PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=542745}

Jutro, jak wybuchnie wojna

Tomorrow, When the War Began
2010
6,2 8,5 tys. ocen
6,2 10 1 8543
4,0 2 krytyków
Jutro, jak wybuchnie wojna
powrót do forum filmu Jutro, jak wybuchnie wojna

Książka pod tytułem „Jutro” jest pierwszą z siedmiu części niesamowitej serii autorstwa Johna Marsdena. Opowiada ona o grupie licealistów, którzy wyjeżdżają razem na kemping w góry. Podczas ich nieobecności zaczyna się wojna. Przyjaciele postanawiają stanąć w obronie tego, co kochają i na czym im zależy i podejmują walkę z przeciwnikiem. W tym czasie między niektórymi rodzi się uczucie.
Powieść „Jutro” zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie. Cała fabuła była bardzo interesująca i wciągająca. Opowiada o przyjaźni, miłości, dorastaniu i dokonywaniu trudnych wyborów. Według mnie bardzo dużym plusem powieści „Jutro” są jej bohaterowie, którzy mają zupełnie różne charaktery. Dzięki temu książka jeszcze ciekawsza. Polecam przeczytanie tej książki wszystkim, bez względu na wiek i zainteresowania.

ocenił(a) film na 8
_Banana_

Naprawdę polecam przeczytanie tej książki przed obejrzeniem filmu. Jest dużo lepsza, dużo więcej się w niej dzieje, naprawdę świetna książka.

ocenił(a) film na 10
_Banana_

Powiem Ci, że książki nie czytałam, ale film, pomimo niezbyt przychylnych recenzji, spodobał mi się. A w sumie trafiłam na niego przez przypadek, szukając filmów z jedną z aktorek, które w nim zagrały.

ocenił(a) film na 8
Dame_Simbai

Ja też oglądałam film i również mi się spodobał. Jednak książka jest dużo lepsza, wiele scen z książki nie zostało pokazanych w filmie, dlatego warto ją przeczytać :)

ocenił(a) film na 10
_Banana_

Ciekawe czy ja gdzieś w ogóle dostanę, skor tak ją polecacie :)

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

_Banana_ zazwyczaj tak jest z filmami :) Nawet w tym filmie był taki dialog między Corrie a Ellie:
"-Dobra książka?-
-Lepsza od filmu" :p
Ja książki nie czytałam, co zamierzam szybko nadrobić, a na "Tomorrow, When the War Began" trafiłam przypadkiem i nie żałuję, że jednak ten film obejrzałam.

ocenił(a) film na 10
kiral

Spodobał się rozumiem.

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

I to bardzo :) mam nadzieję, że zekranizują następną część.

ocenił(a) film na 10
kiral

Następną? i z tymi samymi aktorami :>

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

No, tak. @_Banana_ napisała "Książka pod tytułem „Jutro” jest pierwszą z siedmiu części niesamowitej serii autorstwa Johna Marsdena. "
A z tymi samymi aktorami - jak najbardziej, głupio by było, jakby ich pozmieniali.

ocenił(a) film na 10
kiral

Kontynuacja, jeśli zmieniają choć część aktorów... to już nie to samo, i przeważnie film wychodzi z gorszym efektem, chociażby przez fakt innej obsady... Nawet nie wiem, czy wtedy można mówić w ogóle o kontynuacji... Co innego, jeśli dochodzą nowe postacie bohaterów do obsady... to już inna kwestia.

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

Dokładnie. Teoretycznie chyba można, ale według mnie przy nawet drobnej zmianie aktora choćby drugoplanowego, który jest dość istotny dla fabuły, to już nie. A jeśli dochodzą nowi bohaterowie, to zazwyczaj jest wtedy ciekawiej :)

ocenił(a) film na 10
kiral

A co było dla Ciebie dobrą kontynuacją?

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

Tak ogólnie, czy chodzi Ci o jakiś konkretny przykład?

ocenił(a) film na 10
kiral

Hymm... W sumie to chodzi o to, jakie filmy były/ są dla Ciebie dobrymi kontunuacjami 1 częsci..? ;]

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

No, na przykład "Władca pierścieni" albo "Piraci z Karaibów".

ocenił(a) film na 10
kiral

Piratów w ogóle nie oglądałam. A Władce tylko pierwszą część...

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

Obejrzyj koniecznie całą trylogię "Władcy pierścieni". Klasyka fantasy.
A co do Piratów seria fajnych filmów przygodowych (familijnych) z Johnnym Deppem w roli głównej.

ocenił(a) film na 10
kiral

Ja wiem, co to za filmy... Tylko tak jakoś nie potrafię się za nie zabrać... Nie wiem, czy to kwestia aktorów, czy samego motywu filmu :)

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

Aha. Zależy, co kto lubi :)

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

film super zrobiony potwierdzam :)

ocenił(a) film na 10
_Banana_

Ja najpierw obejrzałem film i to mnie skłoniło do przeczytania ksiązki .. Teaz czytam Jutro 4 ... i może ktoś wie kiedy wychodzi 5 częśc ?

ocenił(a) film na 7
Matt142

W listopadzie tego roku wyszła dopiero 4 część (źródło: http://www.seriajutro.pl/jutro/o-ksiazkach) więc piąta wyjdzie pewnie najwcześniej w przyszłym roku. Tak myślę.

ocenił(a) film na 10
kiral

One wychodzą w Polsce tak średnio co 3 miesiące .. To może w lutym już będzie :D

ocenił(a) film na 7
Matt142

Było by fajnie :)

ocenił(a) film na 8
Matt142

A moja przygoda z czytaniem tej je taka ze kumpel porzyczył mi coś do czytania teraz jestem w trakcie 2 tomu

co do filmu mi sie tam podobał chociaż jak zwykle książka zawsze będzie lepsza

ocenił(a) film na 10
_Banana_

mi troszkę brakowało w filmie przyrody, w książce jest szczegółowo i bardzo ładnie opisana. ale i tak jestem fanem serii. czekam na 5 część w PL :P

ocenił(a) film na 10
_Banana_

tak w ogóle to myślałem, że to Ellie jest główną bohaterką nie Corrie, a tu trochę wygląda jakby ona i Fi...

ocenił(a) film na 10
agahub37

Ja nadal niestety jestem w tej mniejszości, ktora nie czytała ksiązki, nad czym ubolewam ;( ale film... Uwielbiam. Prosty. Zwięzły. Dobra akcja, dobre widoki, dobrzy aktorzy na tyle, na ile ich znam, I kilka nieprzesadzonych efektów specjalnych.

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

dokładnie :) film świetny:) ale jeżeli lubisz czytać książki polecam w 100%. dużo więcej się dzieje niż w filmie. to jedna z moich ulubionych książek.

ocenił(a) film na 10
agahub37

Właśnie będę chyba musiała rozejrzeć się za e-bookami, bo w bibliotece nie mają ksiązek w ogóle tego autora ;/

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

w empiku jest za 27zł :) będziesz miała na własność, a warto :) ja mam i jestem zadowolony, wręcz dumny :)

ocenił(a) film na 10
agahub37

W moim mieście nie ma Empiku niestety ;/ a do najbliższego mam nie po drodze, bo 3 miasta dalej ;/

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

o fak no to daleko. to zamów przez allegro :)

ocenił(a) film na 10
agahub37

Dobry pomysł :) ale wpierw ogarnę książki, które pozyczyłam z biblioteki niedawno ^^

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

luz :D:D

ocenił(a) film na 10
_Banana_

A w jakiej wersji widzieliście film? Napisy czy lektor?