Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 488 tys. ocen
7,5 10 1 488098
5,9 45 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

Ten film nie jest adaptacją książki. Powstał na jej kanwie, ale powiedzieć, że jest adaptacją to gruba przesada. Jest zbyt dużo zmian: postać Neville'a, fabuła, zakończenie, potwory, choroba. W książce wszystko jest inne.
Zwłaszcza dziwi mnie tytuł. W książce ma sens - Neville był legendą dla potworów, o czym sam nie wiedział. W filmie praktycznie nie ma tego wątku (może poza alternatywnym zakończeniem, ale bardzo słabo rozwiniętym).
Warto przeczytać - polecam!

ocenił(a) film na 5

Książka bardzo dobra, zakończenie wspaniałe. A w filmie niestety mamy w stylu amerykańskim happy end który żadnych emocji nie wywołuje, a pamiętam, że po przeczytaniu książkowego zakończenia byłem poruszony.
Nie dziwię się osobom które nie przeczytawszy książki oceniają film wysoko, jednak w porównaniu do niej jest on straszliwie słaby.

użytkownik usunięty
AJC

Filmu nie widziałam, ale koniecznie chcę zobaczyć, ponieważ książka mnie wręcz zachwyciła... była tak dziwna, oryginalna i ciekawa... no i historia - świetna. Ciekawi mnie jak też ją tu przedstawiono...
Czytając opinie i recenzje mój zapał nieco sklęsł... Nie nastawiać się zbytnio na dobrą ekranizację?

ocenił(a) film na 5

Zdecydowanie jest to słaba ekranizacja, ledwie luźno oparta na książce. Zmieniono najważniejsze rzeczy, najbardziej boli beznadziejne zakończenie. Klimat książki można poczuć na początku kiedy główny bohater jeździ samotnie po mieście ale później jest już tylko gorzej.