PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107475}
6,8 18 tys. ocen
6,8 10 1 18107
4,3 9 krytyków
Klątwa Ju-on
powrót do forum filmu Klątwa Ju-on

dam 2 bo gdyby Japończycy nie wymyślili klątwy nie powstała by rewelacyjna część the grunge-klątwa ta którą jako dzieciak się bałem i nadal jest w stanie przerazić widza dodam że japońska wersja nie jest puszczana w tv

widzę że japońska wersja ma wyższą średnia myślę że to jest pomyłka ludzi którzy myślą ze oglądali japońską a w rzeczywistości oglądali amerykańską

ocenił(a) film na 2
bosikxxx

japońska wersja jest na iplexie jakby ktoś miał wątpliwości co do tego filmu
bo różnica jest PORAŻAJĄCA

bosikxxx

I jesteś w PORAŻAJĄCYM błędzie... Społeczeństwo ma już dość horrorów made in USA, gdzie straszą przedewszystkim "potworki", a klimat jest zupełnie pomijany. W Japońskich horrorach przedewszystkim stawia się na klimat, buduje się napięcie, a ilość "stworków" jest zminimalizowana. Warto zwrócić uwagę, że różnego rodzaju stwory i potwory coraz częściej wywołują śmiech - ewentualnie obrzydzenie.

ocenił(a) film na 2
Gojira

ja bardzo sobie cenie japońskie horrory mają dobry klimat ale klątwa ju on jest nakręcona bardzo w amatorski sposób w ogóle nie jest straszna tak jak inne japońskie horrory i nie ma też klimatu.
podobają mi się japońskie horrory ale klątwa to wyjątek i to naprawdę kolosalny wiec stąd dziwi mnie taka wysoka średnia
przykład dobrego japan horroru a gorszego rimejka to ''nieodebrane połączenie'' a w przypadku klątwy jak się porówna te dwa filmy to sam widzisz...

ocenił(a) film na 9
bosikxxx

Klimat to chyba specyficzny nastrój filmu. Dlatego też byłabym bardzo ostrożna w osądach ma/nie ma klimat. Amatorski? Przez myśl przeszło mi, że być może oglądałeś wersję wideo klątwy. A średnia jest jak najbardziej trafiona.

bosikxxx

"japońska wersja nie jest puszczana w tv" - Doprawdy? Więc ciekawe, jakim cudem w ciągu trzech lat widziałam ją ze dwadzieścia razy, między innymi na TVP2.

ocenił(a) film na 2
vienne3

tvp 2 puszczało amerykańską.
nie wiem co to była za wersja ale ja ocen na wiatr nie daje z około 800 filmów z czego większość to horroy dałem kilka 1 i może około dziesięć 2 staram się oceniać filmy obiektywnie wiec tak niska ocena którą wystawiłem o czymś świadczy i nie jest tylko moim widzi mi się.

ocenił(a) film na 2
bosikxxx

klątwę oglądałem na iplexie

użytkownik usunięty
bosikxxx

TVP1 puszczały Amerykańską, a Japońska leciała na TVP2 i na Ale Kino! A co do oceny, źle myślisz - to nie pomyłka, Japońska wersja jest lepsza.

bosikxxx

Ja bym dała 10, ale nie mogę tego zrobić bez patrzenia na zdjęcia, więc nie dam, bo znów nie będę mogła spać. Klątwę obejrzałam jako 12-latka... I ciągle mam pełne gacie, jak słyszę nazwę tego filmu. Śmiejcie się, ale psychę mi to nieźle przeorało :P Boję się tego OGROMNIE. A dlaczego 10? No skoro po 9 latach wciąż się tak strasznie boję, to chyba zasługuje na tę dychę... :/

bosikxxx

Jako dzieciak? Przecież to jest film z 2004 roku:D

bosikxxx

Napisałeś, że jako dzieciak oglądałeś amerykańską wersję klątwy, musiałeś się więc do niej poprostu przyzwyczaić i dlatego nie spojrzałeś obiektywnie i zbyt słabo oceniłeś oryginał. Ja osobiście uważam, że japońska wersja jest o niebo lepsza od amerykańskiej. Ja też najpierw obejrzałam amerykańską i sądziłam, że ten film jest poprostu genialny lecz gdy obejrzałam oryginał... szcęka mi opadła. W wersji hamburgerów głupie jest to, że: ucieli wątek z początku filmu (przez to niektórzy mogą nie wiedzieć skąd ta klątwa), ta przeklęta kobieta rozszarpywała ludzi natomiast w japońskiej wersji w dziwny sposób zabijała i to było lepsze! Lepiej jest gdy człowiek musi się trochę domyślać oglądając film, Amerykanie myśleli, że jak będzie w tym filmie rozszarpywanie to będzie straszniej. Poza tym wersja US straciła klimat i wszystko działo się tam za szybko, no i jeszcze muzyka w oryginale jest lepsza.