PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107475}
6,8 18 tys. ocen
6,8 10 1 18134
4,5 10 krytyków
Klątwa Ju-on
powrót do forum filmu Klątwa Ju-on

Film jest super. Mówiąc szczerze z początku byłem do niego bardzo pozytywnie nastawiony. Oglądałem całą trylogię Ringu oraz Dark Water. Klątwę na początek obejrzałem w wersji USA i to był błąd. Ogromne było moje rozczarowanie po seansie. Na szczęście świetna wersja japońska zaciera niemiłe wspomnienia po hamerykańskim remake'u. Dla wielu "zwykłych śmiertelników" film może być mówiąc wprost - niezrozumiały. Całość podzielona jest na 6 części które w dodaku ułożone są niechronologicznie co może być trudne w odbiorze dla zwykłego widza nastawionego pewnie na horror w którym cały czas latają flaki po ekranie. Dopiero po obejrzeniu wszystkich 6-ciu części tego filmu można zrozumieć o co tak na prawdę chodzi i co się skąd wzięło. Bardzo podoba mi się wszechobecny nastrój grozy. W sumie nie wiadomo kiedy coś wyskoczy. Nie ma tutaj elementów zaskoczenia typu "coś strasznego wyskakuje na ekran". Strach w Klątwie wywoływany jest stopniowo. Kayako nie ukazuje się nagle i niespodziewanie ale właśnie powoli. Z pozoru ten zabieg pozbawia film "elementu zaskoczenia". No właśnie tylko z pozoru. Mimo tak powolnych scen film potrafi zjeżyć włosy na głowie. Oczywiście najlepiej oglądać film w nocy, po ciemku, samotnie. Tylko takie oglądanie horrorów ma sens. Jak dla mnie mocne 9/10. Film nie jest arcydziełem ale chyba jest to najlepszy japoński horror ostatnich lat. W każdym razie polecam.