PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107475}
6,8 18 tys. ocen
6,8 10 1 18134
4,5 10 krytyków
Klątwa Ju-on
powrót do forum filmu Klątwa Ju-on

Ledwo żyłam ze strachu na tym filmie, pod koniec już sie modliłam żeby sie skończył i bałam sie ruszyć spod kołdry... W życiu nie widziałam straszniejszego horroru, bez porównania z wersją amerykańską (zresztą co ja mówie, nie można porównywać japońskich horrorów do amerykańskich...)
Polecam ludziom o mocnych nerwach, już sie chyba nie odważe tego oglądać ;)

ocenił(a) film na 10
smerfetka

Miałam coś podobnego:)
W domu wszyscy spali, a ja sama sierota siedze przed telewizorem, w pokoju zgaszone światło...brrrr... A gdy się położyłam spac byłam pewna, ze w ciemnosciach coś sie nade mna pochyla... poprostu takich schiz nie miałam dawno x]
I zgadzam się nie ma co porównywac filmów amerykanskich z japonskimi.

ocenił(a) film na 7
smerfetka

Ja miałam to samo...
Cały czas miałam wrażenie, że pod łóżkiem siedzi ten chłopiec O_o... Film jest świetny ^_^. Pozdrawaim

ocenił(a) film na 9
smerfetka

Wiem coś o tym, przeżyłam coś podobnego. Oglądałam Klątwę o 12 w nocy(co za koszmar przeżyłam).Musiałam oglądać przy włączonym świetle bo sie inaczej nie dało...tak sie bałam. I jeszcze przez dobra godzinę po filmie nie mogłam dojść do siebie. Klątwa to naprawdę horror - pełna klasa. Wersja amerykańska nie dorasta oryginałowi do piet. Polecam :).

framboise

ja tez o 12 ale z kolezanka obie nie spałyśmy pół nocy (;
i bałams ie przez 3 miesiace sie3dziec w domu brrr.

Violettelle

bałam sie wyjsc z łóżka bo myślałam że kayako łazi po podłodze.. kiedy zamykałam oczy słyszałam ją kiedy otwierałam widziałam ją jka sie nade mną pochyla

użytkownik usunięty
Violettelle

No to widzę, że nie jestem jedyna ^^. Taaak, jak się ten film ogląda w odpowiednich warunkach to naprawdę później ma się schizy! Jak kładłam się spać, to szczelnie pozasuwałam wszystkie zasłony w oknach, bo bałam się, że zobaczę tam Kayako... Cały czas myślałam, że nagle pojawi się pod kołdrą albo wyjdzie spod łóżka. Takie miałam schizy. Mogę wam polecić "Shutter", to też jest świetny horror w stylu "Klątwy".

smerfetka

ja w boję się brać prysznic i chodzić na strych:D
i szafy nigdy nie otwieram

dodzia119

masakra . takiego shiza miałam że nie wiem ale potem obejrzalam to 2 raz trzeci i w koncu jakos zyje. ale scena na ktorej zlazila ze schodow przesladowala mnie nocami

ocenił(a) film na 7
smerfetka

Ja miałem podobnie też oglądałem w nocy, ale jeszcze przy otwartym oknie i cały czas bałem się że mi coś przez nie wskoczy. No i najśmieszniejsze jest to że faktycznie coś wskoczyło, firanka się porusza, ja ledwo nie dostaję zawału, a na podłogę zeskakuje mój kot. W sumie to koty z tego co pamiętam to koty w tym filmie grały też znaczącą rolę. To chyba najlepsza akcja jaką miałem przy oglądaniu horroru, choć jeszcze bardziej bałem się jak czytałem opowiadania Lovecrafta.
Film sam w sobie wydaje się nijaki, ale przestraszyć potrafi jak cholera.

Lucky_luke

O tak. ja jak oglądałam to miałam otwarty balkon choć na szczęscie nikt z moich sąsiadów ani ja nie nie posiada kota na szczęscie. bałam sie jak cholera xddd.

ocenił(a) film na 10
smerfetka

Ja akurat nocowałam u kolezanki. było nas 3 same w domu :D Jak jedna krzyknęła to pozostałe zaczynały i wrzeszczałysmy wszystkie przez 5 minut. Ten film wymaga strasznie mocnych nerwów. Gorszego horroru chyba już nie będzie. Oglądałam też Shutter ale nie zrobił na mnie wrażenia. Przynajmniej nie tak jak KLĄTWA. Pozdrawiam :D

ocenił(a) film na 4
AnnBennington

Coś mnie się zdaje że troszkę przesadzacie... Nie sądzę aby Ju-on był znacząco straszny, przyznam szczerze że po 40 minutach lekko przysypiałem i w sumie wyczekiwałem końca. To niezbyt dobry znak dla filmu grozy, choć ostatnio zdarza się to częściej niż zwykle. Potencjał był, ale w efekcie wszystko daje schematyczny i dość nudnawy oddźwięk, mogło być dużo lepiej.

A tak poza tym nie wiem jakie wy horrory oglądacie, że wydaje wam się to straszne. Nawet jeśli chodzi o wyłącznie japońskie kino to można tam znaleźć dużo bardziej wartościowe produkcje

mgorecky

zależy od klimatu . no wiesz ju on to był pierwszy horror w życiu ktory ogladalam wiec zrobila wrazenie ;P teraz niezbyt mnie rusza ale cóż
o gustach sie nie dyskutuje

użytkownik usunięty
smerfetka

Trochę przesadzasz :)

Sam należę do ludzi o słabych nerwach i nie lubię oglądać horrorów. Właśnie skończyłem oglądanie po ciemku obu japońskich "Klątw" i mogę powiedzieć, że aż tak straszne nie są. Owszem filmy mają niepowtarzalny mroczny klimat, a także sceny gdy pojawia się Kayako (zwłaszcza gdy schodzi ze schodów) mrożą krew w żyłach.

użytkownik usunięty
smerfetka

Miałam tak samo,tylko,że ja oglądałam to z kuzynką.Po filmie dygotałam ze strachu jakbym miała padaczkę i przez 2 tygodnie miałam koszmary.Mimo,że od obejrzenia filmu minelo 6 miesięcy ja nadal się boję chodzic na strych...Ale w sumie sama się o to prosiłam,bo uwielbiam horrory

ocenił(a) film na 9

Może ten film nie wywiercił mi dziury w mózgu, ale w połowie seansu zapaliłem dla świętego spokoju światło w pokoju;)

LuckyOne

no tak ... tylko ze ak ja to ogladalam to to byl moj 1 horror w zyciu a mialam 12 lat :P

ocenił(a) film na 4
smerfetka

No cóż, ja oglądałem obie japońskie części i bardzo się zawiodłem. Czytając te komentarze można spodziewać się naprawdę strasznego horroru, ale potem przychodzi rozczarowanie. Horror może robić wrażenie na małych dzieciach lub osobach bardzo wrażliwych. Momenty mające straszyć raczej śmieszą. Muszę powiedzieć, że obie części bardzo nudziły, ledwo dosiedziałem do końca. Moim zdaniem np. Shutter jest już lepszy.

ocenił(a) film na 10
smerfetka

według mnie też było to bardzo straszne;)
ale też bardzo dobre
ja też uważam, że japońskie filmy są lepsze od amerykańskich.

ocenił(a) film na 4
yuki_jrock

czytając posty na temat wszelakich "Klątw" czy "Kręgów" można wywnioskować skąd mit o wybitnej straszności tego filmu, zazwyczaj za te produkcje łapią się dzieci. swoją drogą teksty "bo to był mój pierwszy horror jaki widziałam jak miałam 12 lat" powinny stać się hasłem reklamowym dla tych produkcji :)

yuki_jrock

yuki-irock, trochę poprawnej polszczyzny nie zaszkodzi
Dla mnie jest to horror jeden z wielu. Mimo, że jet straszny, to filmem jest słabym. I tylko głównie za ten klimat 5/10

ocenił(a) film na 10
Krocz

jest to jeden z najlepszych filmow w historii kina dla mnie absolutne arcydzielo bardzo straszny i niesamowiecie ciekawy wg mnie rezyser powinien nakrecic prequel i przez powiedzmy pierwsze 15-30 minut pokazac cala rodzinke konczac caly watek zabojstwem by przez kolejne 60 minut zona z synkiem mordowaly ludzi ktorzy mieli zwiazek z nimi.