Ten film jest poprostu cudowny... Mnie bardzo zachwyciła cała ta wojna... nie miałam pojecięcia że I i II wojna światowa mogła tak wyglądać a przecież toczyła się na ziemiach naszego kraju ... zawsze sobie wyobrażałam tylko... może to zabrzmi śmiesznie... "czterej pancerni i pies"... wyobrażałam sobie czarno-biały świat w którym jest pełno czołgów, broni, karabinów,... Dla mnie ten okres wojen był naj mniej ciekawym w całej historii świata...a zawsze interesowałam się historią. Dopiero teraz zrozumiałam że ten czas powinien być najważniejszym wydarzeniem w moim życiu i w życiu każdego Polaka. Nie rozumiałam wtedy że wojna to nie jeżdżenie czołgiem czy czymś innym i strzelanie do nazistów. Ale to całe ruchy oporu, przemyślania co zrobić czy zabijać czy zachowywać kulturę. Co zrobic by przeżyć.. co zrobić by najbliszsi ci ludzie przeżyli... Film ten dla mnie jest bardzo wzruszający i wywarł na mnie wrażenie ogromne. Opowiada on o Karolu Wojtyle człowieku który wierzył w miłość w jej dobro i wolę wygrania dzięki miłości i o rzeczach jakich się działy w czasie II wojny światowej, czasach wojen domowych, i zwykłych ludzi z krórymi Karol Wojtyła miał styczność. Świetnie również dobrali aktorów filmu. Ten film jest poprostu super... nie da się inaczjgo opisać... trzeba go obejrzeć i zrozumieć jeśli jeszcze się nie rozumiało sensu... gorąco polecam i proszę aby zaopatrzyć się w chusteczki higieniczne... film jest wzruszjący.