PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616878}

Kiedy świnie mają skrzydła

When Pigs Have Wings
2011
6,8 2,2 tys. ocen
6,8 10 1 2242
Kiedy świnie mają skrzydła
powrót do forum filmu Kiedy świnie mają skrzydła

Film zupełnie inny od tych które oglądałem wcześniej..
Ta świnia na filmie to samica, to nie był samiec.
Zastanawiam się co główny aktor po 34 minucie filmu chciał zrobił siadając na łodzi?
Myślałem nad oceną tego filmu dosyć długo, nie podobały mi się tańce w końcówce na kulach chłopców i dlatego ostatecznie daje mu 9/10 (bo byłaby 10-tka)
Nie pamiętam kiedy tak się uśmiałem oglądając film. Komedia super.

Film trzeba zobaczyć.

ocenił(a) film na 9
JAKnieZpolski

Mam podobne zdanie. Tak jak gdyby scenarzysta nie potrafił wpaść na pomysł dobrego zakończenia. Więc dał takie nijakie w sumie bez zakończenia.

ocenił(a) film na 9
wisznu

Ja to był zrobił takie zakończenie: oni by płynęli na łodzi tak jak płynęli, dookoła byłaby woda, żadnego lądu i robiła by się noc. Można byłoby jeszcze dodać podmuchy wiatru tak jak przed sztormem, który nie wiadomo czy byłby. I koniec filmu.
Takie zakończenie dałoby do myślenia.

JAKnieZpolski

Czy ja wiem... to by było banalne zakończenie. To które jest niesie też inne przesłanie - oni zrozumieli, że ich kraj, ich miasto jest miejscem wyjątkowym (scena z Azjatą i zachwyt nad "jego krajem") Natomiast taniec o kulach może być metaforą tego, że mimo, że w Gazie czegoś brakuje, że kojarzy nam się źle to dla wielu ludzi jest to dom, że istnieją tam wyjątkowe osoby, dwa wartościowe narody, które my - Europejczycy postrzegamy jedynie przez pryzmat nierozwiązanych konfliktów. Nie zdajemy sobie sprawy, że żyją tam tak samo wartościowi, utalentowani ludzie, ale jest im dużo trudniej (tak jak kulawym) osiągnąć coś wielkiego.

ocenił(a) film na 9
szklaneskrzydla

Może i byłoby banalne ale dawałoby do myślenia: czy przeżyją, gdzie dotrą.

Ale tak wracając do zakończenia jakie jest na filmie to mi też nasuwa się taka myśl by wybaczać, nawet jak ktoś zrobi coś złego to żeby wybaczać i cieszyć się z życia a nie każdy to potrafi. (ci chłopcy co tańczą na kulach to mogli przecież części ciała stracić w jakichś starciach, ktoś ich mógł skrzywdzić)

JAKnieZpolski

Urwanie filmu w połowie też dałoby do myślenia. Gdy film nie ma konkretnego zakończenia wtedy jest po prostu niedokończony i reżyser nie miał pojęcia co z tym zrobić. Najłatwiej jest dać byle jaką refleksyjną scenę, ale doprowadzić coś do samego końca nie wszyscy potrafią, a wręcz ostatnio niewiele takich filmów można doświadczyć. W pracy również nie kończysz swojego zadania? To jak wypuścić produkt bez instrukcji obsługi.

ocenił(a) film na 7
wisznu

Zakonczenie filmu jest symboliczne.
"Gemeinsam in einem Boot sitzen." - to znane niemieckie powiedzenie, ktore mozna przetlumaczyc , na jezyk polski , jako : "Wszyscy jedziemy na tym samym wózku" i odnosi sie , do przedostatniej sceny.
Interpretacja moze byc nastepujaca - zarowno jedna i druga strona konfliktu znajduje sie w miejscu , z ktorego - nie ma wyjscia.
Ostatnia scena moze byc potraktowana jako pewnego rodzaju metafora , ze wszelkie wojny , czy konflikty zawsze łączy sztuka.Sztuka łączy zwaśnionych.
A nie bylo by sztuki bez ludzi , ktorzy ja tworza.
Ten film powstal w pewnym celu.Jednak moral jest ukryty.

ocenił(a) film na 7
JAKnieZpolski

"Zastanawiam się co główny aktor po 34 minucie filmu chciał zrobił siadając na łodzi?"
Przecież to logiczne... usiadł i zaczął ściągać spodnie, a Jelena potem spytała czy świniak jest chory... to oczywiste, że dał jej własną spermę...

JAKnieZpolski

Widzę że nie tylko mi zakończenie nie podeszło. Dobrym pomysłem byłoby ucięcie filmu pod sam koniec gdy na łódce się kłócili.

ocenił(a) film na 9
ollbrzym

Też o takim zakończeniu myślałem, nawet napisałem wyżej, tylko nie napisałem żeby się kłócili...
Zakończenie jakie jest w filmie jest kontrowersyjnie nieco, ale może o to chodziło reżyserowi? chciał by były dyskusje na temat tego zakończenia...