Zauważyliście, że na początku filmu jest podana liczba dni od zagłady: 13867, co daje 38 lat? Po obejrzeniu filmu można dorzucić tę ciekawostkę i (łącznie z innymi faktami) wywnioskować, że Kobieta to apx01.
no to by bylo zabawne, jak matka do niej wchodzi do kontenera i mowi: tyle przetrwalas, zupelnie jakby ktos mial wobec ciebie plany. W sensie ze wszystkie eventy byly sprowokowane przez matke, zeby stalo sie wlasnie tak.
Tylko co sie właściwie stało i po co bylo na to czekać 38 lat? Jak to się niby skończyło? Film mozna było nawet obejrzeć, ale zakończenie słabe na maxa.
Apex 2. Apex 1 w mojej opini umarła za niemowlęcia (jakaś infekcja czy np kontakt z zarażonym zwierzęciem) stąd żuchwa w piecu i ta reakcja Matki na myszkę. Ale to tylko moja interpretacja. No to Córka jest Apexem 3. Apex 2 okazała się egoistyczna, taka sama jak stara ludzkość stąd Jej wygnanie. Matka miała chronić nie mordować. Apex 2 miała być testem czy Apex 3 ma odruchy ludzkie czy będzie umiała poświęcić się dla ludzkości i nauczyć ją tego poświęcenia
Wg mnie apx01 to Kobieta. Apx02 została zlikwidowana przez Matkę (żuchwa w spalarni), ponieważ miała niezadowalające wyniki testów. Jest scena, w której Córka (apx03) otwiera szuflady i znajduje testy apx02 z adnotacją "projekt nieudany/przerwany" (już nie pamiętam dokładnie).
Zauważ, że żuchwa jest bardzo mała co oznacza, że była młoda. Mogła mieć jakąś chorobę genetyczną. Albo jak to dziecko była zbyt ciekawska i zaraziła się np wciąż silnym promieniowaniem. Matka miała zaprogramowane by odnowić rasę ludzką. Wątpię, żeby zabiła bez powodu człowieka a powód "nie zna immaterializmu Berkeleya w wieku 3 lat" byłby słaby :)
Podziwiam Twoją wiarę w "Matkę". Dla mnie jasne było, że ona mordowała dzieci, które nie spełniały wyśrubowanych standardów. Nie byłbym nawet pewien, czy była tylko trójka dzieci, wydaje mi się, że brakowało więcej embrionów.