kino ważne, powiedziałbym wybitne, choć szkoda, że zabrakło napisów, gdyż dubbing zbyt mocno rozprasza, odpowiedni w animacji, ale nie w tego typu filmie... tu warto było pokusić się o napisy i oryginał, film jest w wersji angielskiej, ale było wiele kwestii po niemiecku i tak wielu aktorów Polaków..
Zgadzam się z Tobą. Bardzo drażniący był dla mnie dubbing i nie dał w pełni skupić się na filmie. Najbardziej wtedy, kiedy miały miejsca zbliżenia aktorów i wypowiadanie przez nich swoich kwestii. Nie do zniesienia był dla mnie dubbing w wykonaniu Artura Żmijewskiego. Chociaż z drugiej strony nie wiem jakbym odebrał "papieża" i innych postaci mówiących po angielsku...
eee... z tym Żmijewskim to masz na myśli Karola? Nie wiem, byc moze Żmijewski podkładał tam swój głos, ale na pewno nie robił tego w przypadku postaci Karola, bo to akurat zrobił sam Karol, czyli Piotr Adamczyk. I tak, jestem pewien.
A mnie dubbing w ogóle nie przeszkadzał ( a nie jestem fanką dubbingu) coście się tak tego uczepili, przecież wcale nie był kiepski??
Źle mnie zrozumiałeś albo ja niejasno się wyraziłem. Żmijewski użyczył głosu Hansowi, a jeżeli chodzi o Karola to rzecz jasana dubbingował go Adamczyk, zastanawiam się tylko jakby Karol zabrzmiał w wersji oryginalnej. Poza tym uważam, że jest to jak najbardziej film telewizyjny.
wybitne? wybitne? nie wierze, ze ktos mogl nazwac tak ten -przepraszam- chlam. co do tego dubbingu, to w kilku miejscach chyba byl naturalnie polski jezyk.
No cóż, ja na potwierdzenie swoich słów o wybitności tego filmu napisałem obszerną recenzję, a Ty, nie udało Ci się własnej wypowiedzi uzasadnić nawet jednym zdaniem..
co do dubbingu, tak naturalny język polski przeważał, ale i tak bardzo nienaturalne były "polskie" role włoskich aktorów, a tym bardziej komiczny wręcz był Hans Frank.. tak to widzę..
film nie obszedł się bez kilku delikatnych "wpadek", ale w całokształcie, nie mają większego znaczenia, tak, kino wybitne, choć kino telewizyjne, pokazane w kinie...
nie widze w tym temacie obszernej recenzji, zakladam wiec ze umiesciles ja w inym temacie. a widzisz - ja tez swoja recenzje umiescilam w innym temacie - wiec nie bede sie powtarzala.