7,8 174 tys. ocen
7,8 10 1 173651
7,0 44 krytyków
Katedra
powrót do forum filmu Katedra

Ocena jaką tu widzę jest według mnie jest jakąś pomyłką. Okej, mamy super sukces polaka, hurra, hurra, hurra. Więc? Czy to oznacza, że mamy oceniać to jako coś niewiarygodnego? Litości. Zgadzam się, całkiem ładna animacja i nie najgorszy soundtrack. Pozostaje tajemnicze uczucie, że gdzieś już to widziałem. Hmmm, a tak, W GRACH KOMPUTEROWYCH. Diablo, Warcraft 3, to choćby przykłady (z podobnego okresu). "Katedra" nie ma w sobie niczego niezwykłego, chyba że ktoś mnie oświeci. No i, przepraszam jeżeli kogoś urażę, ale jest kompletnie pozbawiona sensu. Gościu wchodzi do katedry, staje przy przepaści, słońce wstaje i koleś zmienia się w kolumnę, i oto TADAM mamy dzieło wybitne. Ja postawię ocenę 5/10, jako domniemane dzieło wybitne, nie jako niezłą animację.

ocenił(a) film na 8
david121395

Zapoznaj się, proszę, z literaturą Jacka Dukaja, zanim zaczniesz się zastanawiać nad sensem tego filmu. To jest ekranizacja opowiadania Dukaja o tym samym tytule; tam znajdziesz sens. A poza tym film posiada piękną animację jak na swoje czasy, zachwycający soundtrack i taki niezwykły klimat, taką tajemniczość i... może brak sensu właśnie?
Mogę tylko powiedzieć, że na mnie film wywarł piorunujące wrażenie i zdecydowanie zasługuje na swoją ocenę. A ja daję 10.