Karol - człowiek, który został papieżem

Karol, un uomo diventato papa
2005
6,9 167 tys. ocen
6,9 10 1 167260
5,0 25 krytyków
Karol - człowiek, który został papieżem
powrót do forum filmu Karol - człowiek, który został papieżem

Straszne

ocenił(a) film na 4

Po pierwsze- strona wizualna- zgroza (sztuczne samolociki, kiepskie dekoracje)- w ujęciu podpisanym "Pałac Biskupi w Warszawie" pokazują kawałek Krakowa.
Po drugie- prawda historyczna- w konfesjonałach nigdy nie zakładano podsłóchów (tak daleko na szczęscie władza się nie posunęła), a na koniec biuro polityczne nigdy nie uzgadniało z władzami kościelnymi kto ma zostać biskupem.
Jedyne co w filmie dobre to to że pokazano Ojca Świętego jako zwykłego, miłego człowieka, skromnego, chętnego do rozmów z młodymi. Poza tym w tym filmie nie ma nic pozytywnego. A jest to smutne, bo Papierz był wielkim człowiekiem i zasłużył na film wspaniały, a nie kiepski.

kakihara_2

Zgadzam się z Tobą. Co do tych podsłuchów to mi się to kojarzy z filmem o Ojcu Pio- jak zobaczyłam te sceny to pomyślałam, że normalnie jakaś zgapa... a nie wiem jak bylo naprawde...
W każdym razie ogólnie nie najlepiej ten film wypadł...

ocenił(a) film na 4
Mademoiselle

Cieszę się, że ktoś też na to zwrócił uwagę. Bo film biograficzny nie powinien zawierać tego typu niedopatrzeń.

kakihara_2

Jeszcze dodam, że "film tego typu nie powinien zawierać" zmyślonych postaci... jak np. Hania... sam reżyser powiedział, że takiej osoby nie było...poprostu chciał troche ubarwić film...

kakihara_2

Co ty mozesz wiedzieć gdzie zakladano podsłuch a gdzie nie - podali ci to do wiadomości czy co że tak błyszczysz wiedzą. Pewno tez wiesz kto zabił Kennedjego. Nie badz chłopie smieszny ze nie zakładano podsłuchow, to ze esbecy i księza tak mowią to nie znaczy ze tak było i nie udawaj tutaj Kakihara jakiegoś guru wiedzy. Bo ja tez moge powiedzieć ze podsluchow nie zakladano w prywatnych domach, a w kazdym razie tak pisali w gazetach he he he he