PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=217801}

Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 487 tys. ocen
7,5 10 1 486865
5,8 49 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

GNIOT !

użytkownik usunięty

Po obejrzeniu filmu w kinie miałem mieszane uczucia. Bardzo ciekawy pomysł, film dobrze zrobiony, ale jakże płytki. W sumie nie przekazuje żadnych treści, bo co z tego, że napomina się w nim o Bobbie Marley'u i walce z rasizmem, skoro nic z tego nie wynika ? Ot, rzucił sobie jedno zdanie i tyle ...
Will Smith gra dobrze. Całe szczęście jednak, że dostał od scenarzystów psa, bo nie wiem jakby sobie poradził totalnie sam na ekranie. Jego bohater jest bogatą postacią niczym ludzik G.I.Joe. Amerykański żołnierz, który walczy do końca, nie poddaje się nigdy. Co z tego, że jest sam na świecie i nie ma niko ?! Przecież jest twardzielem, nie wpadnie w alkoholizm, nie będzie miał myśli samobójczych i żadnych problemów z psychiką, uroni czasem łezkę i git.
Normalnie ocenił bym film, na 4, ale przeczytałem książkę. Jest bardzo dobra i nie mam zielonego pojęcia czemu wszystko zostało w filmie zmienione. Szczególnie zakończenie ...
Po lekturze oceniam film na 2 i dobrze Wam radzę, przeczytajcie ją, bo w ogóle nie ma porównania.

Dziwne, z tego co ja zauważyłem, bohater grany przez Smitha zaczynał mieć poważne problemy z psychiką, np. scena strzelania do manekina i na oślep wszędzie wokół. Myśli samobójcze też musiał mieć, bo w końcu próbował popełnić samobójstwo.
Ale to z założenia nie był taki zwykły Kovalsky z ulicy, którego ambicje w dobrych czasach kończyłyby się na walnięciu po pracy dupska na kanapę i picia piwa przy telewizorze. Bohater był mądrym człowiekiem - uczonym, a poza tym żołnierzem. Takie życie na pewno zahartowało go w pewien sposób i dało mu wysoką samodyscyplinę, która umożliwiła mu życie w takich warunkach, jako ostatni żywy, zdrowy człowiek w NY. Zwłaszcza, iż wiedział, że teraz tylko on może coś jeszcze zdziałać w walce z tym wirusem i to dawało jeszcze jakiś sens jego życiu.