PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=574322}

Jak wytresować smoka 2

How to Train Your Dragon 2
2014
7,7 178 tys. ocen
7,7 10 1 177582
7,3 46 krytyków
Jak wytresować smoka 2
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka 2

Nie wiem jak Wam, ale mnie strasznie spodobało się w tej części jak rozwinęli inne postacie, a najbardziej wymienioną w tytule Szpadkę. Normalnie płakałem ze śmiechu jak ta się odezwała.

SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!!

Scena jak lecą na smokach, żeby uratować przyjaciół ze statku, a Szpadka spostrzega Ereta i jego mięśnie, rozkłada na smoku ręce i krzyczy "Bierz mnie!". Zastanawiałem się czy to aby na pewno dla dzieci, ale tak mnie rozśmieszyła ta scena, że stwierdziłem iż za dużo w niej humoru, żeby była zła.

Jej dalsze teksty "Zabij ich Erecie, synu Ereta!", czy "Nie wiem, ale pracuj dalej", choć tak krótkie i mało wymowne, to z połączeniu z animacją najzabawniejsze z całego filmu.

KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!! KONIEC SPOILERU!!!

Uważam, że film rozwinięty niezwykle w porównaniu do pierwszej części. Każda postać jest bardziej wyrazista i z własnym charakterem. Co też mi się niezwykle spodobało to tło. Nawet jak na pierwszym planie była pogawędka głównych bohaterów to w tle zawsze coś się działo. Często w bajkach bywa tak, że plan z tyłu jest nieruchomym pomieszczeniem albo widokiem, a tu smoki się bawią ze sobą, ludzie coś robią, albo czasami jest przepiękny widok. Bajkę polecam każdemu. Duży czy mały, dziewczyna czy chłopak. Zabawna, wzruszająca, pouczająca i na prawdę ładna graficznie.

ocenił(a) film na 10
pumba_14

Pracuję w kinie dorywczo i zdarza się, że niektóre filmy, zwłaszcza jak mi się spodobają, oglądam po pare razy. Ciekawe jest to jak odmienne reakcje prezentowała widownia w zależności od tego, kto na niej zasiadał. Pierwszy raz wybrałam się większą grupą (grupa mieszana, dorośli + dwoje dzieci). Sala była prawie pełna, ale znajdowało się na niej mnóstwo studentów, uczniów a także rodziców z dziećmi. Co ciekawe, w niektórych momentach, kiedy ci najmłodsi szwędali się po sali, rodzice jakby zapomnieli o ich istnieniu wpatrując się w ekran. W każdym razie przy momentach ze Szpadką sala dosłownie ryczała ze śmiechu. Przy innych gagach, głownie ze Szczerbatkiem odkrywającym swoje nowe możliwości w postaci wypustek na plecach, najgłośniej śmiały się dzieci, choć dorośli też parskali śmiechem.
Za drugim razem jak przyszłam na Smoka, godzina było nieco wczesna i na widowni siedzieli wyłącznie rodzice z dziećmi (i to tymi najmłodszymi, sporo 3 i 4-letnich szkrabów). Tutaj przy wyczynach Szpadki panowała cisza, może poza nerwowymi chichotami rodziców. ;) Za to dzieciaki śmiały się w najlepsze przy niemych gagach Szczerbatka. Ciekawe jest też to, że gdy po ostatniej scenie zapaliły się światła na sali, dzieciaki zaczęły się kręcić w swoich siedzeniach, za to ich rodzice dłuższą chwilę nie ruszyli się ze swoich miejsc.
Podoba mi się to jak twórcy rozwiązali kwestię humoru w animacji tak, żeby dopasowany był do różnych grup wiekowych. Każdy może znaleźć coś dla siebie. ;)

ocenił(a) film na 9
bietaaa

Moja córka maltretowała płytę z pierwszą częścią w domu, z niecierpliwością czekała na drugą część. Wybraliśmy się z nią do kina z przeczuciem, że będzie to odgrzewanie kotleta. I bardzo się pomyliliśmy. Film świetny, teksty Szpadki rozbrajające. Film zdecydowanie dla dzieci i dorosłych, efekty lotu Szczerbatka i Czkawki zapierające dech, generalnie animacje na najwyższym poziomie. Polecam KAŻDEMU :)