Zaczne od minusów,jestem zawiedziona tym,że tak wykluczono Alka.. Jest on opisany jako jeden z głównych bohaterów,a tak na prawdę mówili kilka kwestii. To chyba na tyle :D
Plusy : Ogólnie cały film to jeden wielki plus,ponieważ jest doskonale zrobiony,jestem bardzo pozytywnie zaskoczona grą młodych aktorów :) Na prawde świetnie zagrali :) Inni mają problem z końcówką,po prostu jest ukazane że był honorowy,moze w inny sposób niż w ksiażce zginął,ale było pokazane,że on by pierwszy nie zastrzelił,ale film na prawde duży plus :) Były chwile płakania,z kina wyszła i zrozumiałam,że filmny wojenne są dla mnie za mocne.. Ale nigdy tak mnie jeszcze nie ciagnęło do kina na polski film,jak na 'Kamienie na Szaniec'
Dodam tylko do plusów to, że film ten naprawdę mocno przedstawia realia przesłuchań i w ogóle agresji szwabów. Film daje dużo do myślenia, przede wszystkim zmienił mój pogląd na ludzi, że nie powinno się przejmować tym, że jakiś kretyn w dresie buja się po mieście i zaczepia mnie, powinienem dostrzegać właśnie tych dobrych ludzi i razem z nimi działać, tak jak robiła to tamtejsza młodzież, gdzie wspólnie działali przeciwko wrogu. Dziś nadal mamy takich wrogów w państwie :) Minusem faktycznie może być tylko brak Alka, ale wydaje mi się, że ograniczał ich jednak czas. Film bardzo skupił się na dywersji, więc.. Nie mam czego zarzucić temu filmowi - dla mnie jest genialny! Gra na wysokim poziomie, muzyka obłędna i w ogóle scenografia oddana dosadnie. Po za tym w filmie genialnie przedstawili przyjaźń między Rudym, a Zośką. Takiej braterskiej więzi nie widzi się już, a jak jest to bardzo rzadko.. Brawa dla wszystkich, którzy stworzyli to arcydzieło!
Ja własnie wróciłam z filmu i też jest mi przykro że mój ulubiony bohater został pominięty wypowiada chyba z 2 dłuższe kwestie :/ bardzo nie fer jego śmierć w ogóle nie była pokazana tylko postrzał i następna scena film fajny ale co do Alka jestem zawiedziona a grający aktor zapowiadał się dobrze :/ :((((
Nawet pod Arsenałem na akcji nie dano mu kwestii!!!!!!
Droga Edyto
Wymieniłaś tylko jeden wprawdzie ważny minus tego filmu ale nie zapominaj o innych.
Chciałbym abyś analizując film zapomniała przez chwilę o czasach w których żyjemy, czyli o wszechobecnej tolerancji, poszanowaniu drugiego człowieka, bezstresowym wychowaniu itp. Dlaczego Cię o to proszę? Na pewno nie dlatego że uważam takie zachowanie za złe. Musisz jednak pamiętać, że historia miała miejsce w okresie II Wojny Światowej czyli prawie 100 lat temu. W tamtych czasach były zupełnie inne systemy wartości inny sposób wychowania dzieci i młodzieży a także inny sposób patrzenia na relacje damsko-męskie. Spróbuj uświadomić sobie fakt, że Polska była krajem, który niedawno wrócił na mapy świata. Zauważ jeszcze jedną rzecz... bohaterowie byli HARCERZAMI... w tamtych czasach od takich ludzi wymagane były pewne określone zachowania, nie tylko noszenie szarego munduru. Proszę też jeszcze abyś pamiętała o tym że w tamtym okresie określenia Patriotyzm, Ojczyzna, Honor, Ludzkie Zachowanie(traktowanie) miały zupełnie inne znaczenie.
Kiedy już przeniesiesz się za pomocą wyobraźni w tamte czasy przypomnij sobie następujące sceny filmu:
1. Przyłapanie przez rodziców Rudego i Jego dziewczyny na seksie. (w tamtym okresie nie do pomyślenia zwłaszcza w rodzinie inteligenckiej tym bardziej w przypadku harcerza)
2. Reakcja Zośki na informację o przyznaniu Rudemu Virtuti Militari (zachowanie niegodne oficera Armii Krajowej)
3. Moment śmierci Zośki (w rzeczywistości zginął w walce)
W dzisiejszych zachowanie opisane w powyższych punktach nie byłyby niczym zdrożnym zwłaszcza punkt 3 pokazujący "ludzkie zachowanie" Zośki. Nie zapominaj jednak że akcja miała miejsce kilka ładnych lat temu. Żołnierze często strzelali w plecy uciekającym Niemcom po ty by tamci nie sprowadzili posiłków. W tamtych czasach zostałby okrzyknięty tchórzem i zostałby wystawiony na pośmiewisko. Nie jest to przesada ale bardzo istotny fakt. Pamiętaj też że właśnie imieniem Tadeusza Zawadzkiego został nazwany batalion AK a wierz mi... nikt w czasie II wojny światowej nie nazywał oddziałów bojowych imieniem człowieka mającego wątpliwości nad oddaniem strzału do Niemca w mundurze bez względu na wiek.