Grubo przed tym zanim świat usłyszał o Paktofonice, inne zespoły i solowi artyści dawali koncerty i wydawali płyty. Paktofonia zrobiła swoje w krótkim czasie a śmierć Magika tylko ich wybiła bo to obiegło całą polskę. Przypominając:
1994 - Nagły Atak Spawacza
1995 - Debiut Liroya i jego "Scyzoryk" a w ślad za nim "Alboom"(Sprzedane pół miliona sztuk)
1995 - Na rynek wchodzi Wzgórze YA-PA 3 i 'Moje Miasto"
1996 - Kaliber 44 ich "Zakon Marii" "Plus i Minus"
1997 - Do sprzedaży wchodzi gazena "Klan" Sprzedawana 8 lat o temacie Rapu.
1998 - "Skandal" Włodi i Vienio czyli Mistic Molesta razem z Dj Voltem wydali album który przeszedł do historii polskiego Rapu.
1998 - Rodzi się wytwórnia " Asfalt Records" która powoli promuje kolejnych artystów.
1999 - Wychodza pierwsze kawałki "Grammatika"
2000 Poza Paktofoniką wybijają się "Fisz" i "TeDe"
2001 Hip-Hop zawitał do Opola i był grany przez 4 lata.
2001 Polska słyszy o Peji i jego "Głucha noc" Peja dostał Fryderyka w 2002 jak i wiele innych nagród za swoje osiągnięcia.
2001 Debiut 'Łona" i O.S.T.R. Na rynek wchodzi Prosto
2002 Z brudnych ulic wychodzi WWO który powala tekstami i szokuje historia życia Sokoła który oficjalnie przez kilka lat był bezdomny.
2003 Powstaje WBW czyli " Wielka bitwa Warszawska"
2004 O.S.T.R wysuwa się na czoło "Jazz w wolnych chwilach" i "Jazzurekcja" (która była albumem roku) sprawił że ostry zaczoł koncertować wszędzie. Był pionierem i do dziś chyba mistrzem w bitwach freestyle'owych. W 2006 roku raper otrzymał przyznaną po raz pierwszy nagrodę Polskiego Radia BIS Biser w kategorii Najlepsza energia na koncercie. Trzykrotny laureat złotej płyty za HollyŁódź z roku 2007, Ja tu tylko sprzątam z 2008 oraz O.c.b. z 2009. Laureat nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyk oraz czterokrotny laureat nagrody Ślizger przyznawanej przez czasopismo Ślizg.( O nim będzie kiedyś film!)
2005 Na Rynek wchodzi "Małolat" "Ten Typ Mes" a WWO się dzieli.
2006 Powrót Molesty i ich Ewenement został hitem roku. "Tak miało być"
2007 Pezet i Eldo mieszają swoim kawałkami razem z Płomień 81
2008 HG czyli HempGru zostają docenienie w Europie i dostają nagrodę "European Border Breakers Awards"
2008 Wszędzie słychać " W aucie" Sokół i Pono czyli ZIP Skład.
2009 Bijatyka na koncercie Peji znów robi go sławnym i żuca na usta wszystkich fanow.
2009 Miedzy czasie WFD Czyli Warszafski Deszcz znów pada i powstaje album "Powrócifszy"
2011 Złote płyty zanotowali OSTR Peja HempGru oraz Sokół i MarysiaStarostka.
2011 Fokus wydaje swoją solową płytę :Prewersje"
2012 Jest film o Paktofonice bo można była ale poco? By przypomnieć ludzią którzy i tak znają lecz może zapomnieli? A może to tylko dobry materiał na zbicie kasy na fanach i słuchaczach. Gdyby zrobić film o O.S.T.R też było by o tym głośno albo Peji czy Liroyu. Moze powstanie gdy któryś z nich umrze w nietypowy sposób a ktoś bedzie miał dobry materiał na zrobie filmu i zbicie kasy. Co by było gdyby magik żył wciąż? Czy paktofonika dalej była by na topie? Według mnie mieli swoje 5 minut i zgasł płomień. Ale coś zostało bo Pokahontaz gra do dziś i maja super kawałki bez magika!
Niewymieniałem innych artystów i zespołów bo niezrobili nic szczególnego typu:
Firma, DonGURALesko,Grubson,Sobota. Są znani ale nieosiągneli nic szczególnego.
Boli mnie że teraz w każdym dużem mieście ktoś chce nagrać płyty, Jakieś CiemneStrefy, Teksty bez przekazu, naśladowane style innych artystów. Filmiki na youtube dzieciaków.
Uważam że kiedyś było lepiej i film o PFK powinien o tym przypominać a tylko przypomniał nam jaka była rola Magika Pojawił i się i Znika!!
A co Ci mam odpowiedziec ?
Przytaczasz tutaj rozne daty tak jakby one byly znaczace jesli chodzi o zawartosc wydanej plyty.
No bo co z tego ze Nagly Atak Spawacza wydal plyte w 1994 skoro nie idzie jej totalnie sluchac.
Btw Wzgorze rapowało dużo wczesniej przed Liroyem. No własnie , Twoje kryteria to kto pierwszy wydal plyte ?
Nie rozumie czemu to ma sluzyc? Ocenie w stylu kto pierwszy ten lepszy ?
Twierdzisz , ze smierc Magik wypromowala Paktofonike zarazem przekreslajac ich prace nad plyta.
Wedlug mnie plyta "Kinematografia" jest NADAL jedna z lepszych plyt hiphopowych - ale o gustach sie nie dyskutuje.
Pytasz czemu ma sluzyc zrobienie filmu o PFK ? Tak jakby ktos Ci kazal obejrzec , kupic ten film.
Istnieje grupa ludzi , ktora chciala obejrzec taki film i po to go zrobiono.
A najbardziej mnie rozbawil zarzut checi zarobienia na filmie .... tak jakby kazdy inny film powstawal dla idei i nikt nie chcial na nim zarobic.
Boli Cie , ze ludzie chca nagrywac plyty ? Tak jakbys mial obowiazek ich wszystkich sluchac.
Reasumujac , nie wiem o co Ci chodzi.
Dokuadnie Tak! Ja się zakochałam w Kinematografii jak tylko przesłuchałam przegrywaną kasetę, nie wiedząc, że Magik popełnił samobójstwo Jestem z centrum Polski i jakoś w moim środowisku nie było to powszechnie wiadome (dopiero jakoś po kilku miesiącach się dowiedziałam). Neta też jeszcze wtedy nie miałam. Także to, że jego śmierć wybiła PFK, jest nie do końca prawdą. Moim zdaniem ich płyta była po prostu najlepsza. Każdy kawałek dopracowany. Biła na głowę taki Nagły Atak Spawacza, zarówno Liryką, Flow jak i bitami.
Nie rozumiem dlaczego pierwsza data to 1994, ludzie uważają, że hip hop w Polsce zaczął się prawie w połowie lat 90tych, kompletnie pomijając wkład Kazika, który z hip hopem eksperymentował już na początku lat 90tych. Wiem, że może Kazik może się ludziom mało kojarzyć z tym gatunkiem, w końcu to przedstawiciel rocka, ale jego solowe płyty miały właśnie taki hip hopowy wydźwięk. Nie ma co oczywiście porównywać z tym co było potem, bo Kazik był tym pierwszym i trzeba też wziąć na to poprawkę.