Ludzie zastanówcie się wszyscy co piszecie. Jak tak siedzę i czytam opinie o tym filmie to zastanawiam się z kim mi przyszło żyć na tym świecie.... właśnie wróciłam z tego filmu i wcale nie przeszkadzało mi to, iż jest zły dubbing, zła gra aktorów, mało efektów specjalnych i nadodatek słabe... to nie ma znaczenia, bawicie sie w krytyków a nie pomysleliście o tym, żeby sie tak zastanowić o co tak naprawde chodziło reżyserowie w tym filmie ? To był film o Naszym Karolu a nie Star Wars czy inne filmy tego typu, gdzie efekty robia wrażenie.....Jan Paweł II- Nasz Kochany Papież na zawsze, był prostym człowiekiem a jak wiele zrobił, może to własnie miał przekazać ten film, może to jest jego zadaniem, może własnie ktoś kto obejrzy ten film, zmieni cos dostrzeże pewien sens, myślicie że gdyby ten film był technicznie pierwsza klasa kogos by obchodziła treść ? Nawet by nie zwrócił uwagi na przesłanie filmu, tylko wychodząc z kina byłby pod wrażeniem efektów specjlanych a to chyba nie o to chodziło nie sądzicie?? Chcecie być krytykami ale prawdziwy krytyk zna granice a widzę, że niektórzy z was jej nie maja a nawet wiele osób.... Pomyślcie jeśli choć troszke wiecie kim był Karol Wojtyła czego on pragnął to może doszlibyście do wniosku iż on właśnie chciałby takiego prostego filmu o sobie który pokaże nie kunszt filmowy a to dlaczego i jak powiodło się jego życie- ta wielka miłość która on miał do każdego i zawsze o niej tak chętnie i szczerze mówił... Bo można powiedzieć technicznie ten film jest niskiej klasy ale czy wypada go pod takim kontem oceniać ?? pomyślcie trochę....
Czyli nawet o największym gniocie, kiedy jest o papieżu, należy mówić jak o dziele sztuki? Podejście jak w PRL, jak coś o Leninie to dobre:P
A tak poza tym to nie wszyscy traktują byłego papieża jako "Naszego Karolka", dla niektórych nie był on żadnym autorytetem, a jego nauka była mocno kontrowersyjna. I tacy ludzie też mają prawo oceniać ten film.
tak można go oceniać bo to zwykły film jak każdy inny !!!
Czy to o Godzilli czy o Dinozaurach to nei ma znaczenia !
A krytyk ocenia nie tylko treść tylko też efekty ~!
I przestań mówić że w tym filmie nie chodziło o efekty bo reżyser nie robił tego filmu dla ludzi tylko dla kasy i mu nie wyszło i nie myl treśći z wykonaniem bo my nie krytykujemy treści filmu tylko jego wykonanie i nie broń filmu mówiąc że jest słaby technicznie ale to nie ważne otóż ważne !!!
Każdy film musi być dobrze zrobiony i w każddym filmie obok treści są efekty i scenariusz które ten film uzupełnaiją. Dlaczego tak go bronisz , widzę że jesteś fanatykime Jana Pawła II bo gdyby ten film był o Piłsudskim to już byś tak go nie broniła ty fanatyczko !
To jest jeszcze raz podkreślam zwykły film jakich są miliony i to że jest o papieżu to go nie usprawiedliwai bo nawet taki film musi być dobrze wykonany ! Papięż nie jest tu usprawiedliwienie m miernoty tego filmu !
I widzę że ciebie nie obchodzi wykonanie tylko fanatyzm nad główną postacią
Niemniej właśnie z faktu,że jest o papieżu, a my jesteśmy Polakami odbieramy go inaczej, niż zwykły film. Rzeczy, które miały, czy też maja związek z naszym życiem przeżywamy inaczej. Sa słabsze filmy, technicznie, czy teżmerytorycznie, które jednak Nam się podobają. Może być to sentyment, może być coś, co odnaleźliśmy w tym filmie, a co jest Nam bliskie - wspomnienie przeżytego związku, specyficzny czas akcji filmu, przywołujący naszą młodość. Z tego powodu film o Wojtyle jest odbierany czasem na innych płaszczyznach. Nie wime, czy jest sens to negować. Zawsze można napisac argumenty, bo każdy ma do tego prawo. Stymże, ze wszystkim trzeba mieć umiar.
Reasumując. To nie jest film, jak każdy inny. Ma pierwszeństwo, jesli chodzi o filmy o papieżu - to drugi fakt.
Dobrze to zrobie film o papieżu z budżetem 30 zł. Zatrudnie żuli spod monopolowego i nakręce go w piwnicy i też będziesz się tak tym podniecała ???
Fanatyczka zasrana filmy idiotko właśnie ocenia się pod kątem i przesłaniowym i TECHNICZNYM TAKŻE
Więc jeśli film ma ładne przesłanie a słabe wykonanie to nie można tego nie zauważać czy ten film jest jakiś wyjątkowy ?
Założę się że gdyby technicznie był źle wykonany film o Mahatmie Ghandim a fobrze treściowo to już byś tak się nie rzucała !
I nie broniał jak jakaś fanatyczka !
Papież był wyjątkowy racja ale wszystko co na jego temat powstanie nie musi być zaraz cacy cacy !
Jak jest gówniane to takie już jest i nie ma się co fanatycy Karolka rzucać!
Jak by zroblil figurkę papieża z plasteliny i wyglądała by jak rzdkie gówno to też byś się tym podniecała i mówiła że ładne!
Prawdziwy kryty oceniając fil nie patrzy o czym on jest bo KAROL WOJTYŁA W FILMIE NIE JEST CZYMŚ WYJĄTKOWYM JEST JEDNĄ Z WIELU POSTACI FILMOWYCH ( JEST NA RÓWNI Z INNYMI Z: Spidermanem , Kennedym itp :-)
Więc cvzy to film o Wojtyle czy o wiewiórkach to jest ten sam gniot i to że o Ppaieżu to rzadne usprawiedliwinei bo każdy film ocenia się i od strony technicznej i przesłaniowej a ten film nie jest jakiś wyjątkowy że by go oceniać inazej !
Doceniam fakt,że jesteś zwburzony ,zdenerowany i co tam jeszcze,ale to chyba nie powod,żeby wyzywać człowieka ,którego prawdopodobnie nie znacz od "idiotów" i "zasranych fanatyków"...taki jesteś znawca filmowy a nie stać cię na odrobinę kultury???
Ja uważam,że nie ma sensu nikogo na siłę nawracać i lepiej zakończyć dyskusję, która i tak do niczego nie doprowadzi ,ten film dotarł do tych, do których miał dotrzeć,reszta niech łazi na amerykańskie badziewie i zachwyca się efektami specjalnymi.
kochana ten film to odpowiednik amerykańskiego badziewia i nie ma tu znaczenia fakt występowania w nim bądź też nie efektów specjalnych, był zrobiony dla takich ludzi jak ty, którzy bezmyślnie pobiegną do kina i wydadzą swoje pieniążki, mylę więc, że spora część fanów tego filmu zawiera się w zbiorze wielbicieli "amerykańskiej kinomatografii", nie można negatywnie sie wypowiadać bo opowiada o wielkim człowieku?!-co za bzdura, czy jak ktoś nieudolnie ulepi z kupy swoja interpretacje naszego godła państwowego,popadniesz w stan euforii nad treścia i podniosłym charakterem tego dzieła?-nie odpowiadaj-pytanie retoryczne
Równie dobrze można powiedzieć, że krytykujesz ten film dlatego, że
- trafił do kin, choć jest przeznaczony i kręcony z myślą o tv
- jest o nim głośno
- skoro pojawiają się pozytyw, to pokazujesz, że faktycznie jest inaczej
Także Twoje argumenty o samym filmie umykają i pozostaje tylko niesmak stulu Twoich wypowiedzi. Merytorycznie niskich.
"KAROL WOJTYŁA W FILMIE NIE JEST CZYMŚ WYJĄTKOWYM JEST JEDNĄ Z WIELU POSTACI FILMOWYCH ( JEST NA RÓWNI Z INNYMI Z: Spidermanem , Kennedym itp :-) "
Nie krzycz.
Nie CZYMŚ, ale kimś. Jest postacią prawdziwą...
Ponadto filmy, które traktują o rodzimych wydarzeniach są Nam bliższe. jest to chyba normalne. Spiderman - jeśli już go tu wpychasz - to nie jest nasza kultura.
mogłbys mnie nie wyzywać bardzo bym Cier prosila :/ ja napislam tylko jedna notke reszta to juz nie moja sprawa ktos inny tu z Toba dyskutował . Ja Cie nie wyzywałam tylko tak, jak każdy wypowiedzialam swoje zdanie pozwól mi na to :/ co z Ciebie za krytyk jeśli Ty sie unosisz tylko dlatego, że ktos ma inne zdanie niz TY :/ po co Ty piszesz te komentarze? co wszyscy mają uważać tak jak Ty ???? Kim Ty jestes wogóle żeby tak wyzywać ludzi?? uważaj jak traktujesz ludzi bo tu chyba nikomu nie chodzi o to, żeby komus naublizać tylko żeby wyrazić swój zachwyt bądz też niesmak po oglądnięciu filmu mnie zniesmaczyło to jak się niektórzy wyrażaja o tym filmie dlatego napisalam taki komentarz ale to chyba nie jest powód żeby mnie wyzywać od fanatyczek zwłaszcza, że nią nie jestem :/ tak Papież znaczył dla mnie wiele chyba nawet o wiele więcej niż dla Ciebie i dlatego tak mi się podobał ten film.... a na koniec nie porównuj ososby Papieża do jakiegoś supermena :/ wiesz jakbys był choć troszke inteligenty to nawet jesli Papiez dla Ciebie nie był nikim ważnym o byś takich głupo nie gadał :/ bo Papież był, żył a supermen to wymyślona postać dla dzieci .... SKOŃCZYŁAM I BARDZO cIE PROSZE NIE WYZYWAJ MNIE :/ poakz choc troche kultury człowieku!
Przecież tu nie jechodzi o to jaki to jest film (pozim itp) tylko co z sobą niesie. A Ty Żandarm mialbyś trochę taktu i nie porównywał papieża do dinozaurów...
ale krytyka nie polega na ocenianiu detali lecz ogółu, dlatego nie rozumiem czemu żandarm w tak wulgarny i prostacki sposób odniósł sie do filmu jak i do autora tematu na forum. powinno sie wysluchiwac wypowiedzi drugiej osoby a nie obrazac za inne zdanie, jak rowniez kogo jak kogo ale sacunek nalezy sie zmarlej osobie a tym bardziej papiezowi.pewien jestem ze jak u Ciebie w szkole byla żaloba to tak jak inni udawales wielki zal, a tu na forum piszesz zupelnie cos innego.
polega na całości i na detalach :_)
buraku jeden ty spaśiona małpko na sznurku :-)
idzcie zrobić se ołtażyk z Karolem i składajcie mu chołd !
Dlaczego chwalicie film skoro jest słabo zrobiony ???
Jak by to nie był film o Karolu woyjtyle tylko o Mrówkach i też byłby słabo zrobiony to już byście go tak nie bronili i dlaczego okładacie czcią wwszystko co związane z papieżem nawet jeśli jest gówniane ?
Nie dyskutujmy z tym oblechem, bo nie warto. To typ przychlasta, co lubi Pokemony. A jego ulubione filmy to pewnie Świat według Kiepskich i Park Jurajski. Film był słaby technicznie, ale często zdarza się, że dobry scenariusz idzie w parze z kiepskim wykonaniem. Jednak nie uważam, żeby film był gorszy od śmieci w stylu Titanic, czy Szczęk. Mnie się całkiem podobał i twoje prostackie wypowiedzi pseudo-krytyku z zawodówki nie zmienią moich poglądów. Dla mnie jesteś kulturalnym zerem.
nie powiedzialem ze film byl dobry, realizacja tego filmu pozostawia sobie wiele do życzenia. skrytykowalem tylko twoje zdanie. Ktore zawsze musi byc na nie wobec ogolu. jak rowniez jak tak jestes przeciw papiezowi i masz odwage podwazac jego autorytet to wyjdz na srodek ulicy i powiedz ludzia ze to byl dla ciebie nikt i nic nei znaczacy czlowiek. I ze ty wraz ze swimi kolegami spod monopolowego za 30 zlotych zeralizujesz lepszy film. Jednak zmartiwe cie w towarzystwie papieza za mlodu i juz na starosc dziwek nie bylo wiec roli zapewne dla ciebie tez. przykro mi