PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Nieporozumienie

ocenił(a) film na 1

przeczytałam książkę, byłam na wycieczce w warszawie i przewodnicy uświadomili mi że ten film to
nieporozumienie! Przedstawia głównych bohaterów jako niedojrzałych, wręcz obraża ojca Zośki. Tak
naprawdę wszystkie akcje były dokładnie zaplanowane a nie tak jak w filmie! Śmierć Zośki została
pokazana w fatalny sposób. Gdzie tu zgodność z książką, faktami? Nie rozumiem zachwytu nad
filmem może i całkiem dobre wykonany ale to film historyczny i najważniejsza jest historia. Do tego
film bardzo chaotyczny.
A tak w ogóle to gdzie Alek? Czemu nikt w filmie nie przejął się jego śmiercią?

LanaHARY

Dokładnie. Filmów historycznych w ogóle moim zdaniem nie powinno się uwspółcześniać. Co to w ogóle za pomysł, "współczesna historia"?

snowdog

Witaj ! Czy pamietasz moze na czyim temacie ( o jakim tytule ) wymienilismy poglady o filmie - nie moge tego znalezc a chcialbym tam zajrzec ... PROSZE O PODPOWIEDZ JESLI TO MOZLIWE TO TUTAJ BO WYLACZYLEM WYSYLANIE E-MAILI.POZDRAWIAM. Z GORY DZIEKI...

Szczerbiec_1

Musiałam trochę pokopać, bo sama nie pamiętałam, ale znalazło się: temat "Gdzie wielka odwaga?".

snowdog

OK! Dzieki - takze za szybkosc dzialania.

Szczerbiec_1

Nie ma sprawy ;)

ocenił(a) film na 2
LanaHARY

popieram całkowicie. Książkę czytałam dawno temu, chciałam ją przeczytać jeszcze raz przed obejrzeniem filmu ale z braku laku cieszę się że tego nie zrobiłam, a raczej żałuję, że nie chwyciłam książki zamiast marnować czas na film..
Alka praktycznie nie ma, potraktowany jako postać nieważna.. Postać Zośki... nieporozumienie według mnie. Nie oddaje tego, co było w książce. Tylko Rudy broni całego tego filmu, niestety.
i btw. co to w ogóle za dziewczyna zośki? współczuje aktorce odgrywania roli tej irytującej dziewczyny..

użytkownik usunięty
LanaHARY

To nie miał być film o historii, książka też nie jest zresztą do końca zgodna z faktami. Jeśli film miałby być taki jak książka to moim zdaniem nie ma po co go robić, wystarczy przeczytać książkę, którą każdy i tak zna. Film przedstawia uczucia tamtych ludzi, przybliża grozę wojny i potworność tamtych czasów. Miał pokazać współczesnym ludziom wielkie bohaterstwo i braterstwo szaro-szeregowców, ale również nadać im ludzką twarz.. Film to sztuka, nie można go traktować jak zastępstwo podręcznika od historii...

ocenił(a) film na 3

Wybacz, ale ten film za nic nie pokazuje grozy wojny. Jedyne co budzi w człowieku to politowanie dla tak marnej produkcji.

użytkownik usunięty
LanaHARY

Film jest słaby, po raz kolejny bezsensu uwspółcześniają film historyczny, z jakiego powodu? Chyba tylko dla pogorszenia sprawy.