Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 488 tys. ocen
7,5 10 1 488098
5,9 45 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą
ocenił(a) film na 9
Dr_Martin_Ellingham

Tak ;) Jest w wersji na Blu-ray albo DVD.
Fajny pomysł na 2 zakończenia.

ocenił(a) film na 8
bar_trek

Widziałeś?
I jak wyszła?
Ja widziałam tylko tą co zginął w swoim laboratorium. Chlip

ocenił(a) film na 7
crist333

oczywiście przeżył;) ale jak dal mnie, pierwsze jest lepsze i wreszcie jakiś Amerykanin może zginąć, na pohybel ich wielkiego patriotyzmu i honoru nieznanego pochodzenia.

ocenił(a) film na 8
luk11c4

Obejrzałam i zdecydowanie wolę tą w której zginął.
Możliwe że miałabym opory lub ciut inne podejście ale nie po tym jak ten mutant (chyba jej ojciec) nagle złagodniał wziął dziewczynę i pozwolił im żyć. Fakt w całym filmie tylko on wykazał jakby miał jeszcze jako taką świadomość jednak nie zmienia to faktu że chorzy wykazywały dość agresywne nastawienie

ocenił(a) film na 9
Dr_Martin_Ellingham

http://patrz.pl/filmy/alternatywne-zakonczenie-jestem-legenda

ocenił(a) film na 9
Tillig

http://zologongolo.wrzuta.pl/film/3XiRkQvKVE3/i_am_legend_-_alternative_never_be fore_seen_ending
lepsza kopia

Tillig

Wielkie dzięki za link! Od początku wydawało mi się, że przywódcy chorych chodzi o dziewczynę, dopiero takie zakończenie ma sens. Punkt więcej dla filmu :)

ocenił(a) film na 9
Dr_Martin_Ellingham

Super, nie wiedziałam, że jest :)) W kinie i w TV bylo tylko jak ginie :)

ocenił(a) film na 10
StrachNaWrobIe

I jak dla mnie najlepsza wersja. Alternatywne zawsze mieszają w głowach; ).

bulka29

w ksiązce historia kończy się inaczej, mniej optymistycznie. czytałam ja już jakis czas temu ale z tego co pamietam to ta kobieta byla członkiem nowego spoleczenstwa i odnalazla go by przyprowadzic do reszty swoich ziomków i, po jakims czasie, zabić.

ocenił(a) film na 9
unbridled

Niezły spoiler :/ Teraz nawet chcąc przeczytać książkę mogę sobie poczytać od końca :P

StrachNaWrobIe

po slowach "w ksiązce historia kończy się inaczej" ja bym przestała czytac ale nie wiem, moze jestem jakas inna ;p
jesli komus zepsulam zabawe to przepraszam

ocenił(a) film na 9
unbridled

Po słowach "w ksiązce historia kończy się inaczej" zazwyczaj kończy się relacja z książkowej wersji ;) A czytam dosyć szybko i nie zdążyłam zamrugać zanim dotarłam do końca zdania ;)

ocenił(a) film na 10
Dr_Martin_Ellingham

alternatywne zakończenie jak dla mnie lepsze:P Bardziej normalne niż zgrywanie bohatera z granatem w reku;P;))

ocenił(a) film na 9
doroc07

tylko za bardzo amerykańskie... Za dużo Rambo i Zaginionego w Akcji, gdzie 1 człowiek walczy z dziesiątkami wrogów naraz i wychodzi cało. Poświęcił się dla ludzkości.

Degea

Ja zdecydowanie wolę normalne zakończenie, w którym Smith ginie. Przyznam szczerze, że zawsze chciałam, żeby on przeżył, ale kiedy zobaczyłam wersję w której ocalał, dziękuję Bogu, że nie pojawiła się w filmie. Jak dla mnie była zbyt amerykańska,wręcz głupia. Skoro przez cały film ukazuje się te potwory jako pozbawione żadnych uczuć,dążące jedynie do zaspokojenia głodu<głupio brzmi> to niech tak zostanie do końca.

ocenił(a) film na 8
Dr_Martin_Ellingham

To ja powiem tak: widziałem oba zakończenia, oba są trochę takie... smutne.
Pierwsze, bo ginie Robert, a drugie, bo, jak on wyjeżdża, to się wydaje tak, jakby zostawiał całą swoją pracę, wszystko, co przez te 1001 dni dokonał, badania, laboratorium...
A co do tego patriotyzmu: uważam, że szukacie go trochę na siłę ;) On, zanim wyciągnął granata, popatrzył na zdjęcie swojej rodziny. Wydaje mi się, że wolał się rozerwać, bo co miał zrobić (znaleźć tą szczepionkę), zrobił, a za bardzo tęsknił za rodziną, żeby jeszcze czekać nie wiadomo na co.

użytkownik usunięty
Dr_Martin_Ellingham

Obejrzałem oba i muszę stwierdzić, iż to pierwsze ( oryginalne) jest lepsze. Choć także jest trochę dziwne, to jednak jest bardziej prawdopodobne i nie tak "naciągane" jak drugie w którym to Robert przeżywa. Skąd nagła zmiana, po tysiącu dni, Poszukiwacze Ciemności nagle przestają się nim przejmować i zabierają ze sobą jedną z zakażonych. Jak to już ktoś powiedział zakończenie godne Ameryki, w ogóle pozbawione sensu, na dodatek wynika z niego, że baza w górach chyba nie istniała, a Dr. Neville, Anna i Ethan złączyli się w jedną szczęśliwą rodzinkę.

P.S: Skąd wzięli się Anna z jej synem? Wiem że przyjechali skądś tam i zmierzali do fortu ocalałych, ale to trochę nielogiczne nie sądzicie?

ocenił(a) film na 8

film bardzo dobry ale to alternatywne zakończenie to chyba jakaś kpina... gdyby taką tandetę władowali do pierwotnej wersji to bym obniżył notę ze 2 punkty :)

ocenił(a) film na 9

Kiedy Will porwał zainfekowaną kobietę, ich przywódca wyszedł na światło. Główny bohater mówi potem w raporcie, że sądzi, iż to przez wzrastający głód lub upośledzenie mózgu. Dzięki alternatywnemu zakończeniu okazuje się, że to żadna z tych rzeczy tylko fakt, że kochał tą kobietę na tyle, iż nie przejmował się instynktami przetrwania. Nie jest to pewne, ale zapewne to ta sama istota podłożyła pułapkę na głównego bohatera. Zauważ, że 3 lata był w skażonym mieście, a dopiero po porwaniu zainfekowanej kobiety zdarzyło się coś takiego, więc zastanawiając się nad twoim zdaniem - "skąd nagła zmiana(...) nagle przestają się nim przejmować i zabierają ze sobą jedną z zakażonych." i faktami z filmu, można wywnioskować, że tak naprawdę przez ten tysiąc dni w ogóle się nim nie przejmowali, a nagła zmiana nastąpiła po porwaniu.

Spójrz też na ten kawałek komiksu
http://www.youtube.com/watch?v=Dk-F2zDgwKs
który ujawnia punkt widzenia poszukiwaczy i pokazuje, że oni również posiadają pewnego rodzaju uczucia.

użytkownik usunięty
paz91

Hm... rzeczywiście, muszę się przyznać do błędu, że po prostu byłem wręcz zaślepiony moimi odczuciami co przyćmiło wypowiedzi innych.
Przyznaję ci rację i życzę miłego oglądania filmów!