Film bardzo dobry, wzruszający, trzymający w napięciu. Gra aktorska bardzo mi się podobała. Ja także nie rozumiem zarzutów dotyczących filmu. Słyszałam opinie krytyków, iż film nie odzwierciedla tego co naprawdę działo się w Polsce oraz że za często pojawiają się sceny seksu.. Po takich komentarzach zaczynam mieć wątpliwości, czy krytycy, którzy wydali taki osąd oglądali ten właśnie film. Prawda, występują sceny czułości chłopaków ze swoimi wybrankami, ale nie tak jak opisali to krytycy. Nie będę streszczać dokładnie tych scen, bo każdy powinien iść do kina i sam zobaczyć, ale moim zdaniem nie było nic wulgarnego, czy gorszącego. W filmie pokazane jest zaangażowanie młodych chłopaków w walce o wolność. Bardzo dobrze przedstawione zostało, np. torturowanie Rudego, chęć jego odbicia, różne akcje konspiracyjne, ogólne cierpienie bohaterów i trapiące ich wątpliwości. Zalety filmu mogę tak wymieniać i wymieniać. Moim zdaniem jedynym minusem jest to, iż Alek został totalnie na uboczu. Można powiedzieć, że wtopił się w tłum, ale też bez przesady. Podsumowując, "Kamienie na szaniec" to film, który każdy powinien obowiązkowo obejrzeć! Naprawdę warto. Film daje do myślenia. Widzimy obraz tamtych czasów, nabieramy dystansu, zastanawiamy się co my byśmy zrobili na miejscu bohaterów, a działania hitlerowców prowadzone wobec Polaków wzbudzają skrajne emocje. Według mnie dzięki filmowi wielu młodych ludzi może zacząć interesować się historią naszego kraju, a przede wszystkim przez co musieli przejść i na co musieli się zdobyć inni ludzie, abyśmy teraz mogli być wolni i żyć bez strachu.
A co sądzisz o całkowicie zmyślonej scenie z łyżeczkami Jabłońskiego i z negatywnym nastawieniem ojca Zośki i z pokazaniem Rudego nie koniecznie jakim był naprawdę no i o totalnym braku konsekwencji scenariuszowej,bo fabuła filmu absolutnie nie uzasadnia odbicia Rudego ani tego,że bataliony były nazywane imiona bohaterów "Kamieni....."Pomijam również,nieścisłości w scenach egzekucji.Natomiast co do scen miłosnych to są całkiem ok. ale podejrzewam,że scenarzyści umieścili je tylko dlatego,iż całkiem niedawno była medialna"burza"odnośnie orientacji seksualnej Rudego i Zośki.Osobiście wiem z innych zródeł iż nasi bohaterowie byli uwikłani w historie miłosne,ale kilka artykułów miałam okazję niestety czytać.Uważam,że film byłby o niebo lepszy gdyby miał konsultanta historycznego.
Miał konsultanta historycznego. Problem w tym, że odrzucono wszystkie jego sugestie, które zgłosił już na etapie scenariusza. W końcu się wkurzył i wystosował prośbę o usunięcie jego nazwiska z czołówki :)
Właśnie o to chodzi,o historii z wnukiem Aleksandra Kamińskiego słyszałam.Skoro nie brał sugestii konsultanta pod uwagę to tak jakby go nie miał.Zresztą nie dziwię się,że wspomniany wnuk,nie zgodził się na firmowanie swoim nazwiskiem tego przedsięwzięcia.Reżyser,który robi film historyczny bez konsultanta to albo kamikadze albo bufon.Żeby taką ciekawą historię tak "skopać"całą serią błędów i niedociągnięć.......ale cóż Polak potrafi.
To według Ciebie w filmie nie ma totalnie nic dobrego i nic nie wzniósł? Bo z tego co czytam to widzisz same wady
Powiem Ci tak komuś kto nie zna książki ani historii Szarych Szeregów to film słabo przybliży istotę tamtych lat.Bo brak konsekwencji i słabo zbudowana postać Rudego absolutnie nie oddaje ani jego charakteru,ani charyzmy jaką posiadał ani też nie uzasadnia dlaczego tak bardzo zależało na odbiciu właśnie jego.Jedynie dzięki talentowi aktorskiemu T.ZIętka lubimy Rudego od początku ale pokazywanie go jako kogoś kto bał się broni jest słabe.A.Kamiński tak fantastycznie opisał Rudego,że śledząc dalsze historie Szarych Szeregów nikogo już nie dziwi dlaczego jego imieniem nazwano kompanię.Jedynie co może zszokować i doprowadzić do refleksji widza,to drastyczne sceny tortur Bytnara,ale kolejna niekonsekwencja scenariuszowa bo nie do końca wyjaśniono co jest powodem tych tortur,jakieś fałszywe oskarżenia czy ulotki.Kolejna rozbieżność z rzeczywistością.Ponad dwie sceny z Zośką i sposób w jaki w nich pokazano Zawadzkiego,jest obrażliwy.Dla kogoś kto od lat 1.08.każdego roku zapala znicz na grobie Rudego taki sposób i taka forma pokazania tej historii jest nie do przyjęcia.
klakier? konto od roku i do powstania KAMIENI zero jakiejkolwiek wypowiedzi.. i nagle pochwaly na temat tego filmu? na tyle duzo ze widac wszedzie cie?