PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645975}

Joker

Wild Card
2015
5,8 28 tys. ocen
5,8 10 1 28038
5,2 6 krytyków
Joker
powrót do forum filmu Joker

...do jakiego zostaliśmy przyzwyczajeni. Film gatunkowo jest określony według kolejności jako: dramat, kryminał, akcja.
Jednak w Wild Card jest więcej dramatu i patosu niż kryminału. A wszystko to z dobrze wyważoną dawką akcji (dzięki czemu momenty, w których coś się dzieje lepiej smakują) i nieco nietypową, lecz jak zwykle dobrze zagraną rolą Stathama. Dla niego ten film warto obejrzeć, lecz pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu.

Tu trzeba poczuć klimat, nieco oldschoolowy, warto dodać. Wczuć się w sytuację głównego bohatera, zrozumieć jego osobisty 'dramat' i wątpliwości, które nim targają.

Końcowa ocena jest taka, że film nie rzuca na kolana. Jego zakończenie również, bo najpóźniej po godzinie każdy będzie je znał. Mimo wszystko to coś nowego ze Stathamem i sama jego obecność w tym filmie podnosi u mnie ocenę z 6 na 7.

ocenił(a) film na 7
Rubin91

Zgadzam się. Też po obejrzeniu zwróciłem uwagę na kolejność gatunków. Dodałbym do oldschoolowego klimatu i osobistego "dramatu" głównego bohatera ... właśnie samego głównego bohatera z jego podejściem do życia, ludzi na początku, w trakcie i na końcu. Na pewno zmienia się i Statham w tym filmie po prostu tworzy kreacje a nie wyręcza kaskaderów. Nie przypuszczałem też, że odtwórca Cyrus'a wniesie tak wiele do tego wątku. Jak dla mnie gra Jasona S. i Michaela Angarano zasługują na wyróżnienie.

Rubin91

czy można ten film porównać do filmu "koliber" ?

ocenił(a) film na 7
Rubin91

Tak bardzo bym się jednak nie zagłębiał w kwestie rodzaju "wewnętrzne rozdarcie" czy "dramat bohatera". To jednak film o laniu po mordach, puszczaniu juchy i łamaniu kości. Statham jak to on robi co lubi najbardziej i w czym jest dobry. Super się oglądało choć za krótki i zakończenie schrzanione.