PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Jestem pelna podziwu!
1) dla rezysera za odwagę w sposobie opowiedzenia historii - wyszlo genialnie - zarówno
patriotycznie jak i "westernowo"
2) za scenografię - czułam jakby przenieśli soe do starej warszawy, a słupki i parkomaty
poodbno usuwali komputerowo :)
3) aktorzy młodzi genialnie wczuli się w rolę, a starsi świetnie im asystowali oddając klimat
rodzinnych relacji - troski rodzica o dziecko.
4) muzyka - niby nowoczesna,a le idealnie wtapia się w akcję

Minusy? Mogłoby się znaleźć 5 minut więcej dla Alka ;)

tatti_p

Miałam takie same wrażenia - film świetny, ale wolałabym więcej Alka, bo ten aktor najbardziej mi się podobał, poza tym wątek Alka jest bardzo ciekawy. Film wyszedł genialnie właśnie przez to, że reżyser odszedł od konwencji. Obawiałam się, że to będzie kolejny patetyczny film, który pokaże wielkie czyny ale bez realizmu, ale na szczęście tak nie jest. To bardzo emocjonujący film, który porusza.

tatti_p

Mogę się podpisać pod tą opinią :) Nie wspomniałaś o zdjęciach Edelmana, są świetne, już w zwiastunie widać że niektóre kadry są niesamowite.

tatti_p

Ja też jestem pod wrażeniem filmu.. Byłam na pokazie przedpremierowym i nie mogłam się otrząsnąć po seansie. Też obawiałam się "Bitwy warszawskiej 2", ale tego filmu nie da się nawet do tego porównać...Aktorzy spisali się świetnie, szczególnie Tomasz Ziętek. Ogólnie zycie w okupowanej Warszawie jest przedstawione bardzo realistycznie, do tego zdjęcia Edelmana robią swoje.

marzenka_10

Moim zdaniem też Tomasz Ziętek wypadł najlepiej, nie ujmując niczego pozostałym chłopakom. Może dlatego, że w porównaniu do reszty miał bardzo trudną rolę.

agapie

Widziałam migawki z premiery i chyba dostał również największe owacje...kamera uchwyciła też wyraz twarzy aktora, który gra Alka - taki szczery uśmiech i radość z sukcesu kolegi. Bardzo mi się to spodobało.

Ale trudno mi uwierzyć, że on ma 25 lat - chwilami wygląda na 15. Ciężko będzie oglądać sceny katowania Rudego, bo będzie to wyglądać jak znęcanie się nad dzieckiem.

ocenił(a) film na 10
marzenka_10

Kiedys byl taki mega slaby film "Summer love" reklamowany jako pierwszy polski western. Moim zdaniem Kamienie na szaniec to pierwszy polski western :D