PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313869
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

5 miejsce ???

ocenił(a) film na 5

Wiem, że ranking animacji jest dziwny (nawet jak na FW - wystarczy spojrzeć na 2. miejsce), ale piąte miejsce dla tej bajki to stanowczo za wysoko. Wolałbym na tym miejscu widzieć Shreka lub coś ze starszych bajek.

użytkownik usunięty
GF1115

Ta animacja w pełni zasłużyła na to miejsce.

użytkownik usunięty

Zarówno JWS jak i Shrek to bardzo dobre animacje. Do rankingu nie powinny liczyć się filmy 5-10 minutowe jak Sztuka spadania, Katedra, czy Pingwiny z Madagaskaru. Takie filmy powinny mieć oddzielny ranking.

A że JWS ci się nie podoba nie oznacza, że na to miejsce nie zasługuje ;)

ocenił(a) film na 5

Fakt. Ostatecznie filmy oceniamy wszyscy i ja też nie byłem niezadowolony po obejrzeniu tej bajki. Po prostu zdziwił mnie ten ranking, tak jak wszystkie na Filmwebie.

ocenił(a) film na 6
GF1115

Też jestem podobnego zdania. Jak wytresować smoka zupełnie nie zasłużył na to miejsce, a już na pewno nie powienien znajdować się wyżej od Shreka.

Jest o wiele więcej lepszych animacji niż ta, jak np. wspomniany Shrek, a także: Express polarny, Ratatuj, Wall-E, Król lew, Gnijąca panna młoda czy genialny Odlot.

ocenił(a) film na 5
negroz

Ratatuj... to chyba najlepsza bajka jaką widziałem w życiu. I cieszę się, że nie tylko ja uważam, że Jak wytresować smoka powinien być niżej. Już zaczynałem myśleć, że mam do czynienia z jakimś arcydziełem którego nie rozumiem ;D

użytkownik usunięty
negroz

A co jest takiego w "Shreku", że tak się go chwali? ( Nie brać mi tego za atakowanie tego filmu, też go bardzo lubię). Humor- owszem jest. Ale zaczyna już nudzić- film jest puszczany 2-3 razy w roku Na TVN,+ te wszystkie dodatki typu "pada Shrek"- ludziom się już to przejadło. Wiadomo, że wizerunek zielonego ogra jest kultowy i rozpoznawalny, ale Szczerbatek już go dogania ;) Wiem, że "Shrek" był ogromnym krokiem naprzód wśród filmów animowanych. Jednak już nie zaskakuje, "JWS" wręcz przeciwnie- w tej animacji główny bohater traci nogę (co nie zdarza się często w filmach animowanych), jest pełno gatunków smoków (żeby zobaczyć więcej, polecam Riders of Berk) w dodatku przedstawionych w nietypowy sposób- nie jako gady a bardziej na wzór ssaków. Każdy smok ma swoją osobowość- dla każdego gatunku wymyślono inny "rodzaj ognia". Już kiedyś rozpisywałam się na ten temat, więc nie będę znów rozwijać tematu;) Ale jeszcze dodam- muzyka. Jest zdecydowanie lepsza niż w "Shreku".

"JWS" podobnie jak "Shrek" jest filmem bardzo lubianym i wysoko ocenianym na całym świecie- o czymś to musi świadczyć ;) Nie każdemu musi się on podobać- tak samo jak mi nie podoba się (moim zdaniem) tępy humor w "Madagaskarze", tak samo innym nie musi podobać się ta historia. Wadą tego filmu jest to, że wszystko dzieje się tam bardzo szybko, no i ta Astrid- ale mimo wszystko "Shrek" musi się przyzwyczaić do przemijania ;)

Ludzie...tylko nie bajki...to filmy animowane ;)

Wall-E, Mustang z Dzikiej Doliny, Jak wytresować smoka, Król Lew i Shrek to moim zdaniem jedne z najlepszych animacji. Ratatuj, Toy Story, Potwory i S-ka- wszystkie filmy są bardzo dobre :) Każda animacja coś wnosi. Noo może nie przypadł mi do gustu "Madagaskar" ale i tak ma u mnie 6, bo na taką ocenę zasługuje.

I mimo tego, że o gustach się nie dyskutuje, to powtórzę- zasłużył na to miejsce. Opinię o tym filmie budowali użytkownicy i krytycy filmowi. Film zasługuje na taką ocenę, a na innych forach filmowych ma jeszcze wyższą. Shrek również powinien być na szczycie. A krótkometrażowe animacje powinny zostać wywalone z rankingu i mieć oddzielny ;)

ocenił(a) film na 6

Co takiego w Shreku? Hmm, genialne gagi, jeszcze lepsze postaci i baśniowy świat.

A cd. Jak wytresować...
Film byłby zdecydowanie wyżej w moim raninkingu, gdyby nie wspominana już po raz enty przeze mnie krzywdząca dla filmu postać Astrid.
Pisałeś o nodze, którą stracił główny bohater i jakoby ta strata niosła ze sobą jakieś głębsze przesłanie... ale moim zdaniem to na siłę zrobiona dramaturgia, aby móc wykorzystać ostatnie chwile taśmy na zwrot akcji, dzięki czemu film miałby zyskać na jakości, posiadając puentę.
Dla mnie to słabe, głębszy przekaz ma Express polarny czy Odlot.

użytkownik usunięty
negroz

Pisałaś*

Szczerbatek również jest kaleką- to tylko pogłębia więź między nimi i taki był tego sens. I wcale nie miało to wywołać naciąganej dramaturgii tylko uczynić film czymś więcej, żeby nie był "cukierkową bajeczką" a czymś prawdziwszym. Nic tu nie było robione na siłę.

Humor w "Shreku" już nie zachwyca i nie zaskakuje, mimo, że film jest świetny- za dużo zielonego...

Każda animacja niesie za sobą jakiś przekaz. Shrek- potęga miłości, akceptacja samego siebie. Express polarny- wiara i marzenia, Mulan- poświęcenie i odwaga, Pocahontas- szacunek do ludzi i świata, Jak wytresować smoka- przełamywanie stereotypów, potęga przyjaźni i poświęcenie. Zależy jeszcze komu i co przypadnie do gustu.

ocenił(a) film na 10
GF1115

Dla mnie to trochę głupota dawać starsze bajki na pierwsze miejsca tylko dlatego, że są starsze i mają miliony fanów. Są świetne, to nie ulega wątpliwości, ale w końcu znajdą się lepsze. Tak samo jest z "Jak wytresować smoka". Animacja jest ogromnie popularna, ludzie ją kochają i ma swoje zasłużone miejsce. Shrek się przejadł ludziom, taka jest prawda.