7,3 137 tys. ocen
7,3 10 1 136957
5,7 45 krytyków
Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa
powrót do forum filmu Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa

Kawulski niestety stworzył mizoginiczny film. Polecam przyjrzeć się postaciom kobiet, to jakie mają funkcje w prezentowanej historii, jak się zachowują oraz co mówią a także jak wyglądają relacje damski-męskie w tej produkcji.
Już w "Underdog" było źle pod tym kątem to tu mamy to podniesione do sześcianu. Film pod kątem prezentacji kobiet jest oblesny.

ocenił(a) film na 1
JohnTheBrave

Prezentacji kobiet? Przecież w tym filmie to facetów gwałcą, to faceci pokazują swoje genitalia do kamery.

Meldondg_Lord

Niby tak, ale pomyśl chociaż o tym, jak przedstawiono partnerkę głównego bohatera - laska po latach związku zostaje "uświadomiona" przez koleżankę, ze jej mąż jest bandytą. Znajduje obciążające go dowody, pokazuje mu je, po czym robi kolację i mówi, żeby na siódmą był głodny. Zero głębi postaci, zero jakichkolwiek motywacji. Myślę, że można było to lepiej poprowadzić.

ocenił(a) film na 1
jessica_jones

Jaka jest nagość w tym filmie? Co pokazują? Genitalia?

DaveDovah1993

Chyba to nie jest pytanie do mnie, ale w sumie mogę odpowiedzieć - tak, jest scena, gdzie nagi Walden otwiera drzwi obsłudze hotelowej - kompletnie nie mogę pojąć, czemu ten zabieg miał służyć, scena byłaby równie sugestywna, gdyby był w gatkach.

ocenił(a) film na 1
jessica_jones

Dzięki. Czytałem o tym że są i kobiece i męskie genitalia w filmie, ale dobrze wiedzieć prawdę, że to tylko kolejny raz facet paraduje z jajami na wierzchu. Czemu mnie to nie dziwi.

DaveDovah1993

Kobiecych genitaliów nie wychwyciłam, ale nie mogę wykluczyć, że gdzieś są.

ocenił(a) film na 8
DaveDovah1993

To znów ty głąbie? Wszedzie pytasz jełopie o te genitalia. Spodobało ci się to słowo? Usłyszałeś je dopiero niedawno pierwszy raz i powtarzasz?

ocenił(a) film na 7
jessica_jones

Przynajmniej dziewczyny oglądające film miały radochę ;)

ocenił(a) film na 5
jessica_jones

ten film śmierdzi sztampą rodem z teledysków firmy, np. "dobre dziewczyny", co jest z jednej strony tragiczną wadą, ale z drugiej dodaje spójności kompozycyjnej. Nic dziwnego że postaci kobiece zostały w związku z tym tak skonstruowane.

JohnTheBrave

Szkoła Pasikowskiego niestety. Zgadzam się z tym co napisałeś oczywiście, ale trudno mi nawet być złym na ten film, bo całe polskie kino gangsterskie, na czele z wszystkimi trzema częściami Psów wygląda jeszcze gorzej. Tutaj przynajmniej partnerka głównego bohatera w scenie w barze wydawała się być inteligentna (później o tym zapomniano), a poza tym czymś się w życiu zajmowała, miała jakieś własne plany, a nie tylko poleganie na pieniądzach męża.

ocenił(a) film na 8
tomdettlaff

Mizoginistyczny film , bo dupy gangsterów są dupami gangsterów i korzystają z luksusów wygodnego życia. Weźcie lewaczki sobie oglądajcie to swoje Sex Education czy inne gówno jakie tam macie i zostawcie w spokoju porządne kino, te resztki które jeszcze zostały nie wyruchane polityczną poprawnością.

a_kwitek

Nie, dlatego że każda jest pokazana jako prostytutka, której jedyną funkcją jest przeszkadzanie swojemu partnerowi i wysłuchiwanie tekstów w stylu "wy nie jesteście złe, wy jesteście wszystkie bezdennie głupie". Jeśli to nie jest mizoginia, to ja kończę się udzielać w tym wątku xd

ocenił(a) film na 8
tomdettlaff

Sugerujesz,że laska która pławi się w luksusie i łyka bajt przez x lat że mąż prowadzi firmę, podczas gdy świadek z jej ślubu zostaje postrzelony i operowany w jej domu i ona dalej nie może dodać dwa do dwóch to jest inteligentna kobieta?

a_kwitek

Nie mam pojęcia jak to wywnioskowałeś. Właśnie o to chodzi, że ona nie jest inteligentna, mimo że miała taka być, co widać po scenie w barze. I na tym właśnie polega to mizoginiczne ukazanie świata, że nawet inteligentne kobiety są w tych filmach głupie. Poza tym widzę, że masz bardzo czarno-białą wizję świata, skoro uważasz, że jeśli jedna kobieta nie jest inteligentna, to możesz wszystkie kobiety nazwać głupimi...

ocenił(a) film na 8
tomdettlaff

Wręcz przeciwnie. Reżyser postawił tezę, że tylko idiotka , konformistka zwiąże sie z gangusem, pokazał po prostu tą niezbyt inteligentną część i tyle. Oczywiście jak to w filmie nie ma mądrych kobiet? Hur dur seksizm, mizoginia i inne gówniane określenia. Jak w Grze o wszystko pokazali jak babka ruchała facetów na hajs i oni byli idiotami to jakoś wszystko było w porządku.

ocenił(a) film na 1
JohnTheBrave

taka rola jest kobiet - mają lecieć na pieniądze. Obciągać na zawołanie i rozstawiać nogi. Przecież nikt im nie garze gotować i zmywać naczyń :P

ocenił(a) film na 7
djdjdjdjddj

W punkt! Na posiłki się chodzi do restauracji a od zmywania jest zmywarka.