7,3 823  oceny
7,3 10 1 823
Juste une question d'amour
powrót do forum filmu Juste une question d'amour

Gdyby Filmweb był portalem ojca Rydzyka, wtedy jako gatunek widniałby przy nim 'horror'. Ten film bowiem to prawdziwy horror heteroseksualistów: gdzie nie spojrzeć tam geje. Wyrastają jak grzyby po deszczu i nie można się od nich opędzić. Nawet tak staroświecka rodzina jak ta głównego bohatera 'pokarana została' nie jednym a dwoma młodymi gejami. Mam wrażenie, że z tą liczbą dramatów (i gejów) twórcy lekko przesadzili, jednak dziś mamy 2008 rok, a film powstał prawie 9 lat temu. To sporo.

Sam w sobie obraz jest dość schematyczny (jak to produkcja telewizyjna), jednak w sumie bardzo sympatyczny i przyjemnie się go ogląda. To, co udało się reżyserowi świetnie uchwycić to dumę, która staje się źródłem dramatów. Dumę młodych, którzy wolą uciec, odrzucić miłość niż zrezygnować z tego, co mają. Dumę starszych, którzy nie potrafią pogodzić się z życiem swych pociech niezależnym od wizji i przyszłości, jaką sobie dla nich wymarzyli w swoich małych główkach.

ocenił(a) film na 8
torne

"tą liczbą dramatów (i gejów) twórcy lekko przesadzili"
nie chcę przesadzić z poprawnością polityczną, ale tym stwierdzeniem to ty chyba przesadziłeś, ile to jest przesada- 2 czy 5 gejow na minute?

ocenił(a) film na 6
thomas_plock

Poprawne politycznie czy nie, takie scenariusze pisze życie. Byłem kiedyś na międzynarodowym seminarium w Niemczech. Wśród jego uczestników znalazło się dwóch gejów. Obaj byli Polakami i byli to jedyni Polacy na tym seminarium. Nieprawdopodobne? Może. Ale może też dlatego ewentualny nadmiar gejów w tym filmie nie zwrócił mojej uwagi. :-)

Klee

Bardzo ładny film, prosty, może schematyczny, ale takie filmy też są potrzebne

Justyna_0288

hej :) wiecie może gdzie mogę dostać ten film? Pozdrawiam. :-)

Black_Angel_

Film znalazłem po prostu na youtube:)
We francuskiej wersji językowej i hiszpańskimi napisami, ale...od biedy może być.
Sam musiałbym podszkolić się w swoim obeznaniu francuskiego, kiedyś oglądałem filmy po francusku i szło mi całkiem dobrze, ale to trochę wyparowało.