Co miała mi przekazać Katedra? W jakim kontekście mam ten film interpretować? Co powinienem po obejrzeniu zrozumieć i jak mam to zrozumieć? Dajecie jej wysokie oceny. Rozumiem, że w przeciwieństwie do mnie pojęliście Katedrę. Pomóżcie więc.
Katedra miała Ci przekazać, żebyś nie przesadzał z przebywaniem na słońcu ;-)
Pewnie to spot nakręcony dla Polskiego Stowarzyszenia Onkologicznego.
...
A tak na poważnie, to też nie rozumiem. W poprzednim wątku ktoś wypowiadał się, że to najlepsza animacja, a właśnie chodzi o to, że nawet animacja sprawia wrażenie cienkiej technicznie i bardziej przypomina reklamówkę gry komputerowej niż film. Nie widzę tu dla siebie nic godnego uwagi. Widziałem wiele animacji, choćby bajek. Niektóre wyśmienite, ale ta po prostu do mnie nie gada....
...
Bywa czasem tak, że ludzie zbiorowo dają wysokie noty, bo czegoś nie rozumieją i chcą wyjść obronną ręką ze swojej niewiedzy. Bywa i tak, że nie chcą znacząco odbiegać od tłumu. Nie wiem, czy którekolwiek zjawisko ma tu miejsce, ale ja jak zawsze mówię swoje. Dla mnie nazywanie tego teledysku filmem jest nieporozumieniem...
Obejrzałem ponownie po latach. Nie czytałem opowiadania Dukaja, na podstawie, którego powstał film (a warto by było) ale interpretuję go jako wyjaśnienie przyczyny rozrostu potęgi chrześcijaństwa, które urosło w siłę kosztem wielu ludzkich istnień. Pokazana w obrazie Bagińskiego katedra to w istocie wielki pasożyt, mega-rosiczka żywiąca się ludzkim mięsem. 8/10
http://www.filmweb.pl/film/Katedra-2002-34773/discussion/Ja+ten+film+rozumiem+ta k,1216719