PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=252023}

Jan Paweł II

Pope John Paul II
2005
6,2 17 tys. ocen
6,2 10 1 17385
4,8 10 krytyków
Jan Paweł II
powrót do forum filmu Jan Paweł II

Ja bojkotuje te wszystkie akcje wyciągania kasy od naiwnych katolików. Nie oglądałem "arcydzieła" z Adamczykiem, nie obejże też gniota z Voightem. Wyrwigrosze nie zarobią na mojej naiwności. Kase z tego filmu dać na dzieci głodne a nie. Mohery znów do kina. Co za kraj...

ocenił(a) film na 2
roman1986

Popieram.
Niestey na to pierwsze "arcydzieło" byłem zmuszony iść, lecz szczęśliwie to było w cinema city, więc po prostu wsyzedłem sobie na korytarz i siedziałem tam przez jakąś godzinę...
Cóż uważam, że takie filmy są po prostu czystą komercyjną ideą producentów, zarabiających na ludziach, którzy sądzą, że chodząc do kin poznają "całą prawdę o życiu pamieża", a tu lupia!! Ponieważ 60% scenariusza, jest wymysłem reżysera i scenarzystów.

Askergoth

Też mi "kinomani" się znaleźli. Krytykujecie film, choć go nie widzieliście. Ktoś chcę oglądać film o Papieżu to co w tym złego. A to, że inni go kręcą tak, aby był dla widza atrakcyjny, a nie smętny dokument to normalne, bo przecież kręcenie filmu musi się opłacać, a zatem musi się wiązać z komercją - zwykłe prawo rynku, czego w Polsce ludzie chyba nie rozumieją...
Problem autentyczności w 100% pokazywanych sytuacji to już inna historia, nie mająca związku z samą wartością filmu.

Ja na razie żadego filmu z Papieżem nie widziałem, ale nie widzę w kręceniu takich filmów nic złego. Nie bądzie tacy nietolerancyjni !!!!

ocenił(a) film na 2
Tymoteusz81

Ja nie jestem nietolerancyjny, ale po obejżeniu tego pierwszego filmu z Adamczykiem już podejrzewam, że ten lepszym nie będzie.

Oczywiście wiem, że kręcenie filmów jest przeznaczone na zysk, czyli komercyjne, ale istnieję filmy, w których tej komerchy nie czuć, ale do tej grupy film ten się nie zalicza.

Askergoth

Tylko w "Karolu" nie było żadnych światowej klasy aktorów tak jak jest tutaj, to główna różnica...

KaczoR_4

tez tak podeszlem do filmu z Adamczykiem, ale tylko dlatego ze zanim śp. Jan Paweł II zmarł to planowano ten film od razu dac w TVN ale stało się jak się stało i postanowiono zarobić na maxa to do kin chodzta ludziska pomodlcie sie przed ekranem... i co? i sciaglem film z neta, figa... a film moze najgorszy nie byl ale za ten podziekuje :/ Będa krecic dziesiatki takich filmow... nie wiem po co, szacunku torche do wielkiego czlowieka a nie traktujecie jego życie jak (za przeproszeniem) kure znoszaca platynowe jajka :/

Witch_King_3

Dobre kino nie musi się wiązać z komercją...
Znam filmy i twórców, dla których kasa jest jeśli nie na ostatnim, to jednym z ostatnich miejsc..

Tymoteusz81

Zróbmy film o tragedii w katowicach.wpieprzajmy się dla kasy w życie ludzi jak tvn. Nie ma w tym nic złego. Trzepmy kase na tragedii. Jestem ateistą, Jan Paweł II nie jest dla mnie niczym więcej niż przeciętnym człowiekiem,ale szanuje jego pamięć i nigdy nie dam zarobić nikomu na jego śmierci.

roman1986

Hej Buc(z)u , a kto ci powiedział że film o Papieżu nie może byc komercyjny ???? PO to go nakrecili by przyciągnał tłumy widzów.To nie wybitne dzieło artystyczne ale film telewizyjny przeznaczony dla mas, ty mały buntowniku

ocenił(a) film na 2
Pignon

No tak, ale to jest taki pójście na łatwiznę. Bo byle debil może nakrecić film o papieżu, ściągnąś miliony moherowych babek, oraz dewotek do kin, oraz przed telewizory i zystać na tym grubą forsę. To powoduje, że film ten niezaleznie jki by był dobry i tak mi się nie spodoba.

Poza tym jezeli to stwierdzenie "mały buntowniku" było do mnie... To cóż ja już tak mam, że kiedy wszyscy mówią "a", to ja mówię "b"... :P

roman1986

Uwazam podobnie - ale za bardzo kocham kino zeby sobie podarowac :) Ogladam wszystko co wpadnie mi w lapy i nie bede sie spieszyl moge tozobaczyc nawet w TV jednak zaobaczyc musze bo to moj obowiazek nie dlatego ze to o JP2 tylko ze to jest film:)