Miał agregat, co jest widoczne na początku filmu, razem z pompą itd. Paliwa miał pod dostatkiem ;)
coś mi się właśnie wydawało, że chyba jakieś akumulatory i kable widziałem ale nie chciało mi się przewijać filmu
Nie chciało Ci się przewinąć filmu o kilka minut, a chciało Ci się pytać o to na forum?
no bez jaj, takie rzeczy to samodzielnie by tworzył latami, zakładając, że w ogóle by pompę znalazł w środku miasta... Jeszcze te pancerne bariery na okna i drzwi...
w filmie jest powiedziane że jego dom był przygotowany przez rząd jako laboratorium i schron więc pewnie i zadbali o to aby miał wodę i prąd pod dostatkiem
A czemu miałby nie mieć? Można chyba założyć że zbiorniki miejskie były pełne. Dla jednej osoby raczej starczy. Poza tym w sklepach czy hurtowniach pewnie znalazłby pod dostatkiem.
chodziło mi o to, że żeby mieć wodę w kranie, to zbiornik nie starczy, muszą jeszcze pracować pompy, żeby było ciśnienie w rurach. u mnie jak nie ma prądu to wody nie ma w kilka minut.
Jest coś takiego jak zbiorniki górne, które umieszcza się na wzgórzach lub w wieżach. W większości miast to funkcjonuje, w szczególności dużych miast. W Nowym Yorku (chociaż w oryginale rzecz dzieje się w LA) jest takich kilka.
I to są efekty - głupie pytania.
Prąd można wytwarzać na 100 sposobów a już w takim mieście jak Nowy Jork, tam można kupić niemal wszystko, od prądnicy po karabin.
W książce co prawda 99% jest inaczej niż w filmie ale akurat to jak działało jego schronienie było wyjaśnione.
A co do książek masz czego żałować, ten film to n-ty przykład że oryginał jest lepszy od ekranizacji.