7,3 65 tys. ocen
7,3 10 1 64627
6,6 16 krytyków
Jutro idziemy do kina
powrót do forum filmu Jutro idziemy do kina

Wszyscy mówią, że "Jidk" to zły film, bo ludzie pokolenia Kolumbów się tak nie zachowywali. Myśleli tylko o ojczyźnie. A już absolutnie nie mieli dziewczyn! Film jest porównywany do książki "Kamienie na szaniec" oraz ich bohaterów: Alka, Zośki i Rudego. To byli wielcy Polacy, walczyli za jej wolność, ale mieli też serca i dusze. Też myśleli o dziewczynach, może nie tak "intensywnie" jak młodzież dzisiaj, ale jednak. Co więcej- mieli również własne. Powszechnie znana jest wielka miłość Alka i Basi Sapińskiej. Bardzo się kochali, jest nawet o tym mowa w 'Kamieniach..". Basia nawet zdołała uratować ich listy miłosne ze zrujnowanej W-wy, Zośka miał swoją Halinkę Glińską (napisane jest o niej na ostatnich kartach rozdz. "W służbie Małego Sabotażu"). A Rudy Marynę "Monię" Trzcińską, choć o niej w książce nic nie ma.
Jeśli chodzi zaś o to, że chłopcy wtedy nie chodzili 'na panienki' to również nieprawda! Nasza wspaniała trójka nie, ale nie wszyscy byli tacy 'święci' (nie piszę tego ironicznie, A, Z i R są dla mnie wzorami). I znowu mogę przytoczyć fragment 'Kamieni..'. Jest to rozdział "Dywersja" kiedy p. Kamiński mówi, że w pracy kumple nazywali Alka fajtłapą, bo nie chciał chodzić z nimi właśnie 'na dziewczynki'. Ani nawet na papierosa.
Wow, specjalnie dla Was przeczytałam raz jeszcze i dokładnie przewertowałam książkę!