PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=127336}

Kaligula

Caligola
1979
6,0 7,6 tys. ocen
6,0 10 1 7567
6,7 6 krytyków
Kaligula
powrót do forum filmu Kaligula

Ten to byl chory czlowiek... Chyba najgorszy wladca w historii starozytnosci.

ocenił(a) film na 10
Grypsera_866

Miał Fatalne PR ale było sporo gorszych świrów - generalnie każdy kolejny władca dyskredytował poprzedniego stąd nie wiadomo co było faktem a co próbą oczernienia - kronikarze zawsze piszą na zamówienie władcy.

Grypsera_866

Chyba nie masz pojęcia na ten temat. Uczysz się historii z filmów? Powodzenia

pannpiotrek

Z pewnością ma większe pojęcie na ten temat od Ciebie. Kaligula naprawdę był niezłym potworem; uważał siebie za Boga, a innych ludzi traktował delikatnie mówiąc bestialsko. Zresztą nie tylko on. Psychopatów takich jak on było w Rzymie wielu. Mogłeś poczytać trochę na ten temat, choćby na Wikipedii, nim zacząłeś wtykać innym, że się na tym temacie nie znają.
Film w tym przypadku nie ukazuje nieprawdy. Nawet uważam, że Kaligula robił również znacznie gorsze rzeczy.

Moonlight21

He he spadłem z krzesła. Typ na filmwebie wytyka mi brak wiedzy i odsyła do wikipedii. Nie wiem czy się śmiać czy płakać. A więc po kolei nie studiowałem historii ale interesowałem się nią bardzo w czasach liceum i miałem okazje przeczytać kilka książek na ten temat, nie chodzi mi o wikipedię, samosie czy inne polimaty chodzi mi o taką papierową książkę z budynku zwanego Biblioteką, wikipedia to zródło wiedzy dla nieuków i dzieci neo. Twój koment jest tak głupi i nie spójny że nie będę go komentował. Poczytaj lepiej biografie Kaliguli Rolanda Augueta, a nie wybacz ty historii uczysz się z jutuba i filmów na Polsacie.

pannpiotrek

Skoro spadłeś, to tam pozostań. Typ-ka na Filmwebie wytyka Ci po prostu brak klasy. Przestań się wymądrzać i zadzierać nosa, bo to nie jest forum historyczne, tylko filmowe. Rzeczywiście - być może moja wiedza pochodzi z "jutuba" + Polsat + TVN + Wikipedia. Ty za to przeczytałeś "parę książek" i uważasz, że możesz wymądrzać się jako... no właśnie jako kto: historyk? Krytyk filmowy? - żałosny jesteś, tyle Ci powiem.

Moonlight21

Popieram.

pannpiotrek

A oto dwie moje propozycje, gdzie możesz wykazać się swoją ogromną wiedzą historyczną:

www.historycy.org
www.forum.historia.org.pl

Moonlight21

Nie znaj się to się wypowiedz.

pannpiotrek

No cóż... Widzę, że zaglądasz często na "kowbojki" - tam gawiedź też nie wie, co pisze...

pannpiotrek

Nie nadymaj się tak, bo pękniesz.

Maciej29

Wymaganie minimum wiedzy koniecznej do wypowiadania się na pewien temat, na forum filmwebu nazwywane jest "nadymaniem się".

Moonlight21

odsyłanie do Wikipedii jest kretyńskim pomysłem(wybacz) ale rację masz.

Grypsera_866

37 r. Zbudował świątynie Augusta. Mało kto o tym pamięta. Poza tym dbał o rozwój kultury i sztuki.
Przypomnij sobie cesarza Nerona...