PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313869
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

10/10

ocenił(a) film na 10

jak dla mnie jeden z najlepszych filmow animowanych ostatnich lat
goraco polecam

ocenił(a) film na 10
paparf

Zgadzam się w 100 % :D

annas_filmweb

Popieram. W 3D efektow malo, ale film swietny i ciekawy :)

ocenił(a) film na 10
kazkas

Ja nawet stwierdziłam, że oglądanie bez 3 D prawie nic mu nie odejmuje :) I nie rozumiem, czemu ludzie porównują ten film ze " Shrekiem", skoro to zupełnie inna bajka ;) Pewnie dlatego, że obydwa filmy pochodzą z tej samej wytwórni.

ocenił(a) film na 10
paparf

Nie jestem osobą, która rozdaje "dziesiątki" na prawo i lewo - na ogół też wstrzymuję się z przyznawaniem wysokich ocen filmom animowanym. Jednak tego filmu po prostu nie mogę ocenić na nic poniżej 10.

ocenił(a) film na 9
Midgardsorm

oglądnij "Zaplątani"

ocenił(a) film na 10
MichaaX

Oglądałem. Film bardzo średni.

ocenił(a) film na 9
Midgardsorm

Bo? Disney tym filmem w 50 rocznicę udowodnił że jest liderem w tej dziedzinie. " Jak wytresowac smoka" takze jest swietny. Nie chce się kłócić ale każdy Ci powie że Disney wygrywa w walce z DreamWorks. Książę Egiptu był dowodem ze z DreamWorks trzeba sie liczyć ale to nowa firma która tworzy inne bajki nie musicale.

ocenił(a) film na 10
MichaaX

Nie sądzę, by "KAŻDY" uważał, iż Disney robi lepsze filmy od DreamWorks. Dobrze też, że wspomniałeś o różnicy pomiędzy filmami animowanymi a musicalami. O ile "Zaplątani" są niezłą animacją, to musicalem są raczej kiepskim - jest tam jedna naprawdę świetna piosenka i jedna fajna, reszta jest nieszczególna. Stare animacje Disneya były dużo lepsze - zwłaszcza "Anastazja", która jest po prostu magiczna. Jednak lata świetności wytwórnia ma raczej za sobą. A co mi się nie podobało w "Zaplątanych"?

SPOILER!

1. Nie podobało mi się to, że kompletnie przerobili scenariusz znany z baśni;
2. Jak już mówiłem wcześniej - zbyt mało dobrych piosenek (inna sprawa, że po prostu preferuję animacje, w których bohaterowie nie śpiewają);
3. Miejscami brak logiki (na przykład - skoro na końcu wiedźma zestarzała się tylko dlatego, że koleś uciął dziewczynie włosy, to dlaczego nie zestarzała się wcześniej, gdy kwiat został zerwany i "zniszczony" (chyba wiesz o czym mówię)?).

Można po prostu powiedzieć, że bajka mnie nie zachwyciła. Słyszałem o niej dużo dobrego, a po obejrzeniu jej stwierdziłem: "o co było tyle szumu"? Każdy ma własny i niepowtarzalny gust. Mnie urzekło "Jak Wytresować Smoka" i spodobało mi się nawet bardziej od "Anastazji" - a nie sądziłem, że to kiedykolwiek się stanie.

ocenił(a) film na 10
Midgardsorm

nie bede porownywal zaplatanych i jws
bo i po co
szczerbatek to szczerbatek :DDDDDDD

a disney, coz....zawse byl i bedzie potega
mimo to i jednej i drugiej wytworni czasem brakuje pomyslow, a czasem wrecz zaskakuja
moze to i dobrze bo jest na co popatrzec :))))
Dla mnie jws rzadzi ;)

ocenił(a) film na 9
Midgardsorm

mnie ten brak logiki również irytuje. Zauważyłam więc takich sprzeczności z tym kwiatkiem, ale kocham tę bajkę i oglądałam ją już z 15 razy. Za każdym razem tak samo mnie zachwyca.
co do przerobienia scenariusza - mi to się bardzo spodobało, trochę nudno by było oglądać to co w baśni. Tak przynajmniej wytłumaczyli dlaczego ma magiczne włosy. Poza tym, ja nie przejmuję się zbytnio motywem kwiatka, bardziej mnie interesuje relacja Roszpunka - Flynn, i Roszpunka - matka.

ocenił(a) film na 10
Midgardsorm

Również bardzo podobała mi się "Anastazja", chociaż to akurat nie film disneya tylko, o ile dobrze pamiętam, 20th century fox.

Co do "Jak wytresować smoka" - wspaniałe. Zachwyciły mnie szczególnie momenty pomiędzy Hiccupem i Toothlessem, do tego dobrana do nich muzyka była po prostu piękna. 10/10.

paparf

Również polecam :) Ciekawe kiedy wyjdzie kolejna tak udana animacja.

ocenił(a) film na 9
paparf

najlepsza:) moje dzieci zachwycone i ja również :)