7,8 174 tys. ocen
7,8 10 1 173655
7,0 44 krytyków
Katedra
powrót do forum filmu Katedra

To jest żart i nieporozumienie że ten "film" jest na film webie, a do tego tak wysoko.
Drodzy użytkownicy filmwebu! Nie idzcie tą drogą...

3/10 'słaby'

Grafika 10
Fabuła 0

Ten "filmik" to tylko pokaz umiejętnośc twórcy, nic więcej...

użytkownik usunięty
bombonierkaxd

Napisałeś, że za grafikę dasz 10, za fabułę 0... Jakim cudem wyszło Ci z tego 3/10? ;o

Poza tym, to wspaniały wytwór jednego człowieka, który dostał nominację do Oscara za "Katedrę". Jaką fabułę chcesz zobaczyć w filmie, który trwa 6 minut? Chodzi tu o scenerię, klimat, o to, co tam się dzieje, jak człowiek przemija... A że niektórych ta historia przynudza, to inna sprawa. Chcesz zobaczyć dużo fabuły w krótkim czasie polecam "Modę na sukces". Jak dla mnie, "Katedra" ma taką ocenę, jaką mieć powinna.
Wspaniałe dzieło.

ocenił(a) film na 10
bombonierkaxd

Zależy co rozumiesz przez słowo Fabuła, bo to nie tylko wysublimowane dialogi i filmowa akcji. Polecam do poczytania opowiadanie Jacka Dukaja, na podst. której powstała Katedra, i najlepiej jeszcze kilka opracowań, bo naprawdę trudno jest wydobyć wszystkie smaczki z opowiadania i filmu. Dla mnie 10/10 ze względu na grafiką, ale zwłaszcza za symbolikę i wyraz filmu.
Pozdr

użytkownik usunięty
bombonierkaxd

jak ty fabuły nie dostrzegasz w tym filmie... to współczuję intelektu

ocenił(a) film na 9

popieram. dla mnie ten króciutki film to jedna z najwybitniejszych animacji w historii kina, nie spodziewałem się, że można tak zauroczyć się filmem trwającym zaledwie 6 min. w mojej ocenie - 10/10, bez żadnych dyskusji.

Krocz

Ja także, [jak autor tematu] nie zrozumiałem filmiku ;/
Możecie mi wyjaśnic o co chodzi, bo dla mnie to jest nieporozumienie ;/

2/10

Patruell

4/10 (ocena subiektywna oczywiście)

Grafika bardzo dobra, ale co poza tym?

Obejrzałem widząc taką ocenę i czuję się rozczarowany, więc nie może być wyższej oceny.

Gdybym oceniał zdolności tworzenia grafiki przez autora filmu na pewno byłoby lepiej.

Rozczarowanie...

ocenił(a) film na 9
xallax

Jak ktoś za fabułę daje 0 to na prawdę filmu nie zrozumiał i nie ma sensu pisać, że jest to z dupy argument...
Ważne żeby się strzelali i rżneli... wtedy jest fabuła... X|

ocenił(a) film na 8
xallax

ja pierdole człowieku ogarnij się, przecież ten film to czyste cudo, czy wy nigdy nie byliście w szkole czy wtf? tak ciężko jest zinterpretować głęboką myśl jaką ukazał ten film? po prostu wstyd i hańba...

10/10 , Tomek wymiótł.

ocenił(a) film na 10
Patruell

Powstał na podstawie opowiadania Jacka Dukaja zawartego w zbiorze "W kraju niewiernych" Interpretacja dowolna :)

Zeżarł pielgrzyma żywokost, dobrze że uczynił z niego ołtarz, ukończyła się budowa, katedra odnalazła brakujący element, nieświadomy co prawda swego przeznaczenia, ale jakże szczęśliwy mogąc spoglądać z kluczowego miejsca w przestrzeń.
Albo taka metafora ludzkiego końca, i tak umieramy a dobrze by się było zapisać w historii wszechświata.
Albo i nowa rasa, żywokost, żyjąca roślina, na podobieństwo ludzkości, piękna i niebezpieczna, niszcząca inne gatunki. Stawiająca monumentalne pomniki :D

Albo i co innego, z czym się komu skojarzy.
pozdrawiam