To jest żart i nieporozumienie że ten "film" jest na film webie, a do tego tak wysoko.
Drodzy użytkownicy filmwebu! Nie idzcie tą drogą...
3/10 'słaby'
Grafika 10
Fabuła 0
Ten "filmik" to tylko pokaz umiejętnośc twórcy, nic więcej...
Napisałeś, że za grafikę dasz 10, za fabułę 0... Jakim cudem wyszło Ci z tego 3/10? ;o
Poza tym, to wspaniały wytwór jednego człowieka, który dostał nominację do Oscara za "Katedrę". Jaką fabułę chcesz zobaczyć w filmie, który trwa 6 minut? Chodzi tu o scenerię, klimat, o to, co tam się dzieje, jak człowiek przemija... A że niektórych ta historia przynudza, to inna sprawa. Chcesz zobaczyć dużo fabuły w krótkim czasie polecam "Modę na sukces". Jak dla mnie, "Katedra" ma taką ocenę, jaką mieć powinna.
Wspaniałe dzieło.
Zależy co rozumiesz przez słowo Fabuła, bo to nie tylko wysublimowane dialogi i filmowa akcji. Polecam do poczytania opowiadanie Jacka Dukaja, na podst. której powstała Katedra, i najlepiej jeszcze kilka opracowań, bo naprawdę trudno jest wydobyć wszystkie smaczki z opowiadania i filmu. Dla mnie 10/10 ze względu na grafiką, ale zwłaszcza za symbolikę i wyraz filmu.
Pozdr
popieram. dla mnie ten króciutki film to jedna z najwybitniejszych animacji w historii kina, nie spodziewałem się, że można tak zauroczyć się filmem trwającym zaledwie 6 min. w mojej ocenie - 10/10, bez żadnych dyskusji.
Ja także, [jak autor tematu] nie zrozumiałem filmiku ;/
Możecie mi wyjaśnic o co chodzi, bo dla mnie to jest nieporozumienie ;/
2/10
4/10 (ocena subiektywna oczywiście)
Grafika bardzo dobra, ale co poza tym?
Obejrzałem widząc taką ocenę i czuję się rozczarowany, więc nie może być wyższej oceny.
Gdybym oceniał zdolności tworzenia grafiki przez autora filmu na pewno byłoby lepiej.
Rozczarowanie...
Jak ktoś za fabułę daje 0 to na prawdę filmu nie zrozumiał i nie ma sensu pisać, że jest to z dupy argument...
Ważne żeby się strzelali i rżneli... wtedy jest fabuła... X|
ja pierdole człowieku ogarnij się, przecież ten film to czyste cudo, czy wy nigdy nie byliście w szkole czy wtf? tak ciężko jest zinterpretować głęboką myśl jaką ukazał ten film? po prostu wstyd i hańba...
10/10 , Tomek wymiótł.
Powstał na podstawie opowiadania Jacka Dukaja zawartego w zbiorze "W kraju niewiernych" Interpretacja dowolna :)
Zeżarł pielgrzyma żywokost, dobrze że uczynił z niego ołtarz, ukończyła się budowa, katedra odnalazła brakujący element, nieświadomy co prawda swego przeznaczenia, ale jakże szczęśliwy mogąc spoglądać z kluczowego miejsca w przestrzeń.
Albo taka metafora ludzkiego końca, i tak umieramy a dobrze by się było zapisać w historii wszechświata.
Albo i nowa rasa, żywokost, żyjąca roślina, na podobieństwo ludzkości, piękna i niebezpieczna, niszcząca inne gatunki. Stawiająca monumentalne pomniki :D
Albo i co innego, z czym się komu skojarzy.
pozdrawiam