Jaskinia

The Cave
2005
5,4 21 tys. ocen
5,4 10 1 20522
4,0 7 krytyków
Jaskinia
powrót do forum filmu Jaskinia

Podobny do "Zejścia" i chyba nie gorszy

ocenił(a) film na 5
HRA

A mnie "Zejście" się bardziej podobało. Odrobinę sensowniejszy film i poruszający wątek psychologiczny. No przynajmniej dla mnie - scenę kiedy babka siedzi ileś metrów pod ziemią a w głowie jest na przyjęciu urodzinowym córeczki mam do tej pory przed oczami. Nie wypieram się jednak że jestem trochę zwichnięta przez macierzyństwo :P

ocenił(a) film na 7
mistrzpuk

Mnie tez "Zejście" bardziej się podobało. O "Jaskini" wcześniej nie slyszałem. Pomyślałem- obejrze z nudów. Pewnie jakaś lipa. No i po skończonym seansie byłem bardzo miło rozczarowany. Film mi się podobał. Przyzwoity horror
A co do zwichnięcia przez macierzyństwo to jest coś okropnego a jednocześnie najpiękniejszego.

ocenił(a) film na 7
HRA

No i Piper Perabo mi się podobała w " Jaskini". No fajna z niej dziewczyna

ocenił(a) film na 5
HRA

Podobny do "Zejścia" i raczej gorszy.

ocenił(a) film na 5
HRA

zejściu dałem 6 punktów, temu filmowi 5
czasem trącił kinem klasy B a w zejściu tego nie było...

HRA

Podobny, ale o niebo gorszy, ale gusta są różne ;P

ocenił(a) film na 7
Gangelus

A czasem nie o dwa nieba

HRA

ano, mogę się zgodzic :D

ocenił(a) film na 5
Gangelus

Mi się bardziej podobała "Jaskinia". Fakt, to niedopracowany film i trudno tu mówić o jakimkolwiek hororze, ale zejście nie podobało mi się wogóle

HRA

Nie wiem, czy "Zejście" jest starsze czy młodsze od ''Jaskini'', ale dla mnie ta druga to bezsensowna podróbka. Podoba mi się jedynie to, że w "Zejściu" jest kompletnie ciemno (jak to pod ziemią) i nic nie widać, od czasu do czasu jakieś przemykające przed ekranem stwory, natomiast w ''Jaskini'' jest jasno, obraz jest bardzo wyraźny, nawet nienaturalnie wyraźny, bo przecież jak to: jakaś grota a tu światło jak z LED-a albo jakiejś jarzeniówki...A porównując zakończenia obu filmów, to bardziej mi się spodobało to z ''Zejściu''.

ocenił(a) film na 9
Aylla

Raczej ani jedno ani drugie nie jest podróbką, bo powstały w tym samym roku.

ocenił(a) film na 6
HRA

"Zejście" lepsze. Tutaj tak jak ktoś napisał wcześniej: trąci kinem klasy B! Szkoda bo potencjał tu był. Daje szósteczke za momentami fajne zdjęcia.

ocenił(a) film na 9
HRA

Podobało mi się i "Zejście" i "Jaskinia", "Jaskinia" odrobinę bardziej. Może nie są to jakieś wybitne horrory, ale mają u mnie duże plusy za klimaty jaskiń i podziemi, które uwielbiam.

ocenił(a) film na 5
HRA

Po kilku minutach oglądania nad moją głową podobnie jak u przedmówców pojawiła się lampka: "Zejście". Drugie skojarzenie: Sanctum. Dwa filmy i jedna ta sama konkluzja- po bardzo dobrym wciągającym i emocjonującym początku pojawia się monstrum rodem z komiksów dla średnio rozwiniętej dzieciarni i skutecznie psuje cały klimat. W tym przypadku nie było inaczej. Poczwara skutecznie zabiła we mnie chęć dobrnięcia do końca. Cudem (bo inaczej tego wytłumaczyć nie mogę) udało się dopłynąć do napisów końcowych. Plus za zdjęcia, początkowy klimat i przystojnych "aktorów".

HRA

No niestety tutaj jedynym pozytywnym akcentem był nightwish na końcu:) trochę drętwo i nierealistycznie. W zejściu był o wiele mroczniejszy klimat, do tego potworki reagowały bardziej realistycznie. Tutaj było sporo błędów logicznych, żadnego planu działania bohaterów i słabe sceny walki. fabuła też niezbyt się broni, jedynie to miłe dla oka zdjęcia jaskiń i ładni aktorzy;)

użytkownik usunięty
Li_Mu_Bai

Dla mnie Jaskinia jest dużo lepsza od Zejścia. To jeden z najlepszych filmów z tego gatunku. 8/10 Jak ktoś nie oglądał to polecam.