John Rambo

Rambo
2008
6,8 77 tys. ocen
6,8 10 1 77270
6,0 18 krytyków
John Rambo
powrót do forum filmu John Rambo

Amerykański faszysta wyrzyna birmańskich patriotów, ot co. Ukazuje rzekome okrucieństwo żołnierzy birmańskiej armii – że niby cywili mordują, że na miny ich posyłają... A jaka jest prawda? Przecież to nikt inny jak Amerykanie pierwsi stawiali miny. A czy Amerykanie też nie strzelali do ludzi? John Rambo jest ucieleśnieniem tego, co znamy dzisiaj doskonale jako buszystowski terror - sami doświadczamy tego dziś jako naród, na szczęście bohaterski premier Tusk obroni nas przed tarcza antyrakietową, już wycofał naszych chłopców z Iraku. Nie jest przypadkiem, że czwarta część nie powstała w latach osiemdziesiątych - wtedy przecież nie rządził Bush.

ocenił(a) film na 8
Nomis

Normis - to są sprawy, o których Ty masz największe pojęcie, tak?. Byłeś w Birmie? No powiedz mi - po co snujesz dziwne teorie, których nikt nie kuma, bo są po prostu DZIWNE i na poziomie: "Światem rządzą Żydzi".

Ten scenariusz pisał Sylvester Stallone, a nie George Bush. Georgge Bush, to życie. Rambo, to film. Gdzie tu była propaganda jakaś? Że misja pokojowa chciała pojechać do Birmy? Bo misje pokojowe to tylko w domu siedzą, tak?

Ja się z Tobą nie zgadzam. Więc nie pisz mi tylko, że Cię nie zrozumiałem.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Zygfryd666

Nie wiem jak Nomis, ale ja muszę przyznac, że nie byłem w Birmie. Ale jestem za to dumny z faktu, iż nie byłem w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej - kapitalistycznych mackach systemu syjonistycznego okalających świat i niszczących wolne społeczeństwa Azji. Byłem natommiast w służalczym kapitalistyczno - elektronicznym państwie japońskim, marionetce zachodu i zbrojnemu ramieniu USA w Azji. I muszę przyznac, że jedzenie ryżu i pokazy kamikadze to chyba ostanie przejawy oryginalnej japońskiej kultury starożytnej jakie widziałem, reszta to już tylko zamerykanizowany laicki konsumpcjonizm o zabarwieniu obszarniczym, mający na celu wyzysk mas pracująch Dalekiego Wschodu, w przeciwieństwie do Chińskiej Republiki Ludowej, w której prospołeczny duch socjalizmu nie zginął jeszcze całkowicie w oparach kapitalistycznego rozkładu moralnego na tle ekonomicznym. Radzę wam poczytac przemówienie Towarzysza - Prezydenta ChRL Hu-Jin Tao z XVI Zjazdu Komunistycznej Partii Chin, w którym nakreśla prosocjalne wzorce azjatyckiej mentalności jako opozycji wobec represyjnego systemu kapitalistyczno - obszarniczego propagowanego przez Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, w których zresztą łamie się prawa człowieka.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Nomis mam wrażenie że jesteś zaślepionym i zgoszkniałym do szpiku kości kolesiem z masą kompleksów :) idealnie pasujesz na jednego z bojówkarzy radia Maryja :D może tam powinienes poszukać swojej przyszłości, a najlepiej zabierz tą cała zgraje i wyjedz gdzieś do Birmy bo w Polsce już dość ludzi permanentnie zdołowanych i zajmujacych sie wszystkim i wszystkimi tylko nie sobą i własnymi problemami... hehe

ocenił(a) film na 8
kliczko0

No to masz błędne wrażenie... hehe

kliczko0

Koleś twierdzi, że obejrzał Rambo, cytuję: "Żeby poznać dogłębnie styl życia Birmańskiej ludności, ich kulturę, styl bycia, problemy, dylematy, trudności dnia codziennego. Miałem nadzieje że dowiem się chociaż cos więcej o Birmańskiej gospodarce, której jak wiadomo brakuje odpowiedniej infrastruktury."

Jezu Chryste :)))))))))))))))

ocenił(a) film na 8
King_SX

Buahahahah...dobre, dobre...;))

"(...)Miałem nadzieje że dowiem się chociaż cos więcej o Birmańskiej gospodarce, której jak wiadomo brakuje odpowiedniej infrastruktury."

wiadomo? skąd wiadomo?...chyba z wikipedii na którą wzlazłeś po obejżeniu filmu...stary nie chce Cię uraźić ale albo jesteś mistrzem nauk o gospodarce i geografii albo pieprzysz bzdury jak mało który...

ocenił(a) film na 8
m_szymon

Nie to co wy, wprost tryskacie inteligencja i sprytem! Nic tylko pogratulować

ocenił(a) film na 9
Nomis

dobrze że Ty trysnąłeś, przynajmniej mamy się z czego pośmiać:)

ocenił(a) film na 8
soundaddict

Co znaczy że trysnąłem?

ocenił(a) film na 8
soundaddict

Co mam ci odpowiedzieć na poziomie postów wyżej? Ok:
Jesteś głupi!

ocenił(a) film na 3
Nomis

wszyscy do apteki po ritalin!!!

Ryunosuke

Widzę, że Rambo wzbudza emocje - to dobrze!!!
Jak to było? ..Nie ważne co byle by o tobie mówili... heheh
Ja tam w Rambo nie szukam żadnej ideologii dla mnie to rozrywka w czystej postaci i tyle..

Krotos

W tym konkretnym przypadku nie tyle Rambo wzbudza emocje, co wypowiedzi Nomisa, który poza swym pseudo-mądrym, w połowie przepisanym z wikipedii pierwszym postem nie napisał już później niczego sensownego, za to niemal każdego, kto się z nim nie zgodził nazwał głupkiem.

Niezbyt często angażuję się w tego typu dyskusje, bo wiadomo, że nie ma to większego sensu (ludzie typu Nomis nie zmieniają zdania, podobnie jak krowy), ale akurat tutaj zastanawia mnie tylko jedna rzecz (i tu się powtórzę): jak można napisać, że obejrzało się Rambo, cytuję ponownie...

"Żeby poznać dogłębnie styl życia Birmańskiej ludności, ich kulturę, styl bycia, problemy, dylematy, trudności dnia codziennego. Miałem nadzieje że dowiem się chociaż cos więcej o Birmańskiej gospodarce, której jak wiadomo brakuje odpowiedniej infrastruktury."

...i nie zauważać w tym absurdu? Równie dobrze można powiedzieć, że obejrzało się "Seksmisję" w celu naukowego zapoznania się z negatywnymi skutkami partenogenezy :)

ocenił(a) film na 8
King_SX

Bardzo mnie cieszy że zgadzasz się z moim pierwszym postem – z tego co napisałeś jednoznacznie wynika że uważasz że zawarty jest w nim jakiś sens! Podaj mi jeszcze tylko link do tej wikipedii gdzie napisane jest o tym Rambo – faszyście, z chęcią poczytam.

Nomis

Ciekawe na jakiej podstawie wydedukowałeś, że zgadzam się z Twoimi poglądami? Wygląda na to, że masz poważne problemy albo z megalomanią albo ze zrozumieniem czytanego tekstu. Pisząc o sensie miałem na myśli tylko i wyłącznie w miarę poprawnie skonstruowane zdania, nie zawierające (co cenne w Twoim przypadku) epitetów typu "głupek" pod adresem forumowiczów.

Natomiast co do wikipedii - poprawka. Nie chodziło mi o Twój pierwszy post, ale o Twoją odpowiedź na moje pytanie po co oglądałeś ten film. Odpowiedziałeś, cytuję po raz trzeci (uwielbiam ten żenujący tekst;)): "Żeby poznać dogłębnie styl życia Birmańskiej ludności, ich kulturę, styl bycia, problemy, dylematy, trudności dnia codziennego. Miałem nadzieje że dowiem się chociaż cos więcej o Birmańskiej gospodarce, której jak wiadomo brakuje odpowiedniej infrastruktury."

Po co Ci mam znajdować link do wikipedii, skoro pewnie masz go jeszcze w historii przeglądanych stron?

I to tyle. Kończę dyskusję z Tobą, bo odnoszę dziwne wrażenie, że marnuję czas rozmawiając z kimś, kto nazywa głupkami ludzi, którzy nie zgadzają się z nim i ogląda film Rambo po to, żeby... (ok, już nie będę cytował ;)))

ocenił(a) film na 8
King_SX

Przyznam że w cytowanie idzie tobie bardzo dobrze, szkoda że sensowne wypowiadanie się nie! Nie moja wina że twoje wypowiedzi nie odzwierciedlają tego co miałeś na myśli... Na przyszłość proponuję cytowanie każdej linijki moich postów osobno i komentowanie na bieżąco - może się uda. Życzę powodzenia!

ocenił(a) film na 8
Nomis

Naprawdę - Panie autor tematu - czas kończyć chyba!
To do niczego nie prowadzi... ja już nawet nie więcej tu nie napiszę, bo to są jakieś kpiny z internetu.

ocenił(a) film na 7
Zygfryd666

Chłopie, kpiny z internetu to były jak ci mama na komunię neostradę kupiła w tej kapitalistyczno - korporacyjnej Telekominikacji Polskiej - współbraciach Rambo w propagowaniu kapitalistycznej dyktatury - Rambo karabinem, TP modemem.

ocenił(a) film na 7
King_SX

Typowy internetowy dyletant. Ty sobie wpieprzasz popcorn oglądając rzeź birmańczyków dokonywaną przez amerykańską umięśnioną maszynę do zabijania, w dodatku wyśmiewając ludzi, którzy interesują się czymś więcej, chocby problemami Birmy z infrastrukturą, a tymczasem problemy biednego Południa tłamszonego faszystowskim uciskiem amerykańskiego oprawcy obszarniczo - kapitalistycznego są realne. Czytałem w książce dr Andrieja Tymończuka z kijowskiej Międzyregionalnej Akademii Zarządzania Personelem, że problemy infrastruktualne państw tego regionu sięgają niemalże drugiej połowy XIX wieku, kiedy kapitalistyczni wyzyskiwacze z klasy próżniaczej rasy białej w imieniu faszystowskich monarchii europejskich specjalnie blokowali chocby proces utwardzania nawierzchni dróg krajowych w Birmie. Żeby ci uświadomic, że to nie są mrzonki, przytoczę fakt. 5 lipca 1899 roku pod wioską Ho Kun-Taa w południowym Laosie oddział kolonialnej armii wylewał na drogę wiadra z wodą, aby robotnicy bardziej męczyli się idąc do pracy, oficjalnie tłumacząc to chęcia upodobnienia warunków drogowych do pól ryżowych, do taplania się w których Azjaci byli przyzwyczajeni. A tak naprawdę chodziło o to, że uprawy ryżu były wydajniejsze od europejskich upraw pszenicy, co źle wyglądało w statystykach rolnictwa. Nie chcieli dopuścic by swiat dowiedział się, że Azjaci sa wydajniejsi. Oni mają po prostu lepsze podejście do pracy, oni mają zresztą też szczęście miec socjalizm, co tłumaczy tryumfalny pochód gospodarki Chińskiej Republiki Ludowej na czele z Towarzyszem - Prezydentem Hu-Jin Tao.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Jak widac Nomis nie musi ogladac Rambo IV, zeby dowiedziec sie czegos o problemach Birmy z infrastrukturą. Wystarczy wejsc na filmweb ;)

ocenił(a) film na 9
Kunio_2

tutaj znajdzie raczej antyamerykańska i prokomunistyczną propagandę:)

ocenił(a) film na 10
soundaddict

Najbardziej mnie śmieszy że naomis broni kolesi którzy (nie wiem jak jest naprawde ale coś mi mówi że w wielu zakątkach ziemi choćby w Czeczeni mogą mieć miejsce takie akty ludobójstwa...) rzucają miny i dla frajdy przepędzają na nie ludzi... Rzeczywiście ktoś kto broni ich przed takim traktowaniem zasługuje na miano faszysty... :D może tobie ktoś powinien zorganizować taki spacerek farmera między minami :) łatwo pisać brednie siedząc w ciepłym domu...

ocenił(a) film na 5
Mortuus

Człowieku, urodziłeś się trochę za późno bo twoja gadka to idealny przykład nowomowy, syntaktycznie i semantycznie perfekcyjny! Na wiecach PZPR byś brylował!

Mortuus

"Typowy internetowy dyletant. Ty sobie wpieprzasz popcorn oglądając rzeź birmańczyków dokonywaną przez amerykańską umięśnioną maszynę do zabijania"

Taaaa bo John Rambo kocha swoj kraj...

Zamiast silic sie na pseudo intelektualne wywody,ktore są calkowicie nie konsekwente to pora spac...

A co do samego filmu- fajnyyyy ;)

ocenił(a) film na 7
mikolajsokol

Proszę pana, to, że w tym imperialistycznym mordercy odzywa się pewna wątpliwośc jest jedynie przejawem jego egoizmu - spodziewał się przejazdu przez miasto z serpentynami jak ci amerykańscy kosmonauci co to podobno wyścignęli Wielki Związek Radziecki w podboju księżyca, a dostał fige za swoją zbrodniczą działalnośc w Wietnamie. Jest taki, bo tak nauczył go amerykański system edukacyjny, który jakkolwiek nie ma problemów z infrastrukturą, ma jednak problem z samym sobą i ze swoją jakością. Przeciętny Amerykanin nie potrafi wskazac na mapie Wietnamu nawet. Z przeprowadzonych w roku 1967 w obwodzie archangielskim badań Instytutu Analiz Społecznych w Krasnojarsku, wynika, że 76% ankietowanych mieszkańców obwodu archangielskiego potrafiło wskazac na mapie Stany Zjednoczone, a aż 84% potrafiło wskazac Wielki Związek Radziecki. Dodam, ze badania te przeprowadzano w bardzo nieszczęśliwym czasie, gdyż wówczas Archangielsk obchodził rocznicę nadania praw miejskich, w związku z czym odbywałe się liczne festyny, a w konkursach mozna było wygrac alkohol. Jaki z tego wniosek? Kto był bardziej zacofany i niedorozwinięty? Warto również zwrócic uwage na nie do końca prawidłowo odebrany wątek misjonarzy. Ekspancja chrześcijańska, jako nieodzowny element agresji kapitalistyczno - obszarniczej, pokazuje, że celem wszystkich Amerykanów w filmie jest gwałt na ludności autochtonicznej Birmy, ze szczególnym uwzględnieniem gwałtu na ludności autochtoniczej płci żeńskiej. Amerykanie nie dlatego mordują rzekomych gwałcicieli z birmańskiej armii, żeby ochronic ową ludnośc autochtoniczną Birmy płci żeńskiej, lecz by w nie doszło do zanieszczyszczenia birmańskich kobiet przed gwałtem przez amerykańskich piewców obszarniczej pseudodemokratycznej quasiwolności. Ale widac, że na tym forum mało kto dostzega w filmach niuanse, wystarczy wziąc pod uwagę, że wszyscy skupiają się na postaci Trautmana z wcześniejszych części jako generała zbrodniczej armii zbodniczych USA, nie dostrzegając, iż był on sowieckiem agentem.

ocenił(a) film na 9
Mortuus

ale tak w ogóle to o czym Ty pieprzysz? to nie jest film dokumentalny ani historyczny, to jest film AKCJI! kiedy Ty i Tobie podobni zrozumiecie że Birma jest w zasadzie tylko tłem do kolejnej rozwałki Johna Rambo, nie ma tam drugiego dna wiec nie doszukuj się go na siłę

a tak poza tym, Trautman Sowieckim agentem? hmmmm, nie kojarzę takiego motywu, ale fakt iż dawno nie widziałem tego filmu, może pora sobie przypomnieć:)

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Wydaje mi się, że Stany Zjednoczone tudzież dawne ZSSR to dość duże struktury i łatwiej je znaleźć na mapie niz Wietnam. Zresztą wspominałeś, że w konkursach można było wygrać alkohol! Człowieku, jakby u nas takie były połowa meneli dowiedziałaby się gdzie jest Monako czy Lichtenstein! Czy to by świadczyło, że są tacy super do przodu?

Nomis

Nomis, Saturious - na Boga czy ogladaliscie do cholery ten film ?!?!. Kogo tam Rambo wyzyna ??. Nie winnych ludzi czy armie tyrana ktora rownal wioski zwyklych ludzi z ziemia ?!?!. Komu kurna on pomaga ?!. Co ma do tego czy amerykanie pierwsi stawiali bomby !. Jak wam cos nie pasi to jedz i pomieszkaj tam z rok. Mieszkaj w wiosce ktora najedzie armia sadysty - bedziesz sie modlil by z lasu wyskoczyl taki Rambo. Skonczcie juz pieprzyc te farmazony bo to sie cholera kupy nie trzyma :/. Kazdy kto wchodzi na to forum to pierwsze co robi to nazywa was idiotami.
Jezu, co za ludzie :/

Shagohad

Nomis, Saturious - idioci :)

ocenił(a) film na 7
R_E_B_E_L

Oto właśnie konstruktywna krytyka i merytoryczna dyskysja w wykonaniu pionka Ameryki i sługusa tuskmentistanu!

ocenił(a) film na 7
Shagohad

Proszę pana, pan Rambo wyrzyna (własnie - wyrzyna!) walczących o niezależnośc Birmy od światowego kapitalizmu żołnierzy, zaprowadzanego siłą i gwałtem przez zdrodniczy system Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej za pomocą bojówek partyzantów omamionych dolarami i ropą.

Mortuus

Cześć, na imię mi Nomis.
Dzisiaj po zjedzeniu śniadania, obiadu i kolacji wpadłem na genialny pomysł. Otóż po niestety zbyt dużej konkurencji na forach onet.pl, postanowiłem sprowokować kłótnie na sławetnych stronach filmweb'u.
Teraz obserwuje biednych użyszkodników którzy próbują bezskutecznie przekonać mnie do racjonalnego myślenia w stosunku do filmu, którego prawdę mówiąc w ogóle nie oglądałem.

ocenił(a) film na 8
Dartenius

Cześć, na imię mi Dartenius
Dzisiaj po zjedzeniu śniadania, obiadu i kolacji wpadłem na genialny pomysł polizania wzgórka miedzy genitaliami a odbytem memu wujkowi...

ocenił(a) film na 8
Nomis

eh eh eh

Mortuus

No stary, zajebista mi to walka o niezaleznosc <lol> Popatrz na Chiny - oni tez sie bronia. a czy wyrzynaja bez bronnych ludzi ??. Chyba nie... Tak wiec: koncz wasc wstydu oszczedz :]

ocenił(a) film na 9
Nomis

Nareszcie ktoś to zuważył. Jak można pokazywać takie okrucieństwo i przedstawić biednych, pokojowo nastawionych BIRMIŃCZYKÓW jako zbrodniarzy. To Ameryka jest zbrodniczym, rozbujeckim państwem, które napada i gwałci wszystko co dobre.

ocenił(a) film na 9
Nomis

Dosyć filmów z przemocą. Ludzie powinni się kochać jak Jezus przykazał
a nie pałać do siebie nienawiścią. Więcej filmów pokazujących kulturę i infrastrukturę Birmy. Chwała za to Wam nomis i saturios.

wielebny_5

podobno Spielberg bedzie kręcił niedługo film akcji "Kultura i infrastruktura Birmy", ale niestety nie bedzie to opowiesc o milosci, bedą przez cały film mscić się na rambo i jego rodzinie :P

ocenił(a) film na 10
wielebny_5

O tak, z niecierpliwością czekamy na produkcję pokazującą kulturę i infrastrukturę Birmy:D to będzie hit kasiowy na miare Titanica:D

ocenił(a) film na 9
Nomis

Wielka szkoda, że wasze odpowiedzi to sarkazm i drwina z mojego odczucia po obejrzeniu tego makabrycznego tworu jakim jest ten film.

Nomis

Rambo faszysta, buhahha..Człowieku, ty masz naprawde nasrane we łbie! Po jakiego wała oglądasz amerykański filmy skoro gardzisz samą ich kulturą? Poza tym, John Rambo jest symbolem głównej cechy żołnierza jakim jest poświęcenie, a nie ucieleśnieniem terroru. W szczególny sposób opowiada o tym pierwsza część Rambo, pt"poświęć życie dla kraju, a dostaniesz kopa w d**pe". Polecam obejrzeć "Urodzony 4 lipca", może zrozumiesz o co chodzi w takich filmach. A co do rzekomego okrucieństwa armii birmańskiej, to poczytaj sobie o tych rzeźnikach. Poczytaj co te ćwoki zrobiły z manifestacją buddyjskich mnichów w 2007r. w Rangunie (stolica), to zrozumiesz do czego tamtejsza władza jest zdolna! I przypomne, że w Birmie rządzi dyktatura wojskowa.

ocenił(a) film na 8
aro78

Ty ćwoku! Od 2005 roku stolicą Wielkiej Socjalistycznej Birmy jest Pyinmana, nazwana dumnie Naypyidaw przez generała Than Shwe! Więc nie przytaczaj swoich z d... wyjętych pseudofaktów amerykański piesku i nie śmiej się z tych, którzy całym sercem popierają rozwój infrastruktury Wielkiej Socjalistycznej Myanmar! (Myanmar to Birma, matole!)

Nomis

Ty jesteś głupi od urodzenie czy ostanio brałeś lekcje,hmm? To nie są z dupy wycięte fakty tylko sama prawda pieprzony komuchu! takich jak ty powinni karmić łyżeczką w pokoju bez klamek, a nie pozwalać żyć między ludźmi!! Zobacz kretynie ile ludzi niezgadza się z twoją chorą opinią. ĆWOKU!!!ps. masz szczęście, że ta rozmowa nie toczy się "na żywo", bo bym ci obił tę czerwoną mordę. Bierz tabletki!!

ocenił(a) film na 9
Nomis

Aro 78: "Rambo faszysta, buhahha..Człowieku, ty masz naprawde nasrane we łbie!"
Jak tak można się zwracać do bliżniego.

wielebny_5

no własnie, nie nalezy nazywać Rambo faszystą :p
szczęść Boże

ocenił(a) film na 8
R_E_B_E_L

temu kolesiowi cos sie we lbie popierdolilo.Wczoraj obejrzalem JoHna Rambo i jak zobaczylem jak postepuja te łochy z niewinnymi ludzmi to zalowalem ze nie moge sie znalezc na miejscu takiego rambo i ich sam zakosowac.Tak samo jest w "Katyniu".POwiesz ze co z tego ze ruscy zabili wszystkich oficerow przeciez polacy sami prowadzili brutalne wojny w w XVII w???Zastanow sie idioto co wypisujesz.

Peterson_B

Zgadzam się - idiotyzm...

W ogóle jaki jest sens dorabiać jakąś głupią ideologię do tak czysto rozrywkowego filmu jakim jest "John Rambo"
Paranoja jakaś, a film polecam :)

ocenił(a) film na 8
Krotos

Typowy przykład spaczonego przez propagandę kapitalistyczną sługusa Ameryki! Czy ty nie widzisz, jak oni na całym świecie mordują spragnionych wolności bojowników o wolny od amerykańskiego jarzma świat? Nie widzisz tego? Media demokracji jankeskiej zakładają ci na oczy klapki! Czy gdyby było tak jak mówisz, infrastruktura birmańskiej gospodarki wyglądałaby tak jak wygląda? A co sądzisz o tej bezczelnie łopoczącej amerykańskiej fladze w końcówce filmu, też ci ten imperializm nie przeszkadza? Rambo to morderca i zwyrodnialec - amerykańska machnina masowego mordu przeciwko wolnym i równym społeczeństwom Azji.

Nomis

ty nomis moze poszukaj sobie chłopaka (zadna dziewczyna nie zechce takiego debila) bedziecie sie posuwac i rozmawiac o rambo, commando, strazniku texasu i vandamie ze to faszysci :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD