Jan Paweł II

Pope John Paul II
2005
6,2 17 tys. ocen
6,2 10 1 17395
5,0 9 krytyków
Jan Paweł II
powrót do forum filmu Jan Paweł II

Bardzo ciekawi mnie fakt, iż Polska wersja filmu Jan Paweł II trwa tylko 127 minut. We Włoszech film jest emitowany w Tv i trwa 201 minut, w USA 186 minut :/ Uważam, że w Polsce film ten powinien zostac wyemitowany w całości, a nie okrojony o prawie 80 minut :/

Bobek9999

Tego nie widziealem czyzby cenzura co znajduje sie na tych 80 minutach moze jakies niepoprawne politycznie sceny? hmmm ktos ma jakies info?

użytkownik usunięty
Bobek9999

ja mam pelne 2h filmu z tv włoskiej, wiec jest w całości ;)

ocenił(a) film na 10

No to chyba nie masz pełnej bo we Włoszech film trwa 201 minut. Poczytaj sobie na zagranicznych stronkach !!!

Bobek9999

Tak jak już gdzieś napisano, producenci zrezygnowali z pokazywania w polskiej wersji wielu wątków politycznych, które pokazywały tło działań papieża, a dla nas polaków były dobrze znane. Również chciano w polskiej wersji większy nacisk położyć na przedstawienie Papieża- przywódcy duchowego, niż Papieża- polityka. pozdrawiam

Bobek9999

W wersji amerykańskiej pojawiło sie kilka takich "smaczków", jak na przykład porozumienia sierpniowe podpisywane przez Wałęsę i...Gierka :D Nie wiedziałem że wycięto aż 80 minut, ale jeśli takich momentów jest więcej to nie dziwię się tak bardzo.

ocenił(a) film na 10
Yorick

Glupoty gadacie Jaka cenzura?? jakie względy polityczne?? Trzeba bylo wyciąć parę scen bo kto by chcial oglądać w kinie film telewizyjny trwający 3 godziny i 21 minut ?? A wycięto te sceny w których wlosi i amerykanie potraktowali naszą historę po swojemu. Wycieto też parę dziwnych scen typowo pod zagraniczną publikę. Wiem bo brałem udzial w powstawaniu tego filmu jako statysta :-)

Innuendo_2

Otóż głupoty gadasz. Jestem pewien, że niejeden Polak gotów byłby spędzić pond 3h w kinie (włączając w to mnie). W końcu to film o naszym papieżu!

NYPD

Spokojnie, za (prawie)darmo będzie całość w TVP...

ocenił(a) film na 5
KaczoR_4

głupota :P
film taki film :) powinien być puszczony w całości:)