Jestem matką

I Am Mother
2019
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29323
6,3 7 krytyków
Jestem matką
powrót do forum filmu Jestem matką

Zauważyliście, że na początku filmu jest podana liczba dni od zagłady: 13867, co daje 38 lat? Po obejrzeniu filmu można dorzucić tę ciekawostkę i (łącznie z innymi faktami) wywnioskować, że Kobieta to apx01.

ocenił(a) film na 8
regaliah

no to by bylo zabawne, jak matka do niej wchodzi do kontenera i mowi: tyle przetrwalas, zupelnie jakby ktos mial wobec ciebie plany. W sensie ze wszystkie eventy byly sprowokowane przez matke, zeby stalo sie wlasnie tak.

ocenił(a) film na 5
mobiluz

Tylko co sie właściwie stało i po co bylo na to czekać 38 lat? Jak to się niby skończyło? Film mozna było nawet obejrzeć, ale zakończenie słabe na maxa.

ocenił(a) film na 7
regaliah

Apex 2. Apex 1 w mojej opini umarła za niemowlęcia (jakaś infekcja czy np kontakt z zarażonym zwierzęciem) stąd żuchwa w piecu i ta reakcja Matki na myszkę. Ale to tylko moja interpretacja. No to Córka jest Apexem 3. Apex 2 okazała się egoistyczna, taka sama jak stara ludzkość stąd Jej wygnanie. Matka miała chronić nie mordować. Apex 2 miała być testem czy Apex 3 ma odruchy ludzkie czy będzie umiała poświęcić się dla ludzkości i nauczyć ją tego poświęcenia

mikolaj15

Wg mnie apx01 to Kobieta. Apx02 została zlikwidowana przez Matkę (żuchwa w spalarni), ponieważ miała niezadowalające wyniki testów. Jest scena, w której Córka (apx03) otwiera szuflady i znajduje testy apx02 z adnotacją "projekt nieudany/przerwany" (już nie pamiętam dokładnie).

ocenił(a) film na 7
regaliah

Zauważ, że żuchwa jest bardzo mała co oznacza, że była młoda. Mogła mieć jakąś chorobę genetyczną. Albo jak to dziecko była zbyt ciekawska i zaraziła się np wciąż silnym promieniowaniem. Matka miała zaprogramowane by odnowić rasę ludzką. Wątpię, żeby zabiła bez powodu człowieka a powód "nie zna immaterializmu Berkeleya w wieku 3 lat" byłby słaby :)

ocenił(a) film na 8
mikolaj15

Podziwiam Twoją wiarę w "Matkę". Dla mnie jasne było, że ona mordowała dzieci, które nie spełniały wyśrubowanych standardów. Nie byłbym nawet pewien, czy była tylko trójka dzieci, wydaje mi się, że brakowało więcej embrionów.

ocenił(a) film na 8
mikolaj15

Może jednak był jakiś powód - na przykład dwójka była okrutna, sadystyczna albo w inny sposób już "za młodu" nie rokowała nadziei? Hmm...