6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205957
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Jako totalna fanka PFK i polskiego rapu pobiegłam na film.
Może miałam zbyt wygórowane wymagania, ale się zawiodłam
Aktorzy są całkiem niezli
Po filmie wyraznie widać jak kiepski miał budżet.
Na plus humor w filmie bo niekiedy sala pękała ze śmiechu a ja razem z nimi.
Jednak najważniejsze to wartość filmu. A ona jest znikoma.
Myślałam, że ten film to szansa na promocję Polskiego Rapu i wyrwanie sie go za stereotypów .
Że po tym filmie nikt nie powie, że Rap to tylko dresy, jaranie, kasa niestety nie...
Przeciwnicy wyjdą z kina z zadowoleniem.
Trzech niedorobionych chłopaków, jarających i myslacych tylko o kasie...aż dziw że Rahim i Focus pomagali przy tym filmie.
Miałam nadzieje, że film pokaże idee Rapu tamtych czasów i dzieciaków którzy sie w to bawili....Niestety nie.O rapie i ideach się tam nie rozmawia
Fani i tak pójdą, ale tych którzy nie znają Polskiego Rapu zapraszam do kina mimo wszystko,( chodz film nie zachęca) może spędzicie bezsenną noc na słuchaniu genialnych kawałków PFK i Kaliber 44 i to nie jedną :)

ocenił(a) film na 6
Chom1K

możesz wymieniać bo ja np. nie widzę związku w Twojej wypowiedzi a wypowiedzi Alanis7....czy Ona napisała ze jest właśnie coś złego w chodzeniu w dresach? bo chyba czytać nie umiesz...

ocenił(a) film na 5
Mimi_89

"Że po tym filmie nikt nie powie, że Rap to tylko dresy, jaranie, kasa niestety nie..."

Wymienia to w takim świetle jakby to było coś złego, więc mi nie wmawiaj że czytać nie umiem. Czekam na kolejną odpowiedź co do mojej interpretacji, może sama autorka wypowie się czy nie miała tego na myśli? Zresztą co złego w tym, że ktoś zarabia na rapie? Jeżeli jest dobry to chyba dobrze? Jeżeli zły to się nie utrzyma.

ocenił(a) film na 6
Chom1K

No może i moja interpretacja nie jest właściwa ale uważam, że autorce tj. Alanis7 chodzi o to...że RAP oprócz tego, że jest związany z pewnymi zasadami jak każda kultura muzyczna (dresy, jaranie no i kasa z własnego HOBBY)...ale na pewno to nie jest wszystko!! a myślenie o tym tylko w ten sposób niestety zasługuje na stawianie tego w złym świetle BO TO WŁAŚNIE JEST ZŁE...wiesz dlaczego nikt nie chciał wyreżyserować tego filmu? WŁAŚNIE DLATEGO, ŻE LUDZIE STARSZEGO POKOLENIA jak np. chodźby Andrzej Wajda, uważali hip-hop i tych chłopaczków, za bande chuliganów, przeklinających co drugie słowo, bez wartości, przećpanych i będących marginesem społecznym PODCZAS gdy Oni byli GŁOSEM społecznym!!! ja oczekiwałam, że ten film pokaże właśnie ten fenomen, chłopaków ze Śląska, którzy przez upór, marzenia i fakt, że mieli coś do powiedzenia światu i ludziom, odwagę, ambicje i PASJĘ stali się GŁOSEM POKOLENIA... a tym czasem film przedstawia ich w dużo gorszym świetle niż w rzeczywistości...
Moja koleżanka po wyjściu z kina kiedy mówiłam jej jak słabo były pokazane dramaty i psychika Magika, że mnóstwo scen jest niedopowiedzianych stwierdziła, że nie uważnie oglądałam...bo: "było widać jak On daje sobie w żyłe"...uwaga! NIBY w scenie jak patrzy się na rybki w tv, a Fokus mówi mu zmarłej babci, miał być zaćpany i w drugiej scenie jak idzie do kibla na koncercie i podciąga rękaw w toalecie!!!!!
JAAA PADŁAM na tą jej filozofie!!!!! ale zaraz pomyślałam jak bardzo ten film musi być słaby skoro jest jeszcze chodźby jedna osoba na świecie, która chodź w filmie nie ma słowa o narkotykach twardych DALEJ JE TAM WIDZI!!!!! właśnie o to chodziłooo...żeby po wyjściu z kina NIKT NIE MIAL WĄTPLIWOŚCI, że to nie byli zaćpani dresiarze...tylko wielkie umysły...wiem, że moja koleżanka pojechałą po długiej i słabe te jej teorie...ale słuchajcie!! FILM ma być dziełem docierającym do najgłupszego i najmniej zorientowanego w temacie widza...a nie do ZNAWCÓW...ten film nie dociera do nikogoo...i mówiąc bez ogródek NIE SPROSTAŁ POKŁADANYM W NIM NADZIEJOM. Chom1k i nikt nie powiedział tutaj, że jest coś złego w zarabianiu na rapie...tylko Magik błagajacy ciągle o hajs nie jest autentyczny i dla przeciętnego odbiory może wyglądać jakby tylko zależało mu na forsie...a tak nie było...po prostu...

Chom1K

Złotko... mnie chodzi o to jak odbierają to laicy... wiesz kto to jest laik? To jest ktoś kto nie zna się na rzeczy.
Myslę, że film może na niektórych tylko takie wrażenie wywrzeć i jest mi żal bo to tylko powierzchowność.

A jesli chodzi o zarabianie, żle się wyraziłam... w filmie jest pokazane,że chodzi o kasę (tak to wygląda) ale wiele raperów można ich -nazwać fundamentalistami...zawsze twierdzi że rap jest dla pewnej idei pokazanie życie a nie dla samego hajsu i lansu

Alanis7

Pewnie jesteś za młoda, żeby pamiętać. Kiedyś wszyscy chodzili w dresach nawet dorośli, bo taka była moda.
Rap to kasa i jaranie, myślałaś, że coś innego? Mam nadzieje, że film sprowadził cię na ziemie. Nie wiem o jakich ideach mówisz.
Skoro Rahim i Focus pomagali przy filmie to oni chyba najlepiej wiedzą jak wyglądało ich życie.

ocenił(a) film na 6
karnovskov

tak, tylko ze to nie jest ich życie tylko FILM!!! na dodatek FABULARNY a nie dokumentalny i sam Rahim mówi w wywiadach, że połowa scen jest stworzona na potrzeby filmu...bo mimo wszystko nie da sie odzwierciedlic wszystkiego w dosłowny sposób i film rządzi się innymi prawami niż rzeczywistość...to są słowa Rahima, ale Ty pewnie JESTEŚ ZA STARY, żeby nie myśleć ZAŚCIANKOWO. Przestańcie już disować Alanis7...bo już się męczące zaczyna to robić...

Alanis7

litości

ocenił(a) film na 1
tasiowski

Nieudolna kopia historii jednej z pierwszych polskich grup hip-hopowych
Film nie do końca pokazuje to co ważne i prawdziwe, pomija wiele faktów( koncert w niemczech , problemy z WKU , itd) które są istotne by zrozumieć prawdziwą historie Magika a niektóre koloryzuje ..... Według mnie jedyne co jest prawdziwe w tym filmie to bity i teksty Paktofoniki oraz ich przekaz ......

ocenił(a) film na 6
Alanis7

Witam wszystkich wzburzonych!! Po pierwsze to kórwą babilońską to Ty możesz przezywać swoich ziomków a nie ludzi, którzy w porządny sposób wyrażają swoje zdanie!! Właśnie przez takie frajerstwo jak pokazał tutaj użytkownik CreepyByfet całe to forum i ten filmweb co raz bardziej traci na wartości!! jakaś gówniarzeria ocenia ripostami z podstawówki a potem człowiek patrzy, że jakiś film ma 8,0 a się gówna oglądać nie da!! Alanis7 zgadzam się z Tobą w 100%!! i wybacz kassssska, ale to chyba Ty się nie znasz na dobrym RAPIE...i na prawde daleko mi do krytykowania Ciebie, ale trzeba być odpowiedzialnym za swoje słowa jak już się coś pisze na forum!! FILM JEST PO PROSTU ŹLE WYREŻYSEROWANY!!! i kassssska pojęcia nie masz o czym piszesz a głos zabierasz jako pierwsza!! Zarówno Magik jak i Rahim mieli hajs!! Rahim jest człowiekiem, który skończył normalnie studia. Jest MGR i to bodajże z dwóch fakultetów, jego rodzice nigdy biedni nie byli. I wierz mi kochana, że ŻYJEMY NA BLOKACH i możemy w to uwierzyć, że ludzie tak żyją...ale akurat nie ONI!! Zasada22 ma absolutna racje a jak nie wierzysz to posłuchaj trochę wywiadów z Dabem to zrozumiesz, a film właśnie PRAWDZIWYM fanom ma prawo się nie podobać. A dziewczynki które raz przed pójściem do kina przesłuchały PFK, bo się znów zrobiło o tym głośno wypisują teraz tutaj jakieś farmazony!! To jest śmieszne!! absolutnie film odbiera "doskonałości" zespołu!! i zgadzam się z każdym słowem Alanis7, być może miałam zbyt wysokie oczekiwania...ale również się zawiodłam!

ocenił(a) film na 6
Alanis7

i również uważam, że aktorzy byli całkiem nieźli tylko za bardzo nie mieli co zagrać, scenariusz Maćka Pisuka był fenomenalny i nie wiem jak mając tak dobry materiał pisany można odwalić takie gówno!! FILM W OGÓLE NIE ODDAJE FENOMENU MAGIKA i całej PFK i jestem pewna ze jak moja mama, która nie ma pojecia co to PFK pójdzie do kina to nie będzie miała w dalszym ciągu zielonego pojęcia o co w ogóle chodzi w filmie!! FILM JEST NIESPÓJNY, niedopracowany, wbrew pozorą nieciekawy i gdyby opowiadal historie o innym zespole, jakimś fikcyjnym, nie mialby żadnej wartości i opowiadalby już zupełnie o NICZYM!!! na plus wplywa poczucie humoru jak napisala Alanis7 i dialogi, które są oczywiście zasługą genialnego Maćka Pisuka. I dokładnie jak Alanis7 napisała też miałam nadzieję, że będzie to szansa dla polskiego rapu...ale niestety..."Trzech niedorobionych chłopaków, jarających i myslacych tylko o kasie..."<- i niestety chodź to boli...ale tak to było przedstawione. Ja również chciałabym tym zdaniem podsumować ten film, bo chodź chłopaki zrobili co w ich mocy to reżyser nie pokierował nimi zupełnie!!
Po przeczytaniu scenariusza ryczałam tydzień...a na filmie nie uroniłam ani jednej łzy...w filmie Magik spada z okna, sytuacja dramatyczna a ojciec podbiega do niego jakby spadł z konia...no sory...
albo minuta przed śmiercią, powinien dramat się rozgrywać w duszy Magika a Magik jak gdyby nigdy nic wykręca sobie "jakieś" numery telefonów i "gdzieś" sobie dzwoni siedząc spokojnie na krzesełku...(i nie będąc fanem nawet nie wiadomo GDZIE on dzwoni)...

ocenił(a) film na 6
Alanis7

Poza tym Magik miał takie jazdy ze po trzy dni nie wracał do domu (co w samym scenariuszu jest świetnie pokazane)...a tutaj Justyna czeka na niego raptem 15minut bo na dluzej to nie wygląda...tamci znajdują go po 1h na dworcu, jakby Magik tylko spacerował podczas gdy On juz wtedy miał takie paranoje, że szkoda gadać...gdzie w ogolę pokazane jest jakim On był człowiekiem? Gdzie fakt ze naprawdę znikał na kilka dni, tygodni? ze miał porytą głowe? że był swoistym geniuszem? gdzie w ogóle rozwój postaci psychologiczny? w którym momencie on się na prawdę załamuje!!??? tego w filmie nie ma!!! nie ma nic...żyje chłopaczek, który ma karierę, dziecko, żonę i szczęśliwy obiad w wigilie...i nagle BACH!!! totalnie niespójny, nieoddający prawdy i nie przybliżający niczego film...nawet nie czuć jakiejś specjalnej przyjaźni między chłopakami, podczas gdy Oni jeden za drugiego karku nastawiali dla siebie!! a scena jak Justyna widzi na monitoringu Magika, przytulającego jakąś pannę to już w ogóle jest dno..po co w ogóle ta scena do tego filmu, jeszcze tak beznadziejnie zagrana przez tą małolate:/
i radze Wam posłuchać wywiadów z Fokusem, Rahimem czy Abradabem a nie snuć własne teorie o tym kim i jacy byli chłopcy z PFK'a...nie mniej jednak gdyby film był lepiej zrobiony wszyscy dzisiaj byśmy wiedzieli jacy byli!!!!! Być może nie wszyscy z osób żyjących życzyli sobie aby podano Nam całkowitą prawdę, albo żeby zrobiono to w inny niż ten sposób. Nie mniej jednak uważam, że przy odrobinę lepszej reżyserii oglądali byśmy 4x lepsze kino!! prawdziwą historie RAPU, chwytającą za serce!!
Czytałam wywiad z reż.Leszkiem Dawidem, który na pytanie czemu zrobił ten film (bo przecież nie z miłości do PFK, bo nawet nie wiedział kim Oni są, jak Pisuk przyszedł do niego ze scenariuszem, zaznaczam, że nikt nie chciał wyreżyserować filmu, może dlatego ma mały budżet...ale to już doczytajcie sobie sami) to Leszek Dawid odpowiedział:
- żeby Ci, którzy nie pamiętają śmierci Magika mogli dzisiaj współodczuwać...
JA PAMIĘTAM i nie współodczuwam...więc na pewno Ci co nie pamiętają tego też robić nie będą. Tyle na ten temat.

ocenił(a) film na 1
Mimi_89

w 100% mogę podpisać pod Twoimi słowami.... Szacunek

Mimi_89

Ja również się zgadzam z Mimi_89. Słabo wyreżyserowany, nudny. Stosunek do wojska i choroba - praktycznie pominięte w filmie. Ktoś kto nie znał wcześniej Magika przez ten film zapewne nie poczuł jego fenomenu i genialności. Szkoda, bo z tego scenariusza i z tej historii mogło wyjść arcydzieło.

użytkownik usunięty
Mimi_89

również się pod tym podpisuję .. i masz rację z tą śmiercią magika .. bez sensu jest to , że nie pokazali jego psychiki w tym filmie , bo teraz jeszcze więcej hejtów , niż przed tym filmem , bo ludzie nie wiedzący o co chodzi , się zdezorientowali tylko jeszcze bardziej i się wkur**** , że "zostawił żonę i dziecko" . gdyby lepiej wyrobili w filmie postać magika , myślę , że ludzie byliby bardziej przychylnie do niego nastawieni , a tak wyszedł tylko zbiorowy hejt w stronę jego zmarłej osoby . smutne to :(

ocenił(a) film na 5
Mimi_89

1000 % racji i nie ma nic więcej do dodania, pozdro dla kumatych ;) poza tym wychowałem się na tej muzyce i serdecznie mam gdzieś i mało mnie to interesuje czy 28 lutego 1998 roku Fokus, Rah czy Magik grzebał palcem w nosie bo to mało istotne i nie wnosi nic do muzyki której słuchałem ani do mojego życia, szacunek za stworzony materiał, film nudny, źle wyreżyserowany ale warto było posłuchać w kinie niektórych numerów z czego bardzo się i tak cieszę :) elo! ;)

Mimi_89

O jezu dzięki Ci!!! Już nie miałam cierpliwości pisać tym pseudo-fanom. Ja się pytam po gówno wy słuchacie rapu? Po co PFK?
Bo ja dla wartości tam przekazywanych....tych prostych, młodych chłopaków.
Przykład? Dla mnie Chwile Ulotne to najwybitniejszy utwór Polskiego Rapu. Tekst o tym by doceniac życie i się nim delektować.Słuchałam to tysięce razy i nie mam dość a Ja to Ja ? Bądz tylko sobą i nie pozwól by na ciebie wpływało środowisko....po prostu kocham :)

Niektórzy naprawdę mają małe móżdżki bo pisałam o filmie, nie o PFK i o tym jak odbieraja to ludzie którzy ich nie znają, ale wy nie umiecie czytać ze zrozumieniem...mam tylko nadzieje że nie piszę ze szczeniakami z podstawówki

ocenił(a) film na 8
Mimi_89

chyba najlepsza wypowiedz propsy !!

Alanis7

Jako 'totalna fanka PFK' nie wiesz, że piszę sie FOKUS? ;) a co do Twojej recenzji - po części sie zgodzę, widać pewne braki i też spodziewałam się czegoś troszkę innego, ale mimo wszystko jestem zadowolona. Zadaniem filmu było zobrazowanie historii Paktofoniki, historii, która znają wszyscy fani zarówno składu Pfk, jak i większość ludzi generalnie siedzących w rapie, dlatego uważam, że było to podwójnie trudne zadanie. Spisali się.

ocenił(a) film na 1
pakilton

loool pisze sie FOQS

ocenił(a) film na 9
Alanis7

Totalna fanka :D:D:D ale obciach :D:D
To zacznę tak:
1. spodziewałaś się czegoś więcej ? było przeczytać książkę przecież jesteś totalną fanką, tam jest trochę więcej (podobna do filmu)
2. kiepski budżet? znaczy się że co ? że postarali się załatwić takie same ciuchy? a może dlatego że gustaw miał poloneza? a co sie bedziemy szczypać super fura dla każdego :P
(takie były czasy i tak byli ubrani czego ty się spodziewałaś?)
3. Wartość filmu znikoma ? kurcze ty napewno byłaś na filmie? jesteś fanką? rozumiesz przesłanie filmu?
4.dziwisz się ze pomagali przy filmie? może dlatego że takie byly realia każdy chciał zarobić, przeciez nie robili tego za darmo.
ps. naprawde szkoda mi cię i prosze nie mów że jestes totalna fanką bo ty tylko słuchasz muzyki i patrząc na to jak rozumiesz film nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak ty odbierasz ich muzykę...

vegeta_87

Słuchaj, mnie nie obchodzi czy ktoś kto tworzy( obojętnie kto) jest ćpunek, alkoholikiem,samobójcą,dresiarze, czy obojętnie kim...
Mnie interesuje sztuka a nie ich życie osobiste...oni też wolą byśmy się zajmowali ich muzyką a nie konkretnie ich osobami.Nie obchodzi mnie czy Magik palił trawę,zdradzał czy miał cięzki charakter tego nie wiem bo go NIE ZNAŁAM.
Za to znam jego twórczość i to mi zupełnie wystarcza.
A ty co oprócz słuchania muzyki robisz jarasz trawę dlatego jestes fanem? Czy co konkretnie jeszcze robisz?

Po raz kolejny pisze osoba która nie umie czytać ze zrozumieniem.

Posłuchaj jest wiele reżyserów którzy robią skromne filmy, ale z dużym budżetem co pozwala na dużą wygote w tworzeniu co przeklada się na jakośc filmu, ale widzę że nie znasz się na takich detalach.

ocenił(a) film na 9
Alanis7

ale ty nie możesz jednego pojąć mówisz że jesteś totalną fanką a nawet książki na oczy nie widziałaś, film nie jest o piosenkach a teraz mówisz że ktoś cie nie rozumie?
nie podobaja cisie stroje ani klimat ale tak było taki klimat nawet o stroje sie postarali więć ja nie rozumiem czy ty?

vegeta_87

Nadal nie umiesz czytać...przypieprzyłaś się stroi i ani rusz. Czytaj ze zrozumieniem

CHODZI MI O ODBIÓR LAIKÓW, LAIKÓW, LAIKÓW WIESZ KTO TO LAIK??? TO KTOS KTO NIE SŁYSZAŁAM O PFK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Książkę przeczytam przy okazji na razie takiej nie miałam....ALE JAK PISAŁAM MNIE INTERESUJE TWÓRCZOŚĆ A NIE ICH ZYCIE OSOBISTE!!!!!!!! czy niektórzy ludzie mogą być az tak tepi?

ocenił(a) film na 9
Alanis7

No to ci piszę że film nie jest o piosenkach tylko o ich życiu to dalej tego nie możesz pojąć!!! przecież widziałaś film, ON JEST O ICH ŻYCIU WIĘC JAK CIE NIE INTERESUJE TO PO ... SIĘ WYPOWIADASZ NA TEMAT FILMU którego zresztą nie zrozumiałaś :P a i laik to nie jest ktoś kto nie słyszał o pfk

vegeta_87

hahaaa aja tłumacze że chciałam bym zobaczyć w tym filmie więcej o rapie .Po za tym ja jestem fanką ich twórczośc to co oni robili w zyciu to nie maja sprawa i nie muszę w to wnikać bo juz ktoś tu negował że jestem faną TO NIE WASZA SPRAWA PILNUJCIE SWOJEJ DUPY

Dobrze dziecko to powiedz mi co to jest laik i co nie zrozumialam w filmie....prosze bardzo czas start ...pisz swoje madrości

ocenił(a) film na 9
Alanis7

zobacz kto jest dzieckiem, kto tak pisze " czas start"
a ja ci powtarzam po raz ostatni film jest o ich życiu a nie o twórczości film mówi o tym jak to wszystko się zaczęło i jak się skończyło, tak samo jak ich kawałki mówią o ich życiu tak samo film, a w filmie nie zrozumiałaś jakie to były czasy i przez co musieli przejść, jakie problemy mieli i proszę nie pisz kolejny raz ze interesuje cie ich twórczość to tu mówimy o filmie a nie o twórczości weź to w końcu pojmij i tak jak pisałaś " to co oni robili w zyciu to nie maja sprawa i nie muszę w to wnikać bo juz ktoś tu negował że jestem faną TO NIE WASZA SPRAWA PILNUJCIE SWOJEJ DUPY" film jest o ich życiu !!! a laik to człowiek który nie zna się w danej dziedzinie a się wypowiada czyli ty wchodzisz na stronę o filmie i piszesz o twórczości ...

vegeta_87

Dajmy sobie spokój bo nie mozemy się zrozmieć XD

cały sens moich postów sprowadza się do jednego: żałuje, że pokazano tak mało...wielka szkoda.

nie skomentuje twoich wywodów na temat laików...masz mleko pod nosem XD i nie czytasz ze zrozumieniem...wielka szkoda

ocenił(a) film na 9
Alanis7

"masz mleko pod nosem XD" masz więcej dorosłych tekstów ? " żałuje, że pokazano tak mało...wielka szkoda." tam chodziło o ich życie jak by pokazali więcej to by był film o twórczości. Ale w jednym sie z tobą zgadzam dajmy sobie z tym spokój bo nie dogadamy się jesteś na filmwebie od 3 dni i nie rozumiesz że tu chodzi o filmy :P

Alanis7

Jako totalna fanka powinnaś wiedzieć że to foKus a nie foCus, ten drugi to Ford...

ocenił(a) film na 1
moviemanijak

Każdy teraz FAN FAN Uwielbiebiec paktofoniki dzieciaki z gimnazjum... Ma ktoś orginał jakiejś płyty, slyszał chociaż jedną w całości? Zal mi Was ludzie

szyderczypanetrator

Ja akurat fanem hip hopu nie jestem, ale w przeciwieństwie do większości uczestników tego forum oceniam film, a nie jego postać główną oraz wykonywaną muzykę.

użytkownik usunięty
jedzoslaw

Takiej postawy oczekuje od każdego usera tego forum, brawa.
Jak dobrze, ze są jeszcze ludzie myślący. Twoja 7emka jest tez bardzo trafna ocena nie za wysoka, ale trochę niższa mogła by być. Chodzi o to, ze zrozumie jak ktoś daje 4-7 no ewentualnie 8 ( dyletant ) ale te 9 i 10 to nieporozumienie jakieś.

użytkownik usunięty

Może na 10 nie zasługuje, ale to jeden z lepszych filmów ostatniej dekady, w dodatku ludzie podwyższają za subiektywne uczucie. Ja też fanem hh nie jestem, ale film jest bardzo dobry.

użytkownik usunięty

'ale to jeden z lepszych filmów ostatniej dekady'
Chyba sobie zartujesz ?

użytkownik usunięty

miało być "jeden z lepszych POLSKICH filmów"
Nie żartuję.

użytkownik usunięty

No to już prędzej, ale wiedz, ze Polska same komedie tworzy więc wystarczy zrobić film na wzór amerykański i już mamy film który można nazwać jednym z lepszych obecnej dekady.
Nie jest trudno sie wybić, a jak już któryś film tego do końca to odrazu oklaski peeeef.

użytkownik usunięty

Dokona*

użytkownik usunięty

Nie same komedie, choćby "Lęk wysokości", bardzo dobry polski dramat. A widziałeś JB? Obiektywnie film ma świetne zdjęcia, aktorstwo(!), klimat, i ciekawą fabułę. Ja też nie przepadam za zespołem.

użytkownik usunięty

W piątek idę do kina, jeszcze nie widziałem, ale spodziewam sie kiczu. Zreszta nam polski film to dzień świra któremu dałem 3 więc wątpię eby to arcydzieło przebilo ta notę xd

użytkownik usunięty

Z takim nastawieniem na pewno odbierzesz film negatywnie. Chociaż w sumie moje nie było lepsze, wstydzę się moich wypowiedzi sprzed premiery filmu :D W każdym razie, jak na polski film jest bardzo dobry i film sam w sobie (nie patrząc na opinie o hh) jest świetnie zrealizowany.

użytkownik usunięty

Ja tam nie przepadam za polskim kinem, ale skoro mówisz, ze ten sie ładnie prezentuje na tle innych to czemu by tego niedocenic. Szkoda tylko, ze ten film jest dla pieniędzy i żeruje na naiwności co ewidentne widać bo tak to może i dał bym to 6.
BTW to zakładam, ze dam 1-4 max 5 xd

użytkownik usunięty

Nie no 1 to przesada, bo chociaż aktorstwo trzeba docenić. Film zasługuje tak na 3-7 w zależności kto czego oczekuje. Wiernego oddania faktów tam raczej nie ma, ale mi to nie przeszkadza, bo nie interesuję się PFK. Na pewno film jest w dużym stopniu zrobiony dla kasy, ale raczej tak jak każdy film, tylko nie każdemu udaje się przyciągnąć do kin tylu widzów.

ocenił(a) film na 8

napiszę tutaj komentarz z nadzieją, że zobaczę twoją ocenę jaka by ona nie była. Patrz na film obiektywnie i niech się dzieje co chce. Ale film jest inny... potrafi zaskoczyć odmiennością, choć sam jest przewidywalny.

użytkownik usunięty
ramirez_vip

Nie dawaj ckliwym filmidlom wiecej niż 7
+1 do zajebistosci, powaga.

ocenił(a) film na 6

To nie taki proste żeby kręcić film za wzór amerykański, wystarczy spojrzeć na "Porę mroku" czy "Rh+" które były beznadziejne. Dlatego nie można się dziwić gdy w końcu powstaje film który wyróżnia się chociażby tym że nie grają tam wielkie Polske gwiazdy, to od razu zbiera oklaski i pochlebne recenzje. Dzięki temu może powstanie w przyszłości w Polsce więcej filmów wartych uwagi

użytkownik usunięty
bjanisze

Jak słyszę o karolaku, borysie, pazurze czy innych to odrazu rezygnuje z seansu więc rzeczą logiczna jest, ze film z nowymi postaciami będzie miał większy popyt

ocenił(a) film na 6

I moim zdaniem zasłużenie, dlatego nie mam problemu z tym szałem na jego temat. Tym bardziej że zaraz czeka do obejrzenia "Bitwa pod Wiedniem" która naprawdę mnie zaciekawiła ąż do momentu gdy zobaczyłem że w obsadzie jest Szyc i Adamczyk -_-

użytkownik usunięty
bjanisze

Szyc kiedyś miał klasę zreszta jak all nawet mój ukochany grabowski sie skaczyl :(

ocenił(a) film na 6

Myślę że spokojnie można go postawić w czołówce najlepszych POLSKICH filmów tej dekady, ale bez przesady nie porównujmy polskiego kina do zagranicznych produkcji

użytkownik usunięty
bjanisze

Czytaj wypowiedz wyżej