PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=451428}
5,3 20 tys. ocen
5,3 10 1 19689
3,1 17 krytyków
Jonah Hex
powrót do forum filmu Jonah Hex

Jonah Hex to obraz na który czekałem od bardzo długiego czasu. Przeczytałem nawet kilka komiksów i muszę przyznać że nawet bardzo mi się spodobały.
Nie byłem jednak wielkim entuzjastom kiedy okazało się że Josh Brolin zagra tytułową rolę ale Malkovitch to już co innego.
O filmie na bazie komiksów DC było już głośno zanim pojawił się pierwszy treaser, a to coś nie tak, a to kłótnie z producentami, a to aktorzy po skończonych zdjęciach znów wracali na plan.
To wszystko spowodowało iż sam film miał bardzo kiepskie otwarcie i nie ma mowy o kontynuacji, ale do rzeczy.

Miałem okazję już obejrzeć Hexa, jednego z bohaterów twórców BATMANA.

Na wstępie należało by powiedzieć że nie jest to jeden z tych spagetti-westernów ( a może to szkoda ) , film trwa zaledwie 87 minut. Poza tym nie należy się spodziewać oszałamiającego widowiska bo budżet filmu to niecałe 47 mln $.

Jaki jest sam film. A no twórcy i sam reżyser starali się zrobić z tego bardzo mroczne dzieło, co za skutkowało tym że wiele scen jest kręconych w nocy i nic po prostu nie widać na ekranie.

Sam film to raczej dzieło w stylu WILD WILD WEAST ze Smitchem niż 3:10 do Yumy, czyli można się spodziewać dużej ilości wybuchów, elementów fantastycznych a nawet mistycznych.
Niestety według mnie nie zrobiło to dobrze dla całości. Brakuje też humoru który mimo wszystko jakoś ratował obraz z 1999 roku.

A jak wyszli aktorzy. Niestety nie specjalnie i nie mówię tu tylko o Megan Fox która jest dodatkiem ale również o przeciętnym Brolinie i przede wszystkim kiepskim Malkovitchu.
Ten filmowy Jonah Hex , zupełnie do mnie nie przemawia. To taki James Bond dzikiego zachodu który ma swojego Q i jego gadżety. Gdzie ten rewolwerowiec który nie miał skropułów przed zabiciem dziecka, a tu dostajemy jakiś drętwy i niejaki "worek" z super mocami.

Ratuje film tylko duża ilość eksplozji i całkiem znośna muzyka wprost z dzikiego zachodu ale to niestety za mało. Bo mimo iż jest to dzieło bardzo krótki to jednak wieje z niego nudą.
Nie chciałem uwierzyć w doniesienia prasowe o klęsce Hexa ale sam boleśnie się przekonałem o tym iż można tak schrzanić całkiem dobrą postać.
Jeśli macie dużo czasu i nie ma nic lepszego do obejrzenia ewentualnie można zobaczyć Hexa ale i tak się zawiedziecie bez względu na to czy jesteście fanami komiksu czy też nie.

Moja ocena w skali od 1 do 6 3,2

P.S. W tym roku nie miało szczęścia DC ( przeciętny Losers , kiepski Jonah Hex a czeka nas jeszcze Red ) ale może w następnym, przecież wchodzi Green Lantern, ja w każdym razie trzymam kciuki.

patryks83

Dziekuję za Twoją opinię. Szkoda, że film jest nie udany, też chciałam go obejrzeć w kinie, ale wobec krytycznych recenzji, odechciało mi się.

ocenił(a) film na 3
patryks83

No cóż. Mnie nie obchodzi o czym ten film. Zobaczy się. Ale muszę zobaczyć ten film ze względu na Mastodona, który robił do niego muzykę. Dziękuję, dobranoc.

ocenił(a) film na 6
patryks83

Ladnie sie koles rozpisales. Ja osobiscie wstepnie dziekuje za opinie. Przynajmniej jak pujde na ten film, to podejde do tego filmu z duza rezerwa na bledy. Lepiej pujsc na film z takim podejsciem niz sie bardzo nakrecic i sie zawiec.

użytkownik usunięty
GHOST_RIDER_4

Lepiej obejrzeć to
http://www.youtube.com/watch?v=0qQHjlItfDU
zamiast iść do kina.

GHOST_RIDER_4

A ja się tak zastanawiam kto Ciebie i tego patryksa uczył polskiego... Żenada...

patryks83

West lub east? ;) (weast)