Ten film nie jest adaptacją książki. Powstał na jej kanwie, ale powiedzieć, że jest adaptacją to gruba przesada. Jest zbyt dużo zmian: postać Neville'a, fabuła, zakończenie, potwory, choroba. W książce wszystko jest inne.
Zwłaszcza dziwi mnie tytuł. W książce ma sens - Neville był legendą dla potworów, o czym sam nie wiedział. W filmie praktycznie nie ma tego wątku (może poza alternatywnym zakończeniem, ale bardzo słabo rozwiniętym).
Warto przeczytać - polecam!
Książka bardzo dobra, zakończenie wspaniałe. A w filmie niestety mamy w stylu amerykańskim happy end który żadnych emocji nie wywołuje, a pamiętam, że po przeczytaniu książkowego zakończenia byłem poruszony.
Nie dziwię się osobom które nie przeczytawszy książki oceniają film wysoko, jednak w porównaniu do niej jest on straszliwie słaby.
Filmu nie widziałam, ale koniecznie chcę zobaczyć, ponieważ książka mnie wręcz zachwyciła... była tak dziwna, oryginalna i ciekawa... no i historia - świetna. Ciekawi mnie jak też ją tu przedstawiono...
Czytając opinie i recenzje mój zapał nieco sklęsł... Nie nastawiać się zbytnio na dobrą ekranizację?