jeśli to ma być horror to ja dziękuję. Wszystko w nim było takie naiwne,choćby Depp,który kopiąc grób nie zruszył ani trochę szczątek i wykopał idealny prostokąt (zapewniam wam,że w takiej sytuacji było by to niemożliwe). Zaczęłam oglądać od połowy ,i nawet dobrze,bo nie dotrwałabym do końca.Nastawiłam się na dobry,straszny horror, a to normalnie jakaś komedia o typku co sobie lata z siekierką (toporem) i obcina ludziom głowy.No trzymajcie mnie ale takiego badziewia dawno nie widziałam ! Choć był tu mój ulubiony aktor Depp,i zagrał dobrze,i tak uważam film za gniot, i do tego te łzawe zakończenie. Dlaczego mi się nie spodobał? Za bardzo naiwny ! Zastanawiam się nad oceną która waha się między 1 a 2
Właśnie dlatego przez takie osoby jak autorka tematu, niektóre filmy są tak nisko oceniane pomimo, że są bardzo dobre. 
Ten film to typowy obraz Burtona, radziłabym obejrzeć inne jego filmy i wtedy zrozumiesz co reżyser chciał przekazać.. 
Dla mnie film był rewelacyjny ze względu na grę aktorską Deppa ten duet (Depp - Burton)jest genialny i mam nadzieję, że tak pozostanie jeszcze na parę ładnych lat, przede wszystkim muzyka bardzo dobra i scenografia! 
I nie zgodzę się, że film nie jest horrorem bo wcześniej już ktoś wyjaśnił regułkę horroru. Faktycznie dla niektórych, horrorem to nie jest bo naoglądali się różnych krwawych filmów i teraz mają inne wyobrażenia o horrorze, ale to nie o to chodzi, chodzi o to, że FILM ocenia się nie tylko ze względu na to czy nas przestraszył czy nie, bo to by było bezsensu. Jeśli chcesz oceniać film weź pod uwagę wszystko, fabułę, grę aktorów, scenografię, muzykę itp. 
I nie zamierzam tutaj obrażać ani dojeżdżać twojej osoby bo cały czas narzucasz to niektórym komentującym w tym temacie, ja tylko wyrażam tak jak i ty swoje zdanie - żeby było jasne. 

Ja osobiście daje 9/10 bo dla mnie ten obraz był świetny!
Horror to tylko metka. Film może i mało straszny, ale co z tego? Ma świetny klimat, wspaniałą scenerie, no i aktorstwo w najlepszym wydaniu, do tego oczywiście muzyka... Dla mnie 9\10, ktoś kto takiemu filmowi daje ocene 1 albo 2 to sie naprawde na kinie zna jak mało kto, bo np Wiedźminowi w takiej sytuacji należałoby dać -10.
poza tym czasem lepiej sprawdzić sobie gatunek filmu na imdb, bo na fw często nie odzwierciedla w 100% prawdy ;)
i oczywiście kolejny z z rzędu nie zrozumiał tego o czym mówiłam , w jakim świecie ja tu muszę żyć ! wsród tłumoków i oszołomów
Akurat TE filmy, które wg Ciebie są bardzo dobrymi produkcjami nie muszą być tożsame dla wszystkich. 
Czyli co, Ci którzy dają mniej niż Ty, nie lubią filmów Burtona, czy jego sposobu reżyserowania to na szafot, albo w najlepszym wypadku wyryć im na czole, do samej kości "jestem kinematograficznym analfabetom" ?
Film jest zajebis.y ,klimat ,aktorstwo ,i cała reszta ,i czepianie się ,że Deep wykopał idealny grób jest śmieszne ,to ja się zapytam czy w Ringu (skoro taki idealny horror jest według niektórych ) nie było takich irytujących rzeczy ?? Rasowy Horror to nie jest ale ma różne gatunki w sobie i to jest świetnie połączone dla mnie 9 na 10 ,1 punkt żeby dać takiemu filmowy to jakieś nieporozumienie ,rozumiem ,że nie wszystkim się podoba ,ale na pewno na 1-2 punkty nie zasługuje bo są gorsze gnioty na tym świecie
o nie z tym się nie zgodzę ,według mnie na ocenę wyższą niż 1 ten "horror" nie zasługuje i tyle
Do Nieznajoma313: 
"dobrze wiedzieć,teraz będę wiedziała jakich horrorów nie oglądać" 
Zabawne, a na przykład "Edwarda nożycorękiego" oceniłaś na 10 gwiazdek/ 
Mała niekonsekwencj. (aha to nie jest atak ad personem) 
Pozdrawiam! 
chce przypomniec ze to Burton, ktory zawsze ma w swoich filmach magiczny klimat, ociera sie o basn wiec horror jest naduzyciem. 
dla mnie swietna gra aktorow, dobre zdjecia, muzyka. 
kolejny film potwierdzajacy ze sklad burton&depp daja rade. 
8/10 
Nie kłócimy, ale wymieniamy opinie. Może sama coś 'ciekawego' napisz, a potem zaczynaj.
Film jest po prostubrutalną baśnią, jeśli komuś nie podoba się ta konwencja to trudno :P 
W ten schemat wpisuje się choćby ten nieszczęsny idealnie kwadratowy efekt prac archeologicznych Deppa
Cóż, mnie też się zazwyczaj nie podobają filmy, które oglądam od połowy... :) No a tak w ogóle to zawsze oglądając ten film mam wrażenie, że on raczej celowo jest taki momentami naiwny i w ogóle. Wiecznie mdlejący Johnny i tak dalej... To całkiem zabawne i nie ma sensu traktować "Jeźdźca" jako klasycznego horroru, który wywoła ciarki na plecach. Poza tym przykro mi, ale nie znoszę, jak ludzie czepiają się filmów tylko dlatego, bo dopatrzyli się paru nieścisłości albo zbyt prostokątnych grobów. Liczy się przecież efekt końcowy. I zazwyczaj szczegółów czepiają się ci, którym film się po prostu nie podobał. Ale to dość dziwne argumenty.
No widzisz. Film okropnie naiwny, nie zasługuje na miano horroru,tym bardziej na ocenę większą niż 1
Myślę, że popełniasz zasadniczy błąd. I to już na wstępie: "jeśli to ma być horror" nie, to nie ma być horror. Faktem jest, że ciężko tu określić konkretny gatunek, ale Jeźdźcowi Bez Głowy bliżej do kryminału z elementami czarnej komedii i fantastyki lub czegoś w tym stylu niż do horroru. 
Zakończenia wcale nie nazwałbym łzawym, bez przesady. 
Mówisz o naiwności, ale wstawienie temu filmowi oceny 1/2 to dopiero naiwność. Jeśli film Ci się nie podobał, to bądź przynajmniej obiektywna, oprawa graficzna i muzyczna była mistrzowska, a świetna obsada spisała się bardzo dobrze. 
Pozdrawiam.
Akurat TE filmy, które wg Ciebie są bardzo dobrymi produkcjami nie muszą być tożsame dla wszystkich. 
Czyli co, Ci którzy dają mniej niż Ty, nie lubią filmów Burtona, czy jego sposobu reżyserowania to na szafot, albo w najlepszym wypadku wyryć im na czole, do samej kości "jestem kinematograficznym analfabetom" ? 

ps. nie wiem dlaczego wcześniej mój post wylądował w innym miejscu.
Film jest naprawdę dobry, typowy dla Burtona. Mimo to, że nie jest straszny, jest horrorem. Świetna gra aktorska, muzyka i ten czarny humor. Żeby nie było, na nikogo tu nie najeżdżam, al uważam, że danie temu filmowi 1/10 to żart, co z ogólną oceną za muzykę? Za grę aktorów?
Przerażasz mnie dziewczyno. 

Film może i nie jest straszny ale ma swój niepowtarzalny klimat i na pewno nie zasługuje na taką niską ocenę. Nie oglądałaś go do końca a może powinnaś ?
A ja jeszcze raz powtórzę: Etykietka ,,horror" nie znaczy, że na filmie masz piszczeć i robić w gacie ze strachu. To jest najczęstszy błąd popełniany przez ludzi. Usłyszysz o jakimś filmie, zobaczysz plakat z napisem "najstraszniejszy i najbardziesz szkoujący bla, bla, bla bardziej przerażający od czegoś tam" i nastawiasz się na ostre kino. Już nie zwracasz uwagi na fabułę, grę aktorską, muzykę... Obchodzi cię tylko to, że się nie bałaś- TARAM- i już walisz ocenę 1. Może dam ci kilka przykładów filmów, które są o wiele gorsze. I jaką wtedy ocenę dasz, hm?