PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124382}
6,6 97 tys. ocen
6,6 10 1 96728
5,2 25 krytyków
John Carter
powrót do forum filmu John Carter

Wlasnie skonczylem czytac "Ksiezniczke Marsa". Calkiem niezle, jesli idzie o wizje Marsa, postacie i fabule, choc mam wrazenie, ze chwilami Burroughs za bardzo sie spieszyl i kilka scen opisal nader pobieznie.

Ale nie o tym chcialem tu pisac. Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie: czy nastepne czesci cyklu o Barsoom w ogole ukazaly sie po polsku? Chetnie poczytalbym dalej, a nie umiem nigdzie znalezc, stad podejrzenie, ze polski przeklad w ogole nie istnieje (w takim wypadku musialbym sobie poradzic z moim srednio zaawansowanym angielskim, a to moze byc trudne).

PS. Przepraszam za brak polskich znakow w mojej powyzszej wypowiedzi, ale klawiatura mi nawala i nie chce mi ich wstawiac.

al_jarid

Tylko Księżniczka Marsa została przetłumaczona, pozostałe są tylko po angielsku.

ocenił(a) film na 7
apofis_

To niefart.

Pozostaje miec nadzieje, ze po ewentualnym sukcesie filmu ktos zwietrzy kase i wyda wszystkie czesci po polsku. [Pisze o "ewentualnym" sukcesie, bo tak naprawde nie mam dobrych przeczuc co do powodzenia tego filmu. Produkcje Disneya lubia robic spektakularne klapy, nawet te dobre produkcje (Ksiaze Persji) czy nawet rewelacyjne (Ksiaze Kaspian).]

ocenił(a) film na 6
al_jarid

Mam nadzieję, że tym razem Disneyowi się uda dzięki temu filmowi reszta książek zostanie przetłumaczona.

Ps. Jest Film kategorii B "Księżniczka Marsa" hehe (klapa)

Pauch

To stara ekranizacja :)

ocenił(a) film na 6
Ajsajsbejbe

nie taka stara bo z 2009 roku ;)

Pauch

No ma 4 lata, wiec już troche wiekowa jak na film :)

Ajsajsbejbe

straszna jest ta star ekranzacja... :)

AnkaKot

Nie mieli budżetu na pewno. Dlatego polskie filmy sa takie marne.... Bo własnie nie maja kasy....

ocenił(a) film na 6
MonKrupa

to nie była polska ekranizacja

ocenił(a) film na 6
MonKrupa

Polskie filmy nie z braku kasy są marne, ale z braku dobrze wykształconej kadry. Znasz przecież powiedzenie że "z pustego naczynia i Salomon nie naleje".

Sony_West

Nie musisz robić kazdego filmu za 300 milionów $... Wystarczy ci dobry scenariusz. Zobacz jak jest zrealizowana "Rzeź" w jednym mieszkaniu :) W POlsce nie zrobisz takiego filmu???? Jasne, że zrobisz, ale nie na gniotowatym dialogu. Podobno u nas sami humanisci, wiec gdzie masz tych niewykształconych????

ocenił(a) film na 6
MonKrupa

Trudno jest ocenić, kto jest bardziej winny. Czasem są to reżyserzy, czasem scenarzyści, a czasem producenci którzy za bardzo się wtrącają a zarazem każą robić filmy pod publiczkę(to bolączka filmowców na całym świecie).

Ja jednak, oprócz producentów, dużą odpowiedzialnością obarczam scenarzystów. Choć to bardzo niewdzięczna rola (scenarzysta nie ma nic do powiedzenia przy samej produkcji), to jednak u nas problem istnieje. Najlepsze filmy powstają, gdy reżyser sam pisze skrypt. To daje do myślenia.

Dobrych scenarzystów w Polsce brak. Mówię to dla tego, ze przez jakiś czas kilka lat temu, byłem forumowiczem na nieistniejącym już polskim forum scenariuszowym. Wrażenia z pobytu tam były takie sobie. Kiepskie scenariusze, z infantylnymi dialogami. No i oczywiście co drugi prezentowany przez forumowiczów scenariusz był "nową wersją" Gwiezdnych Wojen lub Wiedźmina. Zawiedziony przestałem tam zaglądać.

Sam nie jestem bez winy, bo wówczas wymodziłem wiele pomysłów na filmy, jednak zabrakło motywacji by pisać. Pomysły obrosły kurzem.