6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205955
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Jako totalna fanka PFK i polskiego rapu pobiegłam na film.
Może miałam zbyt wygórowane wymagania, ale się zawiodłam
Aktorzy są całkiem niezli
Po filmie wyraznie widać jak kiepski miał budżet.
Na plus humor w filmie bo niekiedy sala pękała ze śmiechu a ja razem z nimi.
Jednak najważniejsze to wartość filmu. A ona jest znikoma.
Myślałam, że ten film to szansa na promocję Polskiego Rapu i wyrwanie sie go za stereotypów .
Że po tym filmie nikt nie powie, że Rap to tylko dresy, jaranie, kasa niestety nie...
Przeciwnicy wyjdą z kina z zadowoleniem.
Trzech niedorobionych chłopaków, jarających i myslacych tylko o kasie...aż dziw że Rahim i Focus pomagali przy tym filmie.
Miałam nadzieje, że film pokaże idee Rapu tamtych czasów i dzieciaków którzy sie w to bawili....Niestety nie.O rapie i ideach się tam nie rozmawia
Fani i tak pójdą, ale tych którzy nie znają Polskiego Rapu zapraszam do kina mimo wszystko,( chodz film nie zachęca) może spędzicie bezsenną noc na słuchaniu genialnych kawałków PFK i Kaliber 44 i to nie jedną :)

ocenił(a) film na 8
Alanis7

Członkowie PFK nosili dresy, mieszkali w blokach, biedocie, nie mieli forsy wiec co mieli pokazac w filmie? Kłamstwo? Przebrać aktorów w dzinsy, koszule, dac e-papierosy żeby widzom wszystko sie podobało? Jesteś ich prawdziwą fanką? Nie chce mi sie wierzyć.
Tym którzy znają sie na rzeczy film sie spodoba: muzyka pokolenia, zajebiste flow, teksty które przetrwają lata. czego wiecej chcieć? Dobra muzyka sie obroni. Komus sie nie podoba? to najwyraźniej nie zna sie na dobrym rapie, nie zna prawdziwego życia.
A że nie ma idei? Rahim sie nad tym zastanawiał, co pokazuje scena w filmie kiedy pyta Magika co dla niego jest ważne.
A jakie Magik mógł mieć idee skoro myslał o samobójstwie? Dla niego przyszłość nie istniała.
A rap to nie tylko dresy i jaranie ale trzeba mieć ciut intelektu żeby nie myśleć stereotypowo i poszukać raperów którzy potwierdzają tą regułe. "Trzech niedorobionych chłopaków, jarających i myslacych tylko o kasie" przepraszam ja dostrzegłam duzo więcej niż Ty.

ocenił(a) film na 6
kassssssska

Wreszcie ktoś myślący, dzięki za tego posta ; )

ocenił(a) film na 10
kassssssska

Cieszę się, że istnieją prawdziwi fani PFK... Dzięki.

ocenił(a) film na 7
eMAGieIKa_2

beka, ze film rozpoczyna sie od slowa "kurvva" :D ogolnie calkiem niezly - jako postronny widz kupilbym te historie, szkoda tylko, ze wiele faktow zostalo najzwyczajniej pominietych, co nie co podkoloryzowali i mamy obraz magika artysty ponadczasowego, he he.

kassssssska

Niestety nie mogę wrzucić odpowiedzi bo zawiera wewnętrzny link jaki to nie wiem...popieprzona strona.SZKODA MARNOWAĆ CZASU NA TEN SYF ( CZYLI TA STRONA OCZYWIŚCIE )

ocenił(a) film na 3
kassssssska

"Członkowie PFK (...) mieszkali w biedocie, nie mieli forsy wiec co mieli pokazac w filmie?"
Co pokazać? PRAWDĘ. Magik po dwóch albumach z K44, Złotej płycie i setkach koncertów musiał być naprawdę biedny.

ocenił(a) film na 8
zasada22

Magik może i tak ale Fokus i Rahim nie.
Co wy chcecie? Czy wy nie mieszkacie w blokach? naprawde nie mozecie uwierzyć ze tak ludzie żyją?
A ty kolego jesli oceniasz ten film na 1 to nie masz pojęcia o dobrym aktorstwie i muzyce.

ocenił(a) film na 3
kassssssska

Więc wytłumacz mi scenę, w której magik wyciąga 15 zł, jak gdyby to były jego ostatnie pieniądze na czarną godzinę.
1 dla filmu za coś zupełnie innego, nie chcę się powtarzać. Jeśli Cię to bardzo ciekawi, na pewno znajdziesz gdzieś na tym forum moje wypowiedzi odnoszące się do oceny.

ocenił(a) film na 8
zasada22

nie zauwazyłeś że wydawał kase na trawkę? i przez to nie miał złamanego grosza?
nie wiem jak było za czasów Kalibra, ale kiedy załozyli Pfk pierwszy wydawcaich wych***ał i wtedy kasy jak widac nie mieli.
podeslij mi link bo jestem bardzo ciekawa za co ta 1 ;)

ocenił(a) film na 3
kassssssska

Skoroś taka ciekawa, to sobie znajdź ten temat. Zakopany przez bandę trolli pewnie.

ocenił(a) film na 8
zasada22

widziałam kilka twoich wypowiedzi i wole nie komentować.
Ale chodzi ci o to że twórcy filmu pomineli historie K44, że członkowie PFK poznali sie tuż przed załozeniem składu a prawda jest inna tak? W jednym z wywiadów Fokus powiedział że wszystko co pokazano w filmie wydarzyło sie naprawde ale nie w tym samym czasie. Widziałes film?

ocenił(a) film na 3
kassssssska

Dzisiaj kumple namówili mnie na robienie beki z filmu. Matura za pasem a ja takie cyrki odwalam. Przeczytaj sobie ten wywiad. (kultura.gazeta.pl/kultura/1,114526,12519837,AbradAb_o__Jestes_Bogiem___Wazny_fi lm__ale_rozmija.html ) Jeśli będziesz chciała dalej ze mną polemizować, zapraszam na priv : )

ocenił(a) film na 8
zasada22

czytałam ;)

zasada22

Wow, przeczytales luzny wywiad z Abradabem, gdzie dowiedziales sie ,ze nie do konca jest zgodny z prawda... i dajesz ocene 1 filmowi? Na nic to, ze tworcy od poczatku mowili, ze film jest LUZNO oparty na faktach, jest fabularny. A ty oczekujesz tu dokumentu? 1 to mozna dac "Gulczas a jak myslisz". Zreszta, niewazne jakie masz argumenty, dla mnie jestes fanatykiem i hejterem ponad wszelki racjonalizm, a ci ktorzy sie z toba nie zgadzaja to banda troli.

użytkownik usunięty
zasada22

Nie zdasz matury. Pozdrawiam.

zasada22

Sorry... ale jak możesz mieć się za znawce filmu skoro dałaś 9 dla "Niezniszczalnych" ...

ocenił(a) film na 9
MrSmashee

hah.. no i odpowiedzi brak ;/

ocenił(a) film na 3
_yhy_

A ten kolejny, 10 dla Titanica. "Ehh, dam 8. (...) O KU%WA! ILE OSCARÓW. 10 leci"

ocenił(a) film na 9
zasada22

Powiedziała ta co dala 9 na Króla Lwa :D

ocenił(a) film na 3
_yhy_

Animacja mojego dzieciństwa. Dziś mam prawie 20 lat, a i tak łza mi się w oku kręci na wiadomo której scenie.

ocenił(a) film na 9
zasada22

No i widzisz.. mozna po ludzku co..

ocenił(a) film na 3
_yhy_

A cóż takiego wcześniej napisanego przeze mnie było nieludzkie?

ocenił(a) film na 9
zasada22

mysle ze czasem nie warto sie o cos wykłócać a juz szczegolnie na takich forach..

zasada22

Na której?

ocenił(a) film na 3
nikike

http://www.youtube.com/watch?v=yTvaV-83EdI
W pojedynczej scenie nie działa, trzeba oglądać cały film ; )

zasada22

W sumie nienajgorszy dubbing był w tym filmie, nawet nie wiedziałem.

ocenił(a) film na 3
MrSmashee

Jeden film mnie się podoba, drugi nie. To jest MOJA ocena. Dałeś 10 Avengersom i temu filmowi, więc czym jest w tym momencie Twój argument?

ocenił(a) film na 4
zasada22

z tymi 15 złociakami to ściema , poczytaj wywiad z Abradabem na temat tego filmu

kassssssska

O dobrym aktorstwie? Hahahahahaha. Dobrej muzyce?? Hue hue są dużo lepsze grp muzyczne i raperzy. Pzdr.

ocenił(a) film na 8
marvolo_1998

jak k***wa nie znasz sie na aktorstwie to sie nie wypowiadaj. Uważasz że jest źle zagrany? To w tym momencie Ty jestes śmieszny ;) a czy ja mówie ze nie ma lepszych ? SĄ. Mogłabym wymieniać wielu. Powtarzam raz jeszcze: FANKĄ PFK NIE JESTEM.

kassssssska

No tak po twojej ocenia dla Listy Schindlera nie ma sie co dziwić, kac wawa na 6? buhahahah. Ja sie znam na kinie, nie to co ty pzdr. Skoro wg. cb JB ma dobre aktorstwo to współczuje. HAHAHAHAHAAHAHHAHA

ocenił(a) film na 6
marvolo_1998

zgadzam się, widać po ocenach konkretnych filmow ze zna sie na rzeczy, pozdrawiam,
a film? da sie obejrzec, moglby byc lepszy

kassssssska

Po 2 jesteś trollem albo prowokatorką , możesz sobie któreś z tych wybrać. Pozdrawiam gorąco.

ocenił(a) film na 8
marvolo_1998

liste schindlera oglądałam jak byłam małolatą i nie mogłam sie skupic na filmie, nie moge go obiektywnie ocenić wiec tego filmu ;) a nie moge ususnąć oceny wiec wybrałam złoty środek. a kac wawa oceniłam na 6- z prostej przyczyny- rozśmieszył mnie ;) i nie , nie lubie polskiego kina, kac wawa jest beznadziejny ale chcociaż wyszłam z kina roześmiana :P nie jestem trollem ani prowokatorką, po prostu lubie sie kłócic i bronic własnego zdania. Moje ulubione filmy to Gladiator, Wszystko gra, Requiem dla snu, pianista, nasza klasa i po tym mnie oceniaj.
powiedz mi MARVOLO co ci sie nie podoba w aktorstwie z Jesteś bogiem? konkrety prosze bo żadnego argumentu od ciebie nie dostałam, tylko rzucasz sie co do moich ocen filmów.

kassssssska

Zero mimiki twrzy w wykonaniu aktorów w filmie jb. Skoro liste schindlera ogldałaś jak byłas mała to polceam zobaczyć go jeszcse raz. Może go nie zrozumiałaś? Nie.wiem. jeżeli chodzi o aktrstwo w jb to niestety jest slabe, i tu większość osób sie zgodzi.

ocenił(a) film na 8
marvolo_1998

bardzo chętnie obejrze Liste jeszcze raz.
A wiesz co mi sie podobało w aktorstwie Jestes bogiem? Marcin Kowalczyk zarapował "plus i minus" jak Magik, Tomasz Schuchardt mówił jak Fokus, rapował, miał jego flow. Nie wiem jak oni to zrobili ale jestem pod ogromnym wrażeniem...nawet Rahim I Fokus przyznali że czasem widzieli Magika a nie Kowalczyka..
A większość osób chwali ten film, aktorstwo również

ocenił(a) film na 8
marvolo_1998

i powiem ci cos jeszcze bo widać ze nie rozumiesz. Nie kazdy świetny film musi nam sie podobać, a nie każdy głupi bezmózgi film typu american pie musimy oceniać na 1 nieprawdaż? ;)

ocenił(a) film na 9
zasada22

Księga Tajemnicza. Prolog sprzedala sie w nieco ponad 100 tys egz. Moze sie wydawac duzo, dla kogos kto nie wie nic o rynku muzycznym. Chlopaki dostali po paru tygodniach 2 tys zaliczki i po paru latach kilka procent przychodu, przy czym Magik mogl tych pieniedzy nie uraczyc za zycia. A koncerty? Sam pamietam bilet za 5 zl -po drugiej plycie (czyli z wyrobiona marka).

ocenił(a) film na 9
Pluto

Dodam, przytaczajac z wywiadu z Abradabem: "Słuchaj, na moje ówczesne wydatki, kiedy mieszkałem jeszcze z rodzicami i studiowałem, w zupełności wystarczało."

ocenił(a) film na 7
kassssssska

Zgadzam się z tobą. Oni pokazali swoją historię a jak by chcieli zrobić film pokazujący rap w innym świetle to by nie robili biografii.

kassssssska

Ojjj widzę że co nie których tutaj ponosi ta cała historia opowiedziana w filmie :) Marcin Marten w wywiadzie powiedział że ten film to nie dokument opowiadający całą prawdę o Magiku tylko wizja reżysera...

ocenił(a) film na 8
mirek82

dlatego nie pzrezywam że niektóre wydarzenia z filmu nie zgadzają sie z historią zespołu jak niektórzy ;)

ocenił(a) film na 3
kassssssska

Film mówi prawde tylko jest słaby oprócz tego

ocenił(a) film na 10
Alanis7

2000r się słuchało, sam taki byłem. Ale czasy się zmieniają, życie również. Przybywa nam garbów na plecach... film jest aktualny do dziś, bo co się zmieniło?! jak nie masz znajomości, dzianych starych. Jest ciężko, do tego trudno o pracę! Boże, jak o tym myślę to ... najlepiej nie myśleć, oby było dobrze. Pozdrawiam i polecam mój temat tu Piep****a Polska rzeczywistość!

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
CreepyBufet

Byłam na filmie...strasznie mne rozsmiesza te towarzysto wystarczy cos powiedzieć a już się rzucają.

Nie wiem po co słuchacie Rapu... ale ja dla ideałów z niego płynących i sprawy której nie usłyszę nigdzie indziej...I boleje,że film nie pokazał po co słucha się rapu, po co się go robi...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
CreepyBufet

Możesz rozwinąć wypowiedz? Czy tylko na to cie stać?

ocenił(a) film na 5
Alanis7

Rozumiem, że żeby być prawilnym raperem nie mogą robić tego dla hajsu?
"Ludzie kochaliby mnie bardziej jakbym stał pod sklepem
Prosił o piątkę na piwo, wtedy czuli by się lepiej
Sokół byłby poczciwy, w porządku
Najlepszy jako nieudacznik, leczyłbym ich kompleksy
Nienawiść i zazdrość niszczy cię od środka"

Zresztą to były inne czasy, coś złego w chodzeniu w dresach? Nie szata zdobi człowieka. Wymieniać dalej dlaczego nazwał Cię głupią?