Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 488 tys. ocen
7,5 10 1 488002
5,9 45 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

Film jaki byl kazdy kto go widzial wie, ale mnie urzeklo nazwanie tego filmu rasistowskim w recenzji. "Afroamerykanin" ratuje swiat zniszczony przez bialych (co moim zdaniem nie bylo tak wcale wprost pokazane w filmie) i od razu podtekst rasistowski? Ile to juz razy sytuacja w filmach byla dokladnie odwrotna, a jednak nie zasluzyly one na takie miano (najnowszy Rambo, badz mad max III akurat przychodza mi do glowy)? Poza tym jezeli ten film jest rasistowski to razem z nim prawie kazda czesc Blade'a (samotny afroamerykanin kontra "zadni krwi" biali). Moim zdaniem takie spojrzenie na film to juz doszukiwanie sie dziury w calym. Wedlug fabuly to byl czysty przypadek ze akurat glowny bohater mial taki kolor skory bo nigdzie nie bylo powiedziane ze skoro jestes bialym anglosasem to skazany jestes na smierc.

MalkaVian

z tego co zrozumialem, to raczej Will sam zepsul ten swiat, a pozniej go naprawial... (jak zone odwozi to mowi w pierwszej osobie liczby mnogiej, ze wirus im uciekl za granicem iasta, czycos takiego... )

boogi84

Ale o ile dobrze pamiętam, to nie on odkrył szczepionkę (chyba na AIDS) i zaszczepił go ludziom, a zrobili to biali naukowcy (a przynajmniej ta w TV była biała)
Nie zmienia to faktu, że ktoś chyba musiał oglądać ten film z wyjątkowo złym nastawieniem. No i nie wiedział, po co idzie do kina