Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2025
7,8 14 tys. ocen
7,8 10 1 14404
7,0 16 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Po pierwsze - poprawność polityczna jest w tym filmie. Nie, nie została wyjaśniona w żaden sposób. To, że reżyser powiedział, że "fikingofie to pływali sobie po całym świecie wiec czarni wikingowie tesz mogli być" nic nie zmienia. W oryginale wikingowie byli biali - koniec, kropka. Zmiany głównych bohaterów - Mieczyk i Szpadka to teraz nie są bliźniaki tylko chudzielec i otyła kobitka. W dodatku są rudzi - po cholerę? Nie wiadomo. Astrid mi pasuje, nie jest czarnoskóra, ale nie jest też biała, no ale nie ma tu tragedii, ale czemu postaciom wywalono blond włosy? Co to za problem był? Komu to przeszkadzało? Czyżby lewica znowu coś sobie ubzdurała i nagle blond włosy to problem? Bo co? Chodzi o sławnego akwarelystę i jego najwyższą rasę?

Ogólnie film w porządku, dobrze się bawiłem, fajnie przeniesiono sceny z oryginału (no, może poza jedną, która wyjaśnia jak pokonali bossa na końcu - tą całkowicie usunęli nie wiadomo po co xd). Jak obejrzało się ostatnie aktorskie remake od Disneya, to już się niedobrze robiło - Mała Syrenka, Lilo i Stich, Śnieżka - wszystko to było barachło. Nie dość, że nie zgodne z oryginałem, to jeszcze wpychana na siłę poprawność polityczna. Tutaj mamy poprawność polityczną, ale moim zdaniem nie jest to najgorsza rzecz w tym filmie, bo w miarę i tak pasują te postacie do siebie.