Moim zdaniem, ten film może się podobać tylko dzieciakom z Moskwy.
To czemu to obejrzałaś ? Nie rób z siebie niewiadomo kogo. Te "dzieciaki z Moskwy" kiedyś Polskę uwolniły. Idź najpierw przeczytaj historię, prawdziwą, nie tą z polskiego pądręcznika, w którym żadnego prawdziwego zdania nie ma (to dopiero propaganda) i potem pogadamy. A twoje nastawienie antyrosyjskie jest głupie i niewytłumaczalne.
1. Obejrzałam i komentuję. Film jest słaby i fałszuje historię.
2. Rosjanie kręcą również dobre filmy, np. "Italianiec" lub nakręcony z Finami "Kukułka". Takie polecam.
3. Na temat UWOLNIENIA POLSKI przez ZSRR wszystko jest wiadome. Zapytaj ludzi, którzy pamiętają tamte czasy lub poczytaj na temat obozów NKWD dla Polaków.
4. Nie jestem nastawiony antyrosyjsko (antysowiecko TAK), ale kręcąc filmy histiryczne powinni trzymać się faktów i samej HISTORII.
5. Poczytaj też, jak sowieci uwolnili Budapeszt. Węgrzy powinni o tym coś nakręcić...
Wystarczająco dużo przeczytałam. Historia nie jest fałszywa. Jak chcesz, to idź do archiwów i sobie poczytaj.. bo narazie ta twoja wiedza jest niewielka. A co do uwolnienia Budapesztu, to przynajmniej UWOLNILI. A np. Piłsudski ile wymordował niewinnych osób ? To o tym już nie wspominacie. Tak, Stalin był okropny, ale to jemu zawdzięczamy tak duże terytorium. W Smoleńsku, o którym gadacie bez przerwy, polegli głównie Białorusini i pare Polaków.
Szkoda, że nie byłaś wtedy w Budapeszcie węgierką. Теперь вы возвращаетесь в Москву поцеловать Сталина, товарища.
A ty byłaś w 1957 ? :O
Tak, oczywiście, już się nie mogę doczekać wakacji, by po raz kolejny Поцеловать Товарища Сталина <3
Tobie, panienko, solidnie się rzuciło na łeb. Nawet nie wiesz, czym był komunizm. Patton chciał iść ze swoją armią aż do Polski. Niestety, nie znał decyzji z Jałty. Eisenhower go powstrzymał. Było wiadomo, po co Armia Czerwona wchodzi do Polski. za takie wyzwolenie kacapom nigdy nie będę wdzięczny.
Tak, racja każdy swoje zdanie może mieć, ale mógłbyś przy tym nie obrażać innych? Jestem prawie pewna, że pisząc 'kacap' masz na myśli to, że są oni prawosławni, a nie to że są z Rosji. Zdanie na temat innych nacji możesz sobie mieć jakie chcesz , ale nie mieszaj do tego religii. Mam nadzieję, że masz świadomość, że można być Polakiem i zarazem być innego wyznania niż katolicyzm... Taka mała dygresja. ;)
Co za mało rozgarnięte dziewczę. Kacap to pogardliwe określenie mieszkańców zza wschodniej granicy. Tak mówili jeszcze za wczasów tatarskich. Nie oznacza to, że gardzę prawosławiem. Nie wiem, po co na końcu dodałaś uwagę o polskości i katolicyzmie. czyżbyś była Żydówką?
Nie człowieku, ale powszechne jest również w tych czasach obraźliwie określać tak wyznawców prawosławia.... o tym chyba nie słyszałeś jak widzę, może to i dobrze. Jednak nie mam zamiaru z Tobą dyskutować, jeśli miałeś na myśli jak to określiłeś miaszkańców zza wschodniej granicy. Nie, nie jestem. Możnaby powiedzieć, że mam neutralny stosunek co do religii czy innych narodowości.
A ja nie. Poznałem "przyjacielskich" ludzi ze wschodu. Słoma z butów wyłazi, ale mocarstwowe poglądy ciągle tkwią w głowie. Arabów też nie lubię, ponieważ chcieliby wszystkich islamizować.
Niebardzo wiem po co łączyć ten film z historią? Jest to zwykły film przygodowy - w jakim historycznym filmie mamy przenoszenie się w czasie :)?
To tak jakby kupić, przeczytać i postawić na półce z książkami historycznymi www.1939.com.pl Ciszewskiego :)
Mnie się osobiście bardzo podobał - fajne widowisko.
Anno proszę Cię, nie pisz głupot. Sowieci nigdy nie uwalniali Polski (no chyba, że w Czterech pancernych). Już dużo wcześniej celem ZSRR było zajęcie i rozbiór terytoriów Polski, rozporządzanie jej niepodległością. Zresztą nie dotyczyło to tylko Polski, ale również takich suwerennych państw jak Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia i Rumunia (patrz tajny protokół dodatkowy do Paktu Ribbentrop-Mołotow). Plany Stalina pokrzyżował chwilowo wilczy apetyt Hitlera, ale tylko do 1945 roku. Potem można było już dzielić i grabić jak się chciało aż do 1989 roku.
III Rzesza tak czy owak by przegrała, nie wyzwolili naszych ziem ,a zajeli... Polecam sie douczyć zanim będzie się krytykowało czyjąś wypowiedź. A film nie jest zły, uważam że jest dosyć realistyczny jak na film fantasy, co więcej ma duże przesłanie a jakie? Szanujmy historie bo kiedyś sami możemy się stać jej częścią.