PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124382}
6,6 97 tys. ocen
6,6 10 1 96730
5,2 25 krytyków
John Carter
powrót do forum filmu John Carter

Byłem wczoraj na pokazie przedpremierowym. Nie spodziewałem się za wiele po filmie o
bohaterze wojny secesyjnej, który przenosi się na marsa, ale to co zobaczyłem rozczarowało
totalnie. Dialogi głupie i bezładne, fabuła pocięta i oczywista, aktorzy koszmarnie zbolali.
Lubię czasem zobaczyć film gdzie więcej jest akcji niż zadumy, ale John Carter to GNIOT
OSTATECZNY. I nawet efekty 3D nie powalają chociaż podnoszą troszkę całość aż do 3/10.

ocenił(a) film na 2
zlykogut

Nic dodać nic ująć kolego ;)
Widzę, że nawet ocena taks sama wyszła z tego ostatecznie :]
Całe szczęście, że za darmo była ta przedpremierówka.;]

W sumie to nie pojmuje jak Disney i reżyser, który ma na dorobku kilka niezłych tytułów mógł wypuścić coś takiego. Bo pod względem wspomnianych przez Ciebie dialogów i fabuły to mi to przypominało indyjski film z lat 80-tych. Kiczowate, naciągane i oczywiste.
W sumie mamy fajny przykład jaka przepaść może dzielić z założenia bardzo podobne filmu (porównując z Avatarem).

ocenił(a) film na 9
Stolarcfc

Nie zgadzam się z Waszą oceną. Mi się "Avatar" kompletnie nie podobał, co innego "Gwiezdne wojny", a temu filmowi ("JC")raczej bliżej do dzieła Lucasa. Poza tym czytałam "Księżniczkę Marsa" na podstawie której powstał "John Carter" i głównie dlatego poszłam na film. Nie spodziewałam się wiele, ale jestem pozytywnie zaskoczona. Nie ukrywam też, że bardzo mnie urzekł odtwórca tytułowej roli - nieziemsko przystojny facet, a przecież faceci są właśnie z Marsa:)
Jednak jeśli ktoś nie kieruje się chęcią obejrzenia ekranizacji tylko chce miło spędzić czas to polecam. To nie jest film po którym będzie się myślało o sensie istnienia tylko ma być dobrą rozrywką i swoją rolę spełnił według mnie znakomicie.

ocenił(a) film na 8
Niebieskooka_3

Dokładnie o tym samym pomyślałem - takie trochę inne Gwiezdne wojny :).
Co do niedociągnięć to mógł to powiedzieć o tych głupich scenach miłosnych, których nie było tak wiele 3-4 (?). Cała reszta bardzo fajna. NP. fajnie rozwiązali różne języki - takie tam rozwiązanie jak w Farscape :].

zlykogut

A wyglądał na cąłkiem fajne kino przygodowe SF, chyba że oczekiwałeś czegoś więcej ?

ocenił(a) film na 2
askrim1

Ja np. nie oczekiwałem. Ale w każdym filmie widz ma prawo wymagać, że fabuła będzie spójna, sensowna i w miarę logiczna, dialogi prezentowały jakikolwiek poziom itp. Albo że film go chociaż trochę zaskoczy czymkolwiek.
Tutaj wszystko to było na poziomie niegodnym komentowania, chociaż wszystko jest oczywiście kwestią indywidualnej oceny i odbioru każdego widza. ;)

Stolarcfc

To prawda :)

ocenił(a) film na 9
askrim1

Obawiam się, że twórcy może myśleli, że każdy z oglądających czytał powieść na podstawie której powstał film i może dlatego ja (czytałam "Księżniczkę Marsa) nie odniosłam wrażenia, że film jest niespójny czy nielogiczny, bo "byłam w temacie". W każdym razie to nie był dobry manewr.

Niebieskooka_3

Dzięki, obejrzę. Widzę że komentarze są różne. Przy Avatarze były również bardzo rozbieżne, nie porównuje tych filmów bo to inne produkcje tylko podejście komęntująch.

ocenił(a) film na 8
Stolarcfc

Co tu było takiego niespójnego? Przespałeś jakiśfragment i nie wiedziałeś o co chodzi czy jak?

ocenił(a) film na 3
zlykogut

Zgadzam się z Twoją opinią. Dialogi w tym filmie były takie, że pożal się Boże! Idąc do kina wiedziałem, że zmarnuje swój czas, no ale znajomi się uparli, że chcą na to iść. W połowie filmu dosłownie zacząłem się śmiać z tego wszystkiego. A niektórzy nawet wyszli z sali. No, ale zdaję sobie sprawę, że to tylko moja opinia i że być może są fani tego typu filmów, ale do mnie kompletnie nie przemówił.

zlykogut

kurde, a już bilety kupiłam na to :/ mogłam poczekac eh

ocenił(a) film na 8
Eryniae

Nie słuchaj ich. Mądry i naprawdę dobry film. I do oglądania i do myślenia. Może pojawiają się schematy fabularne, ale w sumie to w kinie wszystko już było.

ocenił(a) film na 3
DonDominik

Na temat tego, ze film nie jest dobry, wyraziłem swoją opinię wcześniej, ale co widzisz w nim MĄDREGO bardzo mnie interesuje...

ocenił(a) film na 8
zlykogut

Mnie interesuje co było takiego mądrego w tym nadmuchanym Avatarze ...

ocenił(a) film na 8
zlykogut

nie przesadzajmy film sam w sobie taki zły nie był ::) dałem mu słabe 8 bo na weekendowy wypad do kina idealny :)

ocenił(a) film na 9
Blackdred

Ten film ma służyć rozrywce, a nie nieść przesłanie, które odmieni życie widzów. Jest bardzo przyjemny i lekki, spełnia wymagania swojego gatunku.