PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

W filmie jest tak naprawdę jeden główny bohater - Zośka. Rudy jest raczej drugoplanowy i gdyby opierać się tylko na filmie można by odnieść wrażenie, że był potrzebny by Zośka miał co robić. Pierwszą połowę filmu krytykował go za wszystko a drugą - planował akcję odbicia go. Jednak gdzie te słynna przyjaźń między nimi? Oglądając film odniosłam wrażenie, że Zośka jest dla Rudego nawet dość chłodny a jeśli chodzi o akcję pod Arsenałem to wyglądało to bardziej tak jakby Zośka po prostu bardzo chciał się wykazać.
Pozostaje jeszcze problem Alka, którego w filmie nie ma. Jest jedynie może dwa razy wspominany. Przewija się gdzieś w tle jednak gdybym nie sprawdziła jak wygląda grający go aktor nawet bym nie wpadła na to, że to akurat on. Alek po prostu gdzieś się "kręci" w tłumie innych kolegów Zośki. Znacznie więcej jest już Pawła czy Słonia.
Twórcy filmu chcieli jednak koniecznie mieć wątek miłosny. W książce był on między Alkiem a Basią. Jednak ponieważ Alka zignorowano w tej produkcji trzeba było dodać coś od siebie. I tak oto Zośka i Rudy otrzymali własne dziewczyny. Cóż, przynajmniej nikt im teraz nie zarzuci, że byli kimś więcej niż przyjaciółmi. Za to można im zarzucić, że nie byli nawet przyjaciółmi.

ocenił(a) film na 5
ImagineDragons

w książce wszyscy trzej mieli dziewczyny :)

ocenił(a) film na 6
antropofobia

Szczerze mówiąc nie przypominam sobie. Przeszukałam teraz internet i również nic takiego nie znalazłam, mogłabyś mi może wysłać coś na ten temat?

ocenił(a) film na 5
ImagineDragons

O Zoście nie mogę teraz nic znaleźć ale Rudy miał dziewczynę Monię dokładniej Martynę Trzcińską. W książce są ich zdjęcia m.in. na str. 90 :)

ocenił(a) film na 5
antropofobia

https://24.media.tumblr.com/f5b37daaadc483276009c3064796333a/tumblr_mgbkfeh9Fs1r kd3m8o1_500.jpg

ocenił(a) film na 7
antropofobia

*Maryna Trzcińska.
I Kamiński jej w książce nie umieścił, to był "bonus"(zdjęcia) od wydawnictwa Nasza Księgarnia :>
Czyli nie można powiedzieć, że była w książcę.
Był wątek Zośki i Hali, jak razem z Rudym do niej przyszli na herbatę, ale została ona ukazana jako ich koleżanka. Nawet świadkowie nie potwierdzają, że byli parą.
Ale może nie wiem do końca. :)

ocenił(a) film na 5
martr

Hmm jednak zdjęcia istnieją wiec co to za różnica czy to był dodatek czy nie? Faktem jest, że Rudy miał dziewczynę i tyle. W tym filmie jest tyle innych niedociągnięć a wszyscy uczepili się tych biednych dziewczyn...

ocenił(a) film na 6
antropofobia

W takim razie przepraszam, jakoś nie zapadło mi to zdjęcie w pamięć ;)

ImagineDragons

Zgadzam się w 100 %. W kinie miałam wrażenie że oglądam film o samej Zośce, a nie o przyjaźni między chłopakami czy działalności Szarych Szeregów :( Również pominięcie Alka jako głównego bohatera było dłuzo dużym błędem, jednak mimo to dałam 10 gwiazdek, bo film mi się podobał i trzymał w napięciu :)

ocenił(a) film na 6
eudokia

też się zgadzam!

uważam, że trochę poszli na łatwiznę epatując przemocą (sceny tortur ciągnęły się baaaaardzo długo...), a zabrakło czasu, żeby pokazać relacje między głównymi bohaterami. szkoda, że pod koniec poszli w melodramat (sceny Zośki z pistoletem w łazience, potem scena z pistoletem i dziewczyną Rudego). postacie kobiece w filmie były wyłącznie kwiatkiem do kożucha. film wyszedł efektownie, ale scenariusz jest słabiutki...