W porzadku nie dałeś sie przekonać ...uzasadniłeś swoj poglad i ja to szanuje. Równiez pozdrawiam
Cóż, nie będę się starał przekonać autora miłymi słówkami do swoich poglądów.
Co mi się rzuciło na dzień dobry, to fakt, że autor nie rozumie pojęcia charyzmy. To nie tylko umiejętność zgromadzenia armii i huzia na Józia. JP II był bez wątpienia charyzmatyczny, umiał chociażby obudzić pragnienie wolności wśród Polaków. Zebrał armię dusz, pisząc słówami poety. Kto inspirował Solidarność, jak nie JP?
"Tu będę Go trochę bronił, bo klika klechów z Watykanu sterowała Nim w ostatnich latach jego życia doskonale podczas gdy JPII poprzez swoją chorobę był doskonałym "narzędziem" w ich rękach. Ale wcześniej, gdy był jeszcze zdrowy mógł zrobić wiele aby być naprawdę nie przeciętnym."
Taa, spiski z Youtube'a, hę?
Naprawdę myślisz, że głowa kościoła nie ma nic lepszego od zajmowania się takimi sprawami jak pedofilia? Jeśli winić za to kogoś konkretnego to biskupa/proboszcza danego okręgu. Czy za złe inwestycje w twoim mieście też winisz Premiera?
Secundo, AIDS rozprzestrzenia się najszybciej poprzez stosunki poligamiczne typowe dla Afryki. Prezerwatywa nie chroni w 100%, kościół zamiast tego proponuje inną drogę i ma w tej kwestii poparcie nauki(kwestii nieskuteczności gumek). Idea ta została dawno obalona, więc jesteś trochę zacofany, jak niektóre szczekaczki z zagranicy. Mówiąc krótko to właśnie przez takich jak ty, giną ludzie w Afryce uprawiając seks bez żadnego namysłu i zarażając tym samym rzesze innych. Ironiczne, czyż nie, siewco śmierci?
"Nie chcę zanudzać i zagłębiać się w tę dyskusję, gdyż jest to jednak forum o filmie a nie o papieżu"
"(...)ale ja zacząłem, że film jest dla mnie przeciętny a cała dyskusja jest już wynikiem innych użytkowników"
Przecież zacząłeś ten temat specjalnie z myślą o tym. To była prowokacja i się sprawdziła, patrząc na ilość odpowiedzi. A jeśli to nie miała być prowokacja, to czemu napisałeś temat jak typowy troll? Więc czemu masz innych ludzi za idiotów i kłamiesz? A może po prostu gubisz się w tym co piszesz?
TWOJE CYTATY:
1/ Widzisz jak wszystko zależy od gustu? No bo ja uważam, że ten film jest lepszy od tego z Adamczykiem :)
Nieco niżej:
2/ A żeby udowodnić Ci, że to nie jest jakaś prowokacja - powiem, że filmy o papieżu z Adamczykiem są w moim odczuciu o niebo lepsze. Natomiast film Jan Paweł II jest jak napisałem co najwyżej przeciętny. (rola Adamczyka - doskonała!)
Tak, właśnie udowodniłeś, że jesteś żałosnym prowokatorem, albo chorym na schizofrenię. Ale nie zatrzymam się, tak jak powinienem. Bo zbliżam się do konkluzji.
"Owszem, za wiele rzeczy można go docenić. Za wiele jednak należy zganić. "
AIDS, pedofilia? Twoje dwa jedyne zarzuty, już obalone? No, to dużo tego, nie ma co... Nowe znaczenie pojęcia "wiele". A może in vitro? Cóż z punktu widzenia kościoła to większe zło, któremu też przeciwstawił dobrą alternatywę(adopcja). Zrozum, że to nie wierni zmieniają kościół dla swojej wygody; dorośnij do zrozumienia tego.
"A poza tym moje przekonanie o przeciętności JPII potwierdza obecny papa, który również jest przedstawiany w różnego rozaju mediach jako "wybitny teolog" i osoba o "wyjątkowej spontaniczności""
Takie chwyty erystyczne są niezgodne z logiką, nie mówiąc o przyzwoitości. Branie za przyczynę coś, co przyczyną nie jest.
"brak reakcji na wojnę domową w Ruandzie"
Podam cytat mówiący wiele:
"W 1990 r. Jan Paweł II przemawiał w Rwandzie kilkakrotnie – pełne teksty wiszą na stronie Watykanu; można je przeczytać po włosku lub francusku. Znamienne, że ani razu nie użył w homiliach określeń Tutsi i Hutu. O społeczeństwie mówił jako o całości, podkreślając, że przechodzi trudności, z których jednak może wyjść. Wielokrotnie podkreślał też pojęcie solidarności, wzajemnego zrozumienia – czy mógł przewidzieć, z jaką dzikością ludzie rzucą się na siebie za cztery lata? Moim zdaniem nie do końca. Czy mógł odnosić się do konfliktu Hutu i Tutsi, stając po stronie rebeliantów albo reżimu Habyarimany? Z zasady też nie. Z drugiej strony prawda, ogólne nawoływanie do dobra człowieka mogło nie wystarczyć. Ale papież to głowa przede wszystkim kościoła, a nie polityk – głowa państwa. Zresztą ani jedna ani druga rola nie uprawniały w 1990 r. do bezpośrednich ingerencji, które byłyby odebrane tym alergiczniej, że przecież to znowu byłaby wypowiedź białego Europejczyka, a i władze i ludzie w Rwandzie pamiętali, jak wiele biali misjonarze (nie tylko katoliccy) i biali urzędnicy kolonialni zrobili, by podsycać istniejące antagonizmy."
Jakieś pytania, ignorancie?
"Trafiłaś w 10. Tak, uważam, iż "stanowisko" papieża powinno być zlikwidowane. Śmieszy mnie nazywanie człowieka (jak wielki by nie był) ojcem świętym. Oj, inaczej nakazuje biblia...."
Oj, nic nie wiesz o Biblii... ignorancie. Btw. znów ateista mówiący jak powinno być w KK? Oni wiedzą najlepiej przecież.
"Niestety w naszym kraju (...) występuje znacznie większy kult (...)(również Maryji) od kultu Boga. Czy to nie absurd?"
Ta część to na poważnie?
"Nie, jak słysze, że kogoś uzdrowił to wymiękam... Kraj zabobonów... "
To po co Ty to wszystko mówisz skoro jesteś ateistą? Masz misję nawracania kościoła? Nie chcesz to nie wierz, ale tym samym się nie udzielaj w tematach o których wyraźnie nie masz pojęcia.
"Przeciętnym był w, jak to dobrze ująłeś, aspekcie społeczno-socjologicznym. "
OK teraz cięższe działa. JP II napisał 14 encyklik. Poruszał zagadnienia teologiczne, socjologiczne, filozoficzne(m.in. etyczne). To, że nie rozumiesz ich treści, albo nawet się nie zainteresowałeś nie znaczy, że nie istnieją.
"Wybitnym filozofem był Sokrates"
A Tales z Miletu? A Plyton? A Św. Tomasz? A Nietzsche? A Kierkegaard?
A Mills? A Wittgenstein? A Heidegger? A Ingarden? O! A Kołakowski?
Oni też byli wybitni, czy tylko przeciętni?
Myślisz, że myśl filozoficzna to pare imion, które ludzkość zwykła znać? Myślisz, że to pare nurtów? Wyjdź z tej wody, mówię Ci, bo toniesz i się ośmieszasz.
I do twojej wiadomości JP II był poliglotą. Posługiwał się biegle bodajże 7 językami.
KONKLUZJA:
Autor jest typowym trollem, antyklerem, (dzieckiem?). Sposób rozpoczęcia, marne argumenty, ich mała ilość, a także powtarzalność o tym dobitnie świadczą. Totalne braki w wiedzy w niektórych zagadnieniach, przeczenie samemu sobie.
To co napisałem o Papieżu, tworzy już obraz osoby ponadprzeciętnej. A jest to ledwie wierzchołek góry lodowej. :)
Dlatego dobrzy ludzie, nie traćcie cennego czasu na taki beton intelektualny, który i tak nie przyszedł tu dyskutować, bo do tego trzeba lśniącego oręża, a on ma jeno kłamstwa. Pluje na jednego z największych Polaków w historii, ale od tego są mali, aby pluć. Cieszmy się, bo to tylko podkreśla wielkość Papieża.
Moim (skromnym) zdaniem Papież Jan Paweł II był wielkim człowiekiem, świadczą o tym choćby jego dokonania. Ale tak naprawdę podziwiam go za to że podczas wygłaszania homili (nie wiem jakiej) gdy padał deszcz zaczął śpiewać i deszcz ustał. I może to do was nie przemówi co napisałem, ale faktem jest że był Wielkim Człowiekiem, Człowiekiem wielkich czynów.
No, powrót z urlopu a tu taka niespodzianka...
Do wszystkich wątków ustosunkuję się, teraz trochę brak czasu.
Ale żebyś miał o zaffco temat do przemyśleń, poruszę wątek pedofili i AIDS.
Cyt. "Naprawdę myślisz, że głowa kościoła nie ma nic lepszego od zajmowania się takimi sprawami jak pedofilia? Jeśli winić za to kogoś konkretnego to biskupa/proboszcza danego okręgu. Czy za złe inwestycje w twoim mieście też winisz Premiera?"
Otóż drogi forumowiczu, w pedofilię w kościele katolickim zamieszani byli najwyżsi rangą prominenci. Sądzisz, że biskupa diecezji A powinien rozliczać proboszcz?
Za złe inwestycje w mieście nie odpowiada premier, jednak za złe inwestycje wojewody - jak najbardziej.
Cyt. "AIDS rozprzestrzenia się najszybciej poprzez stosunki poligamiczne typowe dla Afryki. Prezerwatywa nie chroni w 100%, kościół zamiast tego proponuje inną drogę i ma w tej kwestii poparcie nauki(kwestii nieskuteczności gumek). Idea ta została dawno obalona, więc jesteś trochę zacofany, jak niektóre szczekaczki z zagranicy. Mówiąc krótko to właśnie przez takich jak ty, giną ludzie w Afryce uprawiając seks bez żadnego namysłu i zarażając tym samym rzesze innych. Ironiczne, czyż nie, siewco śmierci?"
Otóż Panie Pofesorze w Afryce rocznie zaraża się ok. 1,7 mln ludzi. z różnych źródeł, które przed chwilą przejrzałem; dowiedziałem się, że skuteczność prezerwatyw w walce z AIDS wynosi ok. 80%. Łatwo policzyć, że rocznie można by ocalić ok.1,3 mln ludzi. Co ty na to obrońco życia poczętego i plemników wsiąkniętych w prześcieradło.
PS. A na marginesie - obrażając mnie tekstami w stylu troll schizofrenik etc. postępujesz wbrew naukom Twojego papieża.
zgadzam się, mogę się założyć że autor całego zamieszania zupełnie nie ma pojęcia o życiu JPII.
Oczywiście, że to była prowokacja.
No właśnie, znał 7 języków, nawet taka "pierdółka" czyni go ponadprzeciętnym i podkreślę jeszcze raz, to my jesteśmy przeciętni, a jeżeli chcemy tak nazwać Karola Wojtyłę, to w takim razie my jesteśmy nikim.
Był niesamowity! Śpiewał z ludźmi! Może to dla ciebie stasiuvino nic takiego, bo się do tego przyzwyczailiście, ale tylko on był tak otwarty na ludzi! Jedyny papież!
I owszem, mi też trudno uwierzyć w te wszystkie cuda wokół niego, (jestem niczym niewierny Tomasz - nie uwierzę jak nie zobaczę ;)) ale czasem to naprawdę wydaje się nieprawdopodobne, takie przypadki jak właśnie ktoś wspomniał padało, a on zaczął śpiewać i momentalnie się przejaśniło. Jak ludzie opowiadają, że naprawę byli chorzy na raka, a po spotkaniu z nim wyzdrowieli choć nikt nie dawał im szans itp. Trudno uwierzyć, ale chyba jest jakaś szansa, że to jednak prawda, nie możemy tego całkowicie odrzucić.
kto powiedział że nie możemy powiedzieć złego słowa o "wielkim Polaku"? Przecież właśnie cały czas to robisz... sam sobie zaprzeczasz
Całego forum nie czytałem Współczuje tylko temu, kto rozpoczął je takimi słowami - to smutne, że można tak pomyśleć. Obyś odnalazł siebie
Siebie odnalazłem dawno temu. Mnie Ciebie nie jest żal, jedynie Twój wpis powoduje u mnie ironiczny uśmieszek. Tomaszu Darwin, naprawdę nie potrzebuję Twojego współczucia i ludzi broniących krzyża w Warszawie. Ja od Was z daleka, Wy z daleka ode mnie.
Natomiast z googaify z chęcią mogę kontynuować dyskusję, gdyż jego wypowiedzi są na poziomie, co jest niespotykane wśród katoholików.
"Czyli co najwyżej przeciętny. I nic więcej."
USUŃ TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ogarnij się. J.p.II był WYJĄTKOWYM człowiekiem, ROZUMIESZ!!?!?! WYJĄTKOWYM ¡!!!!!!!!!! I nie masz prawa do holery nazywać go przeciętnym!!!!! Kochał wszystkich ludzi, i oczywiście znajdzie się jakiś rozpuszczony niewyrzyty gimnazjalista jak ty który tego NIE Doceni!!!! Mam nadzieję że będzie coraz mniej takich idiomów na świecie. Ps: jesteś tak nie wdzięczny że nie chce mi się na cb patrzeć
Slogany, hasła, slogany...
Konkrety dorosły człowieku, konkrety!
W czym był on niby taki wyjątkowy?
Ja mogę napisać, że równie wyjątkowy jest każdy klecha, bo z zasady kocha każdego człowieka, nieprawdaż?