PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Zaczne od minusów,jestem zawiedziona tym,że tak wykluczono Alka.. Jest on opisany jako jeden z głównych bohaterów,a tak na prawdę mówili kilka kwestii. To chyba na tyle :D
Plusy : Ogólnie cały film to jeden wielki plus,ponieważ jest doskonale zrobiony,jestem bardzo pozytywnie zaskoczona grą młodych aktorów :) Na prawde świetnie zagrali :) Inni mają problem z końcówką,po prostu jest ukazane że był honorowy,moze w inny sposób niż w ksiażce zginął,ale było pokazane,że on by pierwszy nie zastrzelił,ale film na prawde duży plus :) Były chwile płakania,z kina wyszła i zrozumiałam,że filmny wojenne są dla mnie za mocne.. Ale nigdy tak mnie jeszcze nie ciagnęło do kina na polski film,jak na 'Kamienie na Szaniec'

ocenił(a) film na 7
edyyta180

Dodam tylko do plusów to, że film ten naprawdę mocno przedstawia realia przesłuchań i w ogóle agresji szwabów. Film daje dużo do myślenia, przede wszystkim zmienił mój pogląd na ludzi, że nie powinno się przejmować tym, że jakiś kretyn w dresie buja się po mieście i zaczepia mnie, powinienem dostrzegać właśnie tych dobrych ludzi i razem z nimi działać, tak jak robiła to tamtejsza młodzież, gdzie wspólnie działali przeciwko wrogu. Dziś nadal mamy takich wrogów w państwie :) Minusem faktycznie może być tylko brak Alka, ale wydaje mi się, że ograniczał ich jednak czas. Film bardzo skupił się na dywersji, więc.. Nie mam czego zarzucić temu filmowi - dla mnie jest genialny! Gra na wysokim poziomie, muzyka obłędna i w ogóle scenografia oddana dosadnie. Po za tym w filmie genialnie przedstawili przyjaźń między Rudym, a Zośką. Takiej braterskiej więzi nie widzi się już, a jak jest to bardzo rzadko.. Brawa dla wszystkich, którzy stworzyli to arcydzieło!

ocenił(a) film na 10
Elfiren

Dokładnie :) Film jak najbardziej POLECAM :)

ocenił(a) film na 10
edyyta180

Ja własnie wróciłam z filmu i też jest mi przykro że mój ulubiony bohater został pominięty wypowiada chyba z 2 dłuższe kwestie :/ bardzo nie fer jego śmierć w ogóle nie była pokazana tylko postrzał i następna scena film fajny ale co do Alka jestem zawiedziona a grający aktor zapowiadał się dobrze :/ :((((
Nawet pod Arsenałem na akcji nie dano mu kwestii!!!!!!

edyyta180

Droga Edyto
Wymieniłaś tylko jeden wprawdzie ważny minus tego filmu ale nie zapominaj o innych.

Chciałbym abyś analizując film zapomniała przez chwilę o czasach w których żyjemy, czyli o wszechobecnej tolerancji, poszanowaniu drugiego człowieka, bezstresowym wychowaniu itp. Dlaczego Cię o to proszę? Na pewno nie dlatego że uważam takie zachowanie za złe. Musisz jednak pamiętać, że historia miała miejsce w okresie II Wojny Światowej czyli prawie 100 lat temu. W tamtych czasach były zupełnie inne systemy wartości inny sposób wychowania dzieci i młodzieży a także inny sposób patrzenia na relacje damsko-męskie. Spróbuj uświadomić sobie fakt, że Polska była krajem, który niedawno wrócił na mapy świata. Zauważ jeszcze jedną rzecz... bohaterowie byli HARCERZAMI... w tamtych czasach od takich ludzi wymagane były pewne określone zachowania, nie tylko noszenie szarego munduru. Proszę też jeszcze abyś pamiętała o tym że w tamtym okresie określenia Patriotyzm, Ojczyzna, Honor, Ludzkie Zachowanie(traktowanie) miały zupełnie inne znaczenie.

Kiedy już przeniesiesz się za pomocą wyobraźni w tamte czasy przypomnij sobie następujące sceny filmu:
1. Przyłapanie przez rodziców Rudego i Jego dziewczyny na seksie. (w tamtym okresie nie do pomyślenia zwłaszcza w rodzinie inteligenckiej tym bardziej w przypadku harcerza)
2. Reakcja Zośki na informację o przyznaniu Rudemu Virtuti Militari (zachowanie niegodne oficera Armii Krajowej)
3. Moment śmierci Zośki (w rzeczywistości zginął w walce)

W dzisiejszych zachowanie opisane w powyższych punktach nie byłyby niczym zdrożnym zwłaszcza punkt 3 pokazujący "ludzkie zachowanie" Zośki. Nie zapominaj jednak że akcja miała miejsce kilka ładnych lat temu. Żołnierze często strzelali w plecy uciekającym Niemcom po ty by tamci nie sprowadzili posiłków. W tamtych czasach zostałby okrzyknięty tchórzem i zostałby wystawiony na pośmiewisko. Nie jest to przesada ale bardzo istotny fakt. Pamiętaj też że właśnie imieniem Tadeusza Zawadzkiego został nazwany batalion AK a wierz mi... nikt w czasie II wojny światowej nie nazywał oddziałów bojowych imieniem człowieka mającego wątpliwości nad oddaniem strzału do Niemca w mundurze bez względu na wiek.