PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=217801}

Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 487 tys. ocen
7,5 10 1 486872
5,8 49 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

I am Legend jest filmem bardzo dobrym. Byłem zachwycony klimatem filmu. Bardzo dobrze zostało pokazane opuszczone miasto, tworzyło to naprawdę przygnębiający klimat. Ten film ma na zadanie grać na uczuciach i w moim odczuciu bardzo dobrze mu to wyszło.

Chyba najbardziej przygnębiająca scena to śmierć futrzaka. Nawet końcówka tak mnie nie poruszyła.

Świetne sceny w wypożyczalni i podczas gdy chłopak ogląda Shreka. Pokazywały jak bardzo człowiek może wpaść w obłęd będąc sam bez nadziei tak, że musi sobie stworzyć własny wyimaginowany świat.

Główny bohater jest tutaj człowiekiem o zniszczonej psychice przez niekończącą się walkę i uczuciu samotności. Kiedy już nie wytrzymuje tego wszystkiego przychodzi mu z pomocą Anna i w pewien sposób ratuje go, a dokładniej ratuje jego psychikę, motywując go do działania. Gdyż każdy bohater potrzebuje pewnych wartości, jakiegoś celu dla którego walczy. W filmie ta przemiana została dość dobrze pokazana.

Podsumowując I am Legend to film z wyższej półki, o bohaterstwie, zmianach i poświeceniu kształtujący w pewien sposób wrażliwość człowieka.

Oczywiście znów istnieje amerykańska zasada, jak to w herosach made in USA bywa, zniszczyli wszystko a 1 człowiek to wszystko zmieni, lecz tutaj nie przeszkadzało mi to w znaczny sposób.

Co do wampirków... no cóż nie ma ideałów...

Ocena 8/10