PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817417}
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122791
7,1 105 krytyków
Jojo Rabbit
powrót do forum filmu Jojo Rabbit

Film jest siwietny. Cala historia estetyka, postaci, relacje miedzy nimi i gra aktorska. Tylko mimo swojej kontrowersyjności czy przewrotności, jest wciąż ostrożny. Brakuje mi w nim większej odwagi w przełamywaniu tabu. Jakby jednak twórcy mieli z tylu głowy, ze robią produkt popkulturowy. Najbardziej uwidaczniało się to w relacji Hitlera z Jojo. Trochę na sile Hitler jest prowadzony tak, żeby trudno było poczuć do niego sympatie, bo przecież Hitler to musi być zły i nie można go "wybielać". Myslalem ,ze film skupi się bardziej na relacji Hitlera z Jojo, ze może na końcu Hitler okaże się dobrym. Zamiast tego jest banalna relacja Jojo z Elsą. Ma swój urok, szczególnie jeśli chodzi o listy ale w sumie Elasa to zastępuję mu starszą siostrę i wiadomo cale to odkręcanie indoktrynacji i odnajdywanie prawdziwych wartości - jest dobre ale ja oczekiwałem dużo więcej od Hitlera.
Swoją droga dziwne, ze wielki przeciwnik palenia oferuje papierosy dziecku.

ocenił(a) film na 7
MaksymLwow

Jakby w końcowym efekcie Hitler okazał się "dobry", to oznaczałoby jednocześnie że jest coś, co może tłumaczyć ludobójstwo, niewyobrażalne okrucieństwo. Do końca świata ma być symbolem zła.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

No właśnie to by było coś. Nie mowie, ze tak musiałby się to skończyć ale jednak Hitler nie jest tutaj prawdziwy a jest tylko wyobrażeniem nazistowskich ideałów w głowie Jojo. Tutaj im bardziej zbliża się do Elsy tym bardziej oddala od Hitlera. Gdyby to nie zostało tak uproszczone, bo przecież zło które jest w nas to nie jest tylko to jak jesteśmy kształtowani przez innych.

ocenił(a) film na 7
MaksymLwow

To film o konfrontacji propagandy z prawdą. To początkowe wyobrażenie Hitlera to propaganda. Elsa to rzeczywistość. Wynik mógł być tylko jeden.