PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=217801}

Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 487 tys. ocen
7,5 10 1 486865
5,8 49 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

To, że nie ma tam akcji, masy krzykliwych dialogów z wulgarnymi epitetami, półnagich kobiet, ryczących maszyn i strzelania z karabinów maszynowych to nie znaczy, iż jest to film kiepski. Czy aby film był OK musi być to wszystko? Nie. Ktoś tu chyba nie rozumie przesłania. Bo jakieś przesłanie w filmie jest. Film daje do myślenia. Postawcie się w jego sytuacji. Człowiek trzy lata myśli, że jest sam. Za przyjaciela ma psa, jedyną "żywą" pozostałość po utraconej rodzinie. Walczy z samotną, jednostajną i szarą codziennością. Do tego jeszcze zmutowani ludzie, choć nie oni sa w tym filmie najważniejsi. I mimo tego ma nadzieje. Ma wiarę w przyszłość. I nagle... gdy już stracił wszystko zjawiają się ludzie. Życie szybko nabiera sensu i szybko kończy się. Poświęca się.
I nie mówcie, że Smith grał beznadziejnie bo tak wcale nie było. Jego mimika nie ograniczyła się do dwóch, jak to opisano w recenzji. Na jego twarzy widać całą gamę uczuć. Trzeba tylko umieć widzieć a nie biernie oglądać.

ocenił(a) film na 4
danika

Widzę, że Will Smith przemówił do twojego niewieściego serduszka: gra dużego dzieciaka super geniusza, który potrafi tylko włączać kamerę wideo, oglądać kreskówki. Raz jest przestraszonym małym dzieckiem, innym razem nieustraszonym kowbojem. Nie wiadomo czy to kino familijne gdzie wsadzono całe chmary Golumów z Władcy pierścieni, czy to mrożący krew w żyłach horror.
Posklejano do kupy wiele innych filmów (Epidemia <<motyw: wirus niszczy ludzkość>>Klasyka nurtu!, 28 dni później<<motyw wirusa szaleństwa>>, Resident Evil, Resident Evil: Zagłada <<motyw serum z krwi>>) dodano trochę tkliwych bądź śmiesznych scen (w zamierzeniu, chodź może amerykanie się z tego śmieją). Czy to jeden wielki żart?
Z całego filmu najbardziej podobała mi się reklama w TV
Polecam '28 dni później' jak chcecie zobaczyć coś dobrego z tego gatunku

ocenił(a) film na 8
danika

Ja w pełni zgadzam się z autorem tematu. Film jest wykonany bardzo dobrze i doskonale ukazuje to co w pełni chce przesłać widzowi. Film ma wciagający klimat dzieki któremu jeszcze bardziej jesteśmy zaciekawieni dalszym losem głównego bohatera który został sam ze swoim psem który potem również zginął. Walka z tęsknotą i samotnoscią jest tutaj o wiele ważniejsza niz walka z mutantami i wirusem. Will Smith odegrał swoją rolę bardzo dobrze i uwazam że film jest godny polecenia każdemu.