PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544545}
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204689
6,7 57 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

zostać jołjołem.

Jakie wartości takie postacie wpajają młodym? Że mieć pracę w sklepie wodnokanalizacyjnym to obciach? Że lepiej jołjołować z wulgaryzmami o ... no właśnie, o czym? Przecież to jołjołoczenie było tak niezrozumiałe, że przydałby się film z napisami, jakieś idiotyczne rymy, powiedziałbym, że kupione z biedronki, ale uraziłbym klientów tego sklepu i sam sklep. Plują, tfu, seplenią do mikrofonu te swoje rymy i potem w kompie podrasują, a potem wielcy z nich "artyści" - zagraj coś dzieciaku na gitarze czy pianinie, naucz się nut, to może ktoś to doceni.

Jeszcze: olewać szkołę i pluć swoje porąbane pseudo twórczości do mikrofonu, palić w klopie, co drugie słowo to na "k" - to jest przesłanie tego filmu.

Podobno już starożytni Egipcjanie w hieroglifach narzekali na swoją młodzież, i tak przez wieki było, ale to co teraz się dzieje to przechodzi wszystkie pojęcia; jeszcze dekadę temu dzieciarnia jarała się techno, a teraz wciska się im do uszu ten hiphopowato-rapowaty syf.
Jak patrzę jaka ogłupiała, niewykszatałcona jest obecna młodzież to chwytam się za głowę! Zero ambicji, zero normalnych zainteresowań, tylko słuchają jołjołowania, spotykają się by wypić, pochwalić nowymi ciuszkami które kupili za pieniądze wydarte od mamusi.
Przypomina mi się filmik z yt "co mówią gimbusy".

Co do czarnej twórczości, to całkowicie jest nie do zrozumienia gfy na koncertach cała sala białej młodzieży buja się w rytm jołjołoczenia murzyna, który śpiewa o tym jak ciężko być czarnym w gettcie.

Dodam, ze taki rodzaj muzyki jest bardzo kryminogenny, nasłucha się jakiś młodociany takiej werbalnej biegunki i potem głupie myśli mu w głowie się rodzą.

Na koniec, to najśmieszniejsze był napis w tym jakimś notesie "walczcie" czy coś takiego... Powiedział Magik, a potem skoczył przez okno.

ocenił(a) film na 7

nie szkoda Ci drogocennego czasu ?

użytkownik usunięty
alone_in_the_dark

Może będzie Ci trudno w to uwierzyć, ale od chwilki czasu jaką poświęcam na napisanie posta, bardziej szkoda mi losów ludzkości. Jeżeli tak dalej będzie to jesteśmy skazani na wymarcie.

Chyba zostanę preppersem.
Gdy przyjedzie do mnie National Geographic i zapytają czego się obawiam, przed jaką katastrofą się przygotowuję (superwulkan/emp/kometa/krach na giełdzie?), to powiem, ze przygotowuję się na upadek cywilizacyjny, spowodowany hiphopem.

Wyobraźcie to sobie, ludzie nie pracują bo wolą jołjołować, system emerytalny upada, ludzie wychodza na ulice (na których już od dawna 'wychowują' się jołjołowcy), wybuchają zamieszki, jołjoły walczą z policją, jołjołów jest kilkaset razy więcej od policjantów, dlatego policja nie będzie mieć czasu na chronienie wszystkich, szpitale przepełnione gdyż ambulanse zwożą cały czas nowych rannych, na dodatek od kilkunastu lat brak lekarzy, bo młodzi zamiast na studia medyczne wolą zapętlać bity w freewareowych programach (ci hardkorowcy robią to w programach na DOSa), pieniądz papierowy traci wartość, jedyną ważną walutą pozostaje złoto i składanki hiphopem (np. 10 Lil Waynów = 1 Tupakowi. Taki przelicznik). W wyniku braku lekarzy i naukowców, zaczyna brakować leków i szczepionek, więc zaczynają rozprzestrzeniać się nowe choroby, najgorszy jest hiphopolus-bakcylus-pospolitus, którego występowanie pogłębia kryzys. Widząc powagę sytuacji do walki stają największe jołjoły na planecie, tworzą nową składankę, która ma dodawać otuchy, lecz niestety krzewi ona tylko więcej hiphopu, to tak jakby gasić pożar polewając go benzyną.

Czas ucieka, ludzie umierają milionami, skaczą przez okna, WHO już nie istnieje... Lecz wtem czarne chmury się rozstępują i z błękitnych obłoków schodzi król.. ELVIS, a Sinatra po jego prawicy, a za nimi zastępy prawdziwych artystów, Bach, Mozart, Eric Claptin, BB King, Beatelsi, Ray Charles i tysiące innych. I wtedy następuje ostateczna walka, wybrańcy niebios pod przywództwem Króla, siejąc dobrą muzykę walczą o ludzki gatunek.
Bestyje natomiast jołjołując próbują przekabacić podatnych ludzi na swoją ciemną stronę, sypią rymami, niestety w wyniku EMP na całym globie nie ma prądu, więc komputery nie działają, już DOSa czy linuksa nie odpalą. I tak oto bestyja zostaje pokonana przez Króla.

Tak więc co by nie było, trzeba pomyśleć nad zostaniem preppersem, zrobić zapasy żywności, złota i broni. Oraz, aby przetrwać te ciężkie czasy, zabezbieczyć w sejfie dla przyszłych pokoleń prawdzią muzykę. Dla potrzeb przetrwania warto będzie też zrobić sobie kolekcję na odtwarzaczu mp3, aby sobie radzić w tych ciezkich chwilach które nadchodzą, gdy będziemy siedzieć w schronach, gdy na zewnątrz cywilizacja będzie upadać...

ocenił(a) film na 6

Może będzie Ci trudno w to uwierzyć, ale od chwilki czasu jaką poświęcam na napisanie posta, bardziej szkoda mi losów ludzkości. Jeżeli tak dalej będzie to jesteśmy skazani na wymarcie.
>Piszesz o sobie, nie? Bo to przez rockistów jesteśmy skazani na "wymarcie".
Wyobraźcie to sobie, ludzie nie pracują bo wolą jołjołować
>Bo myślisz, że to "jołjołowanie" przynosi zyski, buahahahahahahahahahaaaaa.
jołjołów jest kilkaset razy więcej od policjantów
>BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAA
Lecz wtem czarne chmury się rozstępują i z błękitnych obłoków schodzi król.. ELVIS, a Sinatra po jego prawicy, a za nimi zastępy prawdziwych artystów, Bach, Mozart, Eric Claptin, BB King, Beatelsi, Ray Charles i tysiące innych. I wtedy następuje ostateczna walka, wybrańcy niebios pod przywództwem Króla, siejąc dobrą muzykę walczą o ludzki gatunek.

>BUAHAHAHAHAUAHUAHUAHUAHUAHUAAAHAHAHAHAHHAHAHA :D :D :D :D :D :D
Dobrze, że jednak kretyni chodzą na tym świecie, przynajmniej poprawiają humor, bo szczycą się, jakiej to "ambitnej" muzyki słuchają i wywyższają się :D :D :D :D

Nie no, nie mooogęęę :D:D:D:D:D:D

użytkownik usunięty
RazorBMW

Nie twierdzę, ze hh przynosi zyski, lecz odciąga od normalnych zajęć, młodzi zamiast mieć normalne hobby to wolą jołjołować do mikrofonu. W mojej miejscowości jest taki jeden, co rzucił szkołę a potem pracę i myśli, ze zostanie światowym jołjołem.
HH przynosi zyski dla ułamka ułamka procenta jołjołów, którzy mają smykałke by zarabiać na fanach jołjołowania.

ocenił(a) film na 6

"lecz odciąga od normalnych zajęć, młodzi zamiast mieć normalne hobby to wolą jołjołować do mikrofonu"
A mój znajomy o ZGROZO! ma hobby, które polega na rapowaniu i amatorskim tworzeniu bitów. Skończył technikum, pracuje jako mechanik - bo to lubi, bo to jego pasja.
Następny: studiuje prawo i robi amatorsko bity hiphopowe i ambienty. I czasem, dla zabawy, freestyle'uje.
I co, dalej twierdzisz, że ma robić coś innego tylko dlatego, że znasz JEDEN negatywny przypadek? Ach, ty ignorancie, zamilcz już może, bo zwyczajnie trollujesz i się ośmieszasz swoimi z tyłka wyssanymi teoriami...

użytkownik usunięty
RazorBMW

Studiuje prawo, powiadasz. Nie dziwne, pewnie wśród hiphopowej sub"kultury" (celowo w cudzysłowie) będzie miał wielu klientów; za rozboje, kradzieże, pobicia itp.
W mojej miejscowości kilku gówniarzy miało sprawy w sądach, za wybijanie szyb w przystanku (z którego korzystają przecież wszyscy mieszkańcy), a to za niszczenie instalacji zabezpieczających podczas remontu jezdni, a to za malowanie po murach itd.
Chyba nie muszę mówić jaki rodzaj muzyki jest ich ulubionym...

ocenił(a) film na 6

"Nie dziwne, pewnie wśród hiphopowej sub"kultury" (celowo w cudzysłowie) będzie miał wielu klientów; za rozboje, kradzieże, pobicia itp."
Żaden argument.

Chyba nie muszę mówić jaki rodzaj muzyki jest ich ulubionym...
No, jaki?
Aahaha! Progresywny rock, zapewne.

Jesteś ignorantem, jeśli oceniasz na podstawie "kilku" przypadków - o zgrozo - z TWOJEJ TYLKO OKOLICY, bo nie umiesz brać większej liczby przypadków.

użytkownik usunięty
RazorBMW

Kilka przypadków? Wiele przypadków takich jest. Za to rzadkością jest przypadek by taka łajza niszcząca mienie publiczne słuchała rocka czy metalu.

ocenił(a) film na 6

Niszczenie mienia nie ma NIC do słuchanej muzyki.

alesz niszczom
http://designattack.pl/wp-content/uploads/2011/07/MG_98771.jpg

ocenił(a) film na 7

Piękne masz sny ale wróćmy na ziemię.
HH nie jest przeciwnikiem pracy , szkoły - to TY stworzyłeś tak chorą teorie niepopartą , żadnymi dowodami , statystykami etc.
National Geographic jezeli bedzie krecic program o ofiarach chorych wizji to pewnie do Ciebie przyjdzie

Jezeli chodzi o koniec swiata ... to wedlug mnie nastapi on wtedy kiedy rzadzic beda osoby niekompetente.
Ty jestes swietnym przykladem na to jak bardzo mozna sobie wmowic , ze sie na czyms znasz i jakie bzdury mozna opowiadac.

No wiec koniec swiata nastapi , gdy ktos taki jak Ty bedzie mial wladze.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 6

20 lat, z czego na poważnie słuchanie muzyki zacząłem - oraz okres ignorancji jednocześnie zakończyłem - w 2008 roku. Od techno i dnb. Metal od 2009. Rock gdzieś od 2009, z czego progresywy w 2012. Rapy od 2010. Od 2011 cięższe odmiany elektroniki i cięższy metalcore. Od 2012 zacząłem słuchać dubstepów oraz ekstremalnych rodzajów elektroniki. PS. Nie zaliczysz Mnie do żadnej subkultury muzycznej ;)

ocenił(a) film na 7

Racja lepiej zostac malutkim trollem i owocnie i pozytecznie hejtowac co popadnie.

ocenił(a) film na 6

Tworzysz scenariusze i sam usilnie w nie wierzysz. Nie jest tak jak mówisz. Posługujesz się sloganami i schematami. Widać od razu, że zupełnie nie znasz tej muzyki. Ja słucham hip-hopu od 1998 roku. W ogóle nie poszedł w odstawkę. Artyści jak i słuchacze dorastają i muzyka również. Paktofonika jest jednym z zespołów, której płyty w ogóle się nie starzeją. Czas leci a wartości przedstawione na Kinematografii są wciąż aktualne i są obowiązującymi prawdami.

ocenił(a) film na 1
Namiestnik_SS

ta własnie dzisiaj słyszałem w trójce pentatonike i wartości "Jeszcze oszaleją wszystkie p..... Gdy poznają mój urok osobisty" czy "Ha I Pe Ha O Pe bez reszty oddany
prze......, potencjał niewyczerpany" itp itd

Wartości które do dziś są aktualne... zależy dla kogo. Ja z tym bełkotem chorego człowieka nie mam nic wspólnego.

Autentycznie bardzo mnie dziwi fakt, że coś takiego się komuś podoba, ba niektórzy uważają to za arcydzieło. Co ludzie w tym widzą?Ani muzyka, ani tekst, może sposób bycia?taki gnojski?samolubny? arogancki?

ocenił(a) film na 7
Datecs

Skoro nie rozumiesz tego utworu , to widocznie jesteś zbyt tępy na niego . Po co zatem porywasz się z motyką na słońce.

użytkownik usunięty
alone_in_the_dark

Ja też nie rozumiem tego utworu, proszę oświeć nas. Przeanalizuj cały utwór. Skoro jesteś takim specem od tego gatunku. A ten utwór to podobno klasyka polskiego jołjołowania! Musi więc być w nim wielka wiedza, wielkie przesłanie, morał itp.
Czekam...

ocenił(a) film na 7

zrób obiecany kawałek na FT2 to przeanalizuje

ocenił(a) film na 7
alone_in_the_dark

* bo ja już dobry tydzień czekam ... na ten ŻAŁOŚNIE prosty akt z Twojej strony

ocenił(a) film na 6

Od razu nasuwa się tekst :

[x2]
Ludzie nie lubią czegoś, jeśli tego nie rozumieją
Nienawidzą rzeczy, których nie mogą mieć
Ludzie się boją wszystkiego, czego nie mogą pojąć
I nienawidzą tego, czego musieliby chcieć

Czasem ludzie odchodzą, czasem zawodzą
lecz zawsze potem pytania się rodzą
Kiedy ludzie zrozumieć nie mogą
Wtedy odpowiedź przynosi zabobon
Dlaczego ludzie wrogo podchodzą
Do tego, czego nie mogą pojąć
Jedni się boją, drudzy się śmieją
Tylko dlatego, że nie rozumieją

ocenił(a) film na 1
Namiestnik_SS

czyli jeżeli coś rozumiem to muszę to lubić?
jeżeli coś nienawidzę to znaczy że muszę i chcę to to mieć?
jeżeli czegoś nie rozumiem to się tego boję?
jeżeli z czegoś się śmieję to tego nie rozumiem?

To są te życiowe głębokie teksty hip hopowe? sami się zastanówcie ....

użytkownik usunięty
Datecs

Aby jołjoły coś zrozumialy to wcześniej ktoś musi im to wyjołjołować.

ocenił(a) film na 6

A żeby rockiści byli ignorantami, to ktoś musi im podsunąć pomysł słuchania Jakże Ambitnej Muzygi! <smark>

niewykształcona młodzież? magistrów w Polsce jest teraz więcej niż kiedykolwiek w historii kraju. chyba, że masz na myśli niewykształconych osiemnastolatków, bo jeszcze nie skończyli studiów... (pewnie jacyś idioci z niskim ajkju)
ja myślę, że ten film promuje nieodbieranie telefonu od męża i zakładanie podkoszulka na bluzę z długim rękawem.

użytkownik usunięty
emily09

Żeby się to "wykształcenie" przekładało na wiedzę i pracę. Ze 20-30 lat temu tytuł magistra coś znaczył, teraz byle idiota może mieć mgr.
A jak już pokończą te swoje "filologie tybetańskie" to jeszcze mają czelność narzekać, ze pracy dla nich nie ma.
Jak pisał Datecs: jest to postawa roszczeniowa; nic od siebie, ale wszystko dla siebie.

ocenił(a) film na 7

1.mgr pisze się bez kropki na koncu geniuszu ( skoro o idiotach mowa )
2.Ja rozumie , ze Ty masz przynajmniej tytul doktora skoro mgr to takie nic

użytkownik usunięty
alone_in_the_dark

1. Dobrze wiem kiedy daje się kropkę, lecz Ty najwyraźniej zapomniałeś o podstawowej zasadzie, iż kropkę daje się na końcu zdania.
2. Mam wykształcenie w kierunku mojego zawodu. Skończyłem odpowiednią szkołę i od 10 lat pracuję w wyuczonym zawodzie. Prowadzę firmę, zarabiam, płacę podatki, zatrudniam.

użytkownik usunięty
alone_in_the_dark

Jeszcze jedno geniuszu. Gdybyś nie wiedział (np. gdybyś oglądał programy Miodka) to nie zawsze po skrócie typu dr czy mgr nie daje się kropki.

ocenił(a) film na 7

wow , doczytales przez te 11 minut :)

ocenił(a) film na 1
alone_in_the_dark

kropki sie czepiasz, a twojego ukochanego joł jołowania nie da sie zacytować bo same przekleństwa.

Ale cóż, brakuje ci argumentów najwidoczniej. Tonący brzytwy się chwyta.

ocenił(a) film na 7
Datecs

argumentów powiadasz ? bo my niby jakąś dyskusje prowadzimy tak ? :D

użytkownik usunięty
alone_in_the_dark

Mylisz się. W odróżnieniu od jołjołów, troszeczkę staram się dokształcać na temat języka ojczystego. Pooglądaj sobie na stronie TVP programy Miodka.

Co ty gadasz rpa jest bez przekazu w rape w przeciwienstwie do jakiegos heavymetalu czy techno chodzi o przekaz pokaz mi jakis tekst heavy metalowy ktory ma przekaz ,i mowisz ze Magik był zerem ty nawet bys połowy tego co on nie osiągnął tylko sie spinasz ,spinaj sie dalej hejterze.

ocenił(a) film na 1
hubi1994

Chłopczyku, bo jeżeli liczba w nicku to twoja data urodzenia to chłopczyku - wyrośniesz z tego mamy nadzieję :)
tekstów nie będę szukał bo i tak nie przeczytasz jak ja te hh ochłapy rzucane tutaj. Idz sobie pojołjołkuj teraz widocznie taki czas dla ciebie.

joł joł

Datecs

Widzę ze sie bardzo dorosły czujesz co ja jestem dziecinny ze rapu słucham w przeciwienstwie do ciebie nie muszę nie wiadomo czym szpanowac nie muszę sie wywyzszas i zgrywac cwiercinteligenta,nie będe sie z tobą wyzywał na forum bo widze ze jestes prowokatorem a jak spotkamy sie na ulicy będziesz taki silny? hahahah.Ps nie mow do mnie chłopczyku,hahaha dorosły znalazł się.

Datecs

Witam.
Na początek kilka przykładów, że raperzy to nie tylko ludzie marginesu:

LUC - absolwent Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii
OSTR - absolwent Akademii Muzycznej
Pih - absolwent Wydziału Prawa
Fisz - absolwent Europejskiej Akademii Sztuk
Łona - absolwent Wydziału Prawa
Słoń - absolwent Dziennikarstwa
Eldo - absolwent Filozofii, do tego ma licencję na przewodnika po Warszawie
Vixen - absolwent Socjologii

Nie mam zamiaru licytować się z tobą, czy dana osoba jest wykształcona czy nie, bo nie taki jest cel mojego wpisu. Jednak powiedziałeś wcześniej, że raperzy to debile i ćpuny którzy przesiadują na klatkach i w bramie, więc po prostu odpowiadam.
Nie rozumiem kompletnie twojego generalizowania...Chciałbyś, aby Ciebie nazywano alkoholikiem, tylko dlatego, że przykładowo twoi rodzice są alkoholikami? Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.
Jeżeli uważasz, że obraz polskiego rapera to przesiadywanie w bramach z piwem i fajką czy blantem w ręku to pozdrawiam Pana żyjącego stereotypami.
Kto je*ie policje? Firma? Hemp Gru? Peja? Na ich podstawie oceniasz tak wielką grupę ludzi jaką są raperzy?

Powiedzmy że słuchasz Rocka czy Heavy Metalu. Załóżmy do tego, że ktoś poleca Ci nowy zespół, którego wcześniej nie znałeś.
Słuchasz wybranych utworów, w których propagują oni np. twarde narkotyki, zabijanie czarnych ludzi itp. to odcinasz się od całego gatunku muzyki czy po prostu omijasz ten zespół szerokim łukiem?

To co ty gadasz jest chore, wywyższasz się i plujesz na innych, ponieważ podłapałeś temat że kilka składów j*bie policje czy nakłania do zażywania narkotyków.
Przez pryzmat tego oceniasz całą kulturę, co eliminuje Cię w poważnej dyskusji. Chyba że chcesz podyskutować w sposób: "muj zespuł ma wiencej wyswietlen na jutubje"

Stary, jeżeli poprzez Hip-Hop można pomagać ludziom to czemu tego nie robić? Najwięcej koncertów i akcji charytatywnych organizują raperzy.
Nikt Cię nie zmusza do słuchania tej muzyki, wchodzisz tu tylko po ty by krytykować? To chyba naprawdę nie masz własnego życia.
Zamiast iść wychwalać swoich idoli, przychodzisz tutaj, aby udowodnić że jesteś lepszy bo słuchasz PF czy Led Zeppelin.
Jeżeli przyszedłeś krytykować tutaj pewne rzeczy i jesteś zamknięty na konstruktywną krytykę własnej osoby, to nic dla Ciebie nie mam.
Jeżeli chcesz jednak zmienić swój pogląd na tą kulturę to np. :

Hans Solo - 8 (Kapitalne pomieszanie gatunków, świetne teksty, dobry głos. Hansa można zresztą posłuchać w Luxtorpedzie, gdzie radzi sobie świetnie)
LUC - Planet Luc (Teksty, które można analizować godzinami, dobra warstwa muzyczna, świetna technika)

Przyczepiłeś się tak strasznie tego Magika, jakby Ci przeszkadzało to że gimnazjaliścy widzą w nim bohatera. Przecież celem scenarzysty nie było przedstawienie Magika jako wzoru.
Chyba każdy dorosły człowiek po obejrzeniu filmu wywniskuje że Piotrek był osobą słabą psychicznie.
Zdradził żonę, nie poradził sobie z presją otoczenia, był nieodpowiedzialny i przede wszystkim przedstawiony jak człowiek uzależniony.
Jedynie otoczką jaką robił wokół siebie sprawiała, że mógł wydawać się twardym i mocnym psychicznie.
Jeżeli każdy film czy scenę oceniasz tak płytko, to nie dziwie się że masz wielkie obiekcje do ww. kultury.

Novo12

Hehe, specjalnie założyłeś konto, aby mu odpowiedzieć? :D
Myślę, że szkoda się względem tych ignorantów i prowokatorów produkować, bo to i tak nic nie da. Albo nic nie odpiszą, albo znowu zarzucą jakimiś stereotypami. Tak czy siak znów się skompromitują swoją niewiedzą.

ocenił(a) film na 7
jankotelegazeta23

Zgadzam się szkoda się produkować względem Datecs i COG . Oni są już w takim stadium , że należy im z politowaniem przytakiwać.

Troll to troll , nie oczekujcie od nich konstruktywnego myślenia.
Oni mają jedną teze : HH i muzyka elektroniczna są do niczego i pod tą tezę dobierają pseudoargumenty.
Na temacie znają się jak Kaczyński na konopiach ... co więcej poznać się nie chcą bo "żal im na to czasu" , wolą pisać tutaj bzdury wyssane z palca. To taki typ człowieka , który się dowartościowuje w ten sposób .

Nawet mi ich żal , żeby takie rzeczy dawały w życiu satysfakcję... no comment

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Nie no, przynajmniej te trolle dają (bądź co bądź) rozrywkę, bo ich wypowiedzi ostatnio przekraczają poziom absurdu głupoty muzycznej ;D

użytkownik usunięty
hubi1994

"mowisz ze Magik był zerem ty nawet bys połowy tego co on nie osiągnął"

Osiągnać połowę z tego co Magik? Czyli co? Skok z 4,5 piętra?

Ludzie teraz się zachwycają Paktofoniką, bo jeden z członków popełnił samobójstwo - nawet do końca nie wiadomo dlaczego, czy bał się iść do wojska, czy był chory psychicznie.

ocenił(a) film na 7

Nie chodzi o skok. Chodzi o wydanie płyty,która do dziś

użytkownik usunięty
Kuba1812_1996

"Mam jedną pie.doloną schizofrenię
[...]
Pie.dolę Cię
[...]
Bo ja jestem Bogiem
Uświadom to sobie
[...]
Ha I Pe Ha O Pe
Bez reszty oddany
Prze.ebany
[...]
Jeszcze oszaleją wszystkie piz.y
Gdy poznają mój urok osobisty
Duszę artysty"

No, faktycznie tekst musi być ważny dla wielu ludzi, przesłanie jest, nie ma co...
A jakaż to musiała być artystyczna dusza...

Pojutrze może spotkam się z przyjacielem, coś kulturalnie wypijemy, w DOMU, przy porządnej muzyce (rock, metal). Jak już alkoholik uderzy do głowy to mamy w planach sobie pojołjołować, dla -jak to mówi znajoma- "hihawy", będzie polewka z jołjołowania :D

ocenił(a) film na 7

uczepiles sie kawalka , ktory akurat jest spiewany z ironia i nieco metaforycznie ... jak juz pisalem skoro jestes na ten kawalek zbyt tepy po co sie porywasz z motyka na slonce ?

ocenił(a) film na 7

Właśnie. Odgwizdaj się od tego kawałka a posłuchaj jakiegoś prostszego,np. "Chwile ulotne". P.S. Co nas obchodzi co Ty robisz jak się nastukasz?

ocenił(a) film na 6

>przy porządnej muzyce (rock, metal).

Tym samym wyłożyłeś nam się na tacy, udowadniając, żeś jest po prostu typowym dla tych gatunków przedstawicielem młodocianej jego warstwy.
Bo będąc w wieku 30-ilus lat człowiek nie za bardzo ma czas na wypisywanie pierdół na FB, bo ma ciekawsze rzeczy do roboty, slaby trollu. "Gimbus to nie wiek, a stan umysłu"... stare, ale do dziś prawdziwe...
Tym samym wiec, jesteś po prostu - dobitnie rzecz biorąc, muzycznym dyletantem, niezależnie, jakiej byś "ambitnej" muzyki nie słuchał.

ocenił(a) film na 8

Czytając wypowiedzi COG nie mogłem już dłużej wytrzymać , musiałem założyć konto i powiedzieć ci że jesteś bardzo płytkim człowiekiem o totalnie ograniczonym polu widzenia. Ten brak szacunku który przedstawiasz w kierunku innej subkultury czyni z CIEBIE gimbusa i jest to po prostu żałosne. Co do całego tematu ja osobiście uwielbiam muzykę Dżemu , AC\DC , Rammsteina itp.... łubie dobrą starą muzykę, nie interesuje się HH i pewnie nigdy nie będę ALE po obejrzeniu filmu byłem bardzo zainteresowany samą postacią magika. Więc przez ostatnie kilka dni słuchałem jego piosenek , czytałem jego teksty i próbowałem się na to otworzyć i zrozumieć. I mogę z całą stanowczością stwierdzić że był to człowiek dla którego rap był całym życiem oddał się swojej muzyce całkowicie to była jego pasja i jego powołanie , to jak on przekazywał emocje śpiewając swoje teksty jest godne podziwu i za to należy mu się wielki szacunek.

Chciałem jeszcze poruszyć temat samych tekstów.

Jestem bogiem jest tekstem lekko kontrowersyjnym i wiadomo że gdyby sam magik nie był tak uparty to ta piosenka nie znalazła by się na płycie, ja jednak odbieram ją inaczej i myślę że nie ma w niej nic demoralizującego a wręcz przeciwnie on chciał przekazać to że każdy może być silny każdy może dojść na szczyt że wystarczy w siebie uwierzyć i nie dać się ogłupić a wszystko będzie na wyciągniecie ręki. może jestem w błędzie ale tak to do mnie trafia.

Film oceniam na 7\10 chociaż pacząc na to co ukazało się na polskiej scenie to jest to prawdziwa perełka.

Dziękuje dobranoc.

ocenił(a) film na 1
WiktorWP

a moze po prostu mamy alergię na g****o i dlatego nie możemy się otworzyć na pentatonike i rap?

bo całą gamę innych artystów słucham i jest ok. Nawet disco polo jest w wyżynach artyzmu patrząc na pentatonikę.

Z tym że przy disco polo można się dobrze bawić. Będąc nastukanym.

ocenił(a) film na 8
Datecs

Słuchaj ja mam alergie na kurz więc go unikam , a ty wypowiadasz się na temat czegoś czego nie chcesz pojąć bo po prostu ci się to nie podoba więc nie wypowiadaj się na temat czegoś o czym nie masz pojęcia. Ja również nie lubię HH ale nazywanie gównem czegoś co dla setek tysięcy ludzi w tym kraju jest czymś więcej niż tylko muzyką jest z twojej strony po prostu prostackie. To że ty nie lubisz hh wcale nie uprawnia cię do wypisywania takich bzdur.

ocenił(a) film na 1
WiktorWP

Co ja moge poradzić że setki tysięcy polaków nie ma gustu i słuchu?
że idzie na łatwiznę?

Również unikam HH ale czasami się nie da. Łażą takie m***y po ulicach bez słuchawek bo muszą pokazać jakimi są raperami, ba nawet pod prysznicem jest szansa na rap. Więc unikać tego g****a ciężko.

ocenił(a) film na 8
Datecs

Czy ty serio nie potrafisz zrozumieć tego co ja chce ci przekazać ? NIE TOBIE OCENIAC KTO MA DOBRY GUST A KTO NIE. Twoje zdanie jest nic nie warte. Mamy wolny kraj i każdy może robić co chce czy ci się to podoba czy nie. Każdy z nas był młody ja kilka lat nosiłem długie włosy i głosiłem hasło PUNK NOT DEAD tak i teraz dzisiejsza młodzież jest taka a nie inna i trzeba się z tym pogodzić.