Karol - człowiek, który został papieżem

Karol, un uomo diventato papa
2005
6,9 167 tys. ocen
6,9 10 1 167260
5,0 25 krytyków
Karol - człowiek, który został papieżem
powrót do forum filmu Karol - człowiek, który został papieżem

Film jest tak infantylny, że głowa małą. Ja nie rozumiem po co w ogóle powstawał film fabularny, który miałby przybliżyć widzom na całym świecie biografie wielkiego człowieka jakim był Papież. Znaczy się w pewnym sensie rozumiem ale moim zdaniem ten film jeżeli o to chodzi jest jedną wielką porażką. Co 5 min pokazywana jakaś scena w której ktoś płacze albo rzuca jakiś sentymentalny i zgrany tekst mnie nie wzrószyła ani na sekunde. Do tego polski dubbing wygląda jeszcze bardziej żałośnie i całość wywarła tekie wrażenie że powtarzałem sobie w kinie - nie no proszę was bez takich przegięć. Scena z tym niby grającym pianinen żywcem zjechana z Pianisty .....
Moim zdaniem aby zrozumieć w jakich okolicznościach rodziła się osobowość Jana Pawła 2 najlepiej obejżeć sobie jeden z filmów dokumentalnych o Jego życiu na przykłąd zrealizowany przez telewizje włoską.
Podsumowując 2 minutowa scena z Papieżem na końcu filmu ma moc wyrazu 50 silniejszą niż cały ten infantylnie zrealizowany filmik, który w połączeniu z polskim dubbingiem jest dla mnie wielkim rozczarowaniem.
Oglądało mi się strasznie ciężko i 1/10 to może bym nie dał ale na pewno nie więcej niż 3/10. Jeżeli innym te rzeczy nie przeszkadzały to im gratuluje.
Pozdrawiam filmwebowiczóe ;)